Αστική κινητικότητα

Το βασικό ζητούμενο, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς –και το μεγάλο πρόβλημα, ο ΟΑΣΘ. Από το 2019, συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις της Πρωτοβουλίας για τον ΟΑΣΘ. Παρεμβαίνουμε δυναμικά στη σχετική Ειδική Συνεδρίαση του ΔΣ. Ξανά το 2020. Τον Μάιο του 2020, μετά το άχρηστο δώρο του κ. Ζέρβα στον ΟΑΣΘ, παίρνουμε μια μεγάλη πρωτοβουλία: δημιουργούμε ένα Παρατηρητήριο για τον ΟΑΣΘ, που καταγράφει αυτόματα πόσα λεωφορεία κυκλοφορούν, ώστε να καταρρίψουμε τα ψέματα, ψέματα, ψέματα της διοίκησης. Δίνουμε συνέντευξη τύπου, αποκαλύπτουμε την πραγματική κατάσταση στον ΟΑΣΘ. Τον Ιούνιο, ξανά στον δρόμο.

Τον Οκτώβριο, του 2020, με την καμπάνια #CoronOASTH, αναδεικνύουμε τις ευθύνες του ΟΑΣΘ στη διασπορά της πανδημίας. Βίντεο και φώτο χρηστών, αποδεικνύουν τον #συνΟΑΣΘισμό.

Το 2021, ενώ τα λεωφορεία Ζέρβα καταρρέουν πριν κυκλοφορήσουν, το Παρατηρητήριο συνεχίζει, όπως και το 2022. Μέχρι σήμερα, καταγγέλλουμε τα ατυχήματα, προτείνουμε λύσεις, όπως οι λεωφορειολωρίδες.

Για το ποδήλατο, υπερασπιστήκαμε από τη πρώτη στιγμή τους ποδηλατόδρομους. Συμμετείχαμε στις κινητοποιήσεις για το φριχτό έγκλημα και τον θάνατο ποδηλάτισσας, και δυστυχώς, ξανά το 2022.

Είπαμε με καθαρό τρόπο ότι πρέπει να μειωθεί ο χώρος του ΙΧ, για να δοθεί σε ΜΜΜ, ποδήλατα, πεζούς/ες. Παρόλα αυτά υπερασπιστήκαμε ορθολογικές λύσεις για την κυκλοφορία και το πάρκινγκ, πέρα από τις γνωστές γενικολογίες περί αστυνόμευσης. Το κυριότερο, ήμασταν η πρώτη παράταξη που πήρε καθαρή θέση απέναντι στο flyover: να ακυρωθεί και τα χρήματα να πάνε στα ΜΜΜ. Οργανώσαμε τον συντονισμό των συλλογικοτήτων που αντιστέκονται και συνεχίζουμε.

Όσο για το μετρό, το 2019, με την ίδρυσή μας, μπήκαμε ενεργά στο κίνημα «Αμετακίνητα» για τα αρχαία στον σταθμό Βενιζέλου. Στη συγκέντρωση τον Οκτώβριο, στην αίθουσα του ΔΣ, ξανά τον Δεκέμβριο του 2020, ξανά τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο του 2021.

Μια σύνοψη των θέσεων μας για τη βιώσιμη κινητικότητα, η εκδήλωση τον Μάιο του 2023.