Η ΔΕΘ και το αίτημα για Μητροπολιτικό Πάρκο
Το 2021, όταν κυκλοφόρησαν τα σχέδια της ανάπλασης, βγήκαμε στον δρόμο.
Ενημερώσαμε τους κατοίκους, μαζέψαμε υπογραφές, μέχρι που φυτέψαμε και δέντρα μέσα στο χώρο, τις ημέρες μάλιστα της ΔΕΘ.
To 2023 ξεναγηθήκαμε στην έκθεση των φοιτητών/τριων.
Τον Σεπτέμβριο ήμασταν ξανά μπροστά στην πύλη για να επιμείνουμε: Μητροπολιτικό Πάρκο τώρα, η απάντηση στην κλιματική κρίση!
Η Πλατεία Ελευθερίας, πάρκο μνήμης και πράσινου
Το φωνάζουμε από το 2019, όταν βρήκαμε την πλατεία μέσα στις λαμαρίνες της παλιάς διοίκησης: λευτεριά στην Πλατεία Ελευθερίας!
Όταν η νέα διοίκηση, το 2020, ξέθαψε το σχέδιο για το υπόγειο πάρκινγκ, μας βρήκε από την πρώτη στιγμή απέναντι, στα λόγια, αλλά και στις πράξεις.
Τα Χριστούγεννα του 2021 οργανώνουμε την πρώτη συγκέντρωση, αποκλείουμε συμβολικά το πάρκινγκ και χρωματίζουμε την μαύρη άσφαλτο.
Δεχθήκαμε τον τραμπουκισμό εγκάθετων του Δήμου, που ήρθαν να σβήσουν «αυτά τα εβραϊκά».
Κάθε χρόνο, τον Γενάρη, τον Μάρτη, τον Ιούλη, στις αντίστοιχες επετείους, είμαστε εκεί για να αναδεικνύουμε την ιστορική μνήμη, το Ολοκαύτωμα της Εβραϊκής Κοινότητας.
Το 2022 συμμετέχουμε στη μέρα δράσεων για τη μνήμη και το πράσινο με μια ιστορική περιήγηση.
Αγώνες στις γειτονιές: Αλυσίδα, Τροχιοδρομικά, Κρυονέρι
Η Πόλη Ανάποδα στάθηκε πάντα δίπλα στους κατοίκους που αγωνίστηκαν για τους ελεύθερους χώρους στη γειτονιά τους.
Τον Μάρτιο του 2021, πληροφορούμαστε στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι το οικόπεδο δίπλα στην «Aλυσίδας» κινδυνεύει να αποχαρακτηριστεί και να χτιστεί. Την επόμενη κιόλας μέρα, είμαστε εκεί να ενημερώσουμε τους κατοίκους.
Ξεκινάμε τη συλλογή υπογραφών και στις 11 Απριλίου γίνεται η πρώτη συγκέντρωση. Μια εβδομάδα μετά, καλούμε την πρώτη συνέλευση, δημιουργείται η Πρωτοβουλία Κατοίκων και οργανώνει τοπική πορεία.
Η διοίκηση Ζέρβα, αναγκάζεται να απαντήσει, τοιχοκολλώντας …έγγραφα. Συνεχίζουμε καθημερινά, μαζί με τους κατοίκους, ώσπου φτάνουμε στην πρώτη μας νίκη: το οικόπεδο δεσμεύεται ξανά για νηπιαγωγείο!
Στα Τροχιοδρομικά, λίγο παρακάτω, την πρωτοβουλία την παίρνουν οι ίδιοι κάτοικοι και μας καλούν για βοήθεια. Ζητάμε ο ελεύθερος χώρος στη γειτονιά τους να γίνει χώρος αθλητισμού, και όχι πολυκατοικία. Κι εδώ, υπογραφές, συγκεντρώσεις και τελικά η πολυκατοικία μπλοκάρει!
Στο Κρυονέρι της Τούμπας, ο εργολάβος θέλει να χτίσει πάνω στο ρέμα. Οι κάτοικοι οργανώνονται σε πρωτοβουλία. Πηγαίνουμε μαζί τους, μαζεύουμε υπογραφές, καλούμε συγκεντρώσεις και παρεμβάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Στα τέλη του Ιούνη του 2022, παρά τις παλινωδίες της διοίκησης, το Δημοτικό Συμβούλιο υιοθετεί ομόφωνο ψήφισμα στήριξης των αιτημάτων τους.
Η οικοδόμηση σταματά προσωρινά, αλλά εμείς δεν υποχωρούμε μέχρι να διασφαλιστεί οριστικά η προστασία του ρέματος.
Οι Πρωτοβουλίες αυτές δίνουν τη μαγιά για τη δημιουργία, τον Φεβρουάριο του 2022, του «Δικτύου Πρωτοβουλιών Κατοίκων Θεσσαλονίκης για τους ελεύθερους χώρους και το πράσινο στην πόλη».
Οικόπεδα, ρέματα, πλατείες, κτίρια
Για την αύξηση των χώρων πρασίνου, ζητάμε τα αδόμητα οικόπεδα να γίνουν πάρκα τσέπης.
Παράδειγμα, τα εννέα οικόπεδα που προσπαθεί να πουλήσει η Εκκλησία: στην Εθνικής Αμύνης, ζητάμε να μη χτιστεί νέο ξενοδοχείο πολυτελείας,
ενώ στην Τζουμαγιάς, στην Υφανέτ, βοηθήσαμε να στηθεί πρωτοβουλία κατοίκων και να διεκδικήσει το εκεί οικόπεδο να ξαναγίνει παιδική χαρά, με συγκεντρώσεις και συλλογή υπογραφών.
Για το πολύπαθο παραλιακό μέτωπο, έχουμε πάρει θέση από το 2019, είπαμε όχι στο… ενυδρείο και κάναμε κριτική στο ειδικό χωροταξικό.
Για την αντιπλημμυρική προστασία της πόλης, επισημαίνουμε τα προβλήματα από το 2019 ως το 2022, ξανά και ξανά. Πρόσφατα, θέσαμε το ερώτημα τι θα γίνει αν ο Ντάνιελ έστριβε βορειότερα.
Αγωνιζόμαστε, μαζί με τους κατοίκους, για ανοικτά ρέματα όχι μόνο στο Κρυονέρι, αλλά και στο ρέμα Κυβερνείου και την ανατολική τάφρο.
Είπαμε ανοιχτά ότι η ανάπλαση της Πλατείας Αριστοτέλους ούτε είναι προτεραιότητα ούτε κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Εντοπίσαμε τα προβλήματα στις παιδικές χαρές. Αμφισβητήσαμε τις κυβερνητικές εξαγγελίες. Μιλήσαμε για την ατμοσφαιρική ρύπανση. Προτείναμε μέτρα για την αντιπυρική προστασία του Σέιχ Σου.
Υπερασπιστήκαμε τον δημόσιο χώρο από την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, ειδικά στην περίοδο της πανδημίας.
Προτείναμε μέτρα για τα αδέσποτα, δημιουργία καταφυγίου, αλλά και πήραμε θέση ενάντια στην αλόγιστη χρήση πυροτεχνημάτων.
Μία από τις πρώτες δράσεις του σχήματος ήταν η παρέμβαση στην αγορά Μοδιάνο, ζητώντας η σχεδιαζόμενη ανάπλαση να σεβαστεί την ιστορικότητα και τον χαρακτήρα της παραδοσιακής αγοράς. Για τη δράση μας αυτή, κερδίσαμε μια εξώδικη απειλή από τον νέο επενδυτή.
Λίγες ημέρες μετά, υπερασπιζόμαστε τον ιστορικό κινηματογράφο Ηλύσια, με μια συμβολική υπαίθρια προβολή. Πήραμε θέση για το γήπεδο του ΠΑΟΚ, τη στοά του Αγίου Μηνά, το «Όλυμπος – Νάουσα», τα λουτρά στη Θέρμη, την ανάπλαση στα παλιά Κεραμεία Αλλατίνη.
Αστικά δέντρα
Το μέτωπο ενάντια στις παράλογες κοπές και κλαδεύσεις δέντρων της διοίκησης ανοίγει το 2022, οπότε και προσυπογράφουμε το κείμενο των περιβαλλοντικών οργανώσεων και το θέτουμε στο ΔΣ.
Το Νοέμβρη οργανώνουμε την πρώτη παρέμβαση στην Οδό Κρήτης.
Συλλέγουμε υπογραφές, βοηθάμε να οργανωθεί τοπική Πρωτοβουλία Κατοίκων, φτάνουμε το θέμα στο ΔΣ. Απαντάμε τεκμηριωμένο στο θέμα της επικινδυνότητας.
Τον Φεβρουάριο συμμετέχουμε στη δράση του δικτύου «SOSe τα Δέντρα» έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο.
Συνεχίζουμε να αντιστεκόμαστε, μαζί με όλες τις κινήσεις πολιτών τον Μάρτιο στην Πλατεία Δικαστηρίων και τον Μάιο στην Δελφών. Στη συνέχεια επικεντρώνουμε στην Τσιμισκή: προτείνουμε λύσεις για τις άρρωστες Φτελιές, οργανώνουμε παρεμβάσεις, συμμετέχουμε σε συγκεντρώσεις, βοηθάμε με τις επιστημονικές ιδιότητες των μελών στην κατάθεση προσφυγής.
Στην Ολύμπου, η καταγγελία μας για την καταστροφή των δέντρων από την κακοτεχνία των εργολάβων, οδηγεί τον Δήμο να ζητήσει αποζημιώσεις, όχι όμως με τον σωστό τρόπο.
Κλιματική και οικολογική κρίση
Από το 2019, αναδεικνύουμε τις πραγματικές διαστάσεις κι ευθύνες γύρω από την κλιματική κρίση. Συμμετέχουμε σε διεθνείς κινητοποιήσεις, στηλιτεύουμε ψευδο-επιστημονικά «Συνέδρια» δημοσίων σχέσεων, προτείνουμε συγκεκριμένα μέτρα για την πόλη.
Από την πρώτη στιγμή, λέμε όχι στον πλωτό σταθμό LNG. Συμμετέχουμε στον συντονισμό των συλλογικοτήτων της πόλης και ζητάμε Ειδική Συνεδρίαση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Στεκόμαστε με συνέπεια απέναντι στην εξόρυξη χρυσού στην Χαλκιδική. Μέσα στην πανδημία, συμμετέχουμε στο κίνημα αντίστασης στο αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη.
Δημόσια αγαθά
Συμμετέχουμε σταθερά στο κίνημα για δημόσιο νερό, σε συνεχή συνεργασία με το Σωματείο Εργαζομένων της ΕΥΑΘ και άλλους φορείς, τοπικά και πανελλαδικά. Το 2020, επισκεπτόμαστε τους αγωνιζόμενους κατοίκους στις Σταγιάτες.
Το 2022, ξανά με το δημόσιο νερό και το σωματείο της ΕΥΑΘ. Καταφέρνουμε να υιοθετηθεί στο ΔΣ ψήφισμα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ.
Και μετά, μπαίνουμε στην τελική ευθεία για τη μεγάλη συναυλία: πορεία, παρεμβάσεις, ανακοινώσεις, από όλα τα κινήματα της πόλης, και τελικά μια λαοθάλασσα που κατοχυρώνει τον δημόσιο χαρακτήρα του νερού.
Έναν περίπου μήνα πριν όμως, το έγκλημα στα Τέμπη. Ο αγώνας για την υπεράσπιση των δημόσιων αγαθών γίνεται ζήτημα ζωής και θανάτου. Από την πρώτη στιγμή, είμαστε στο δρόμο με δεκάδες χιλιάδες πολίτες. Επιμένουμε ξανά και ξανά, να μην ξεχαστεί το έγκλημα. Ανοίγουμε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, μιλώντας συγκεκριμένα για το μεγάλο δίλημμα: δημόσια αγαθά, ή ιδιωτικοποιήσεις;
Καταστολή και δημόσιος χώρος
Δημόσιος χώρος σημαίνει ελεύθερος χώρος. Γι’ αυτό και η Πόλη Ανάποδα πρωτοστατεί στους αγώνες ενάντια στην καταστολή. Ειδικά το 2020, όταν με αφορμή την πανδημία, ο δημόσιος χώρος της πόλης αποκλείστηκε με παράλογο τρόπο. Ειδικότερα, είπαμε όχι στο κλείσιμο της Νέας Παραλίας και του Σέιχ Σου. Οργανώσαμε μέρα δράσης και συλλέξαμε υπογραφές.
Διαμαρτυρηθήκαμε για την αστυνομική επίθεση στην Πλατεία Καλλιθέας, στην Άνω Πόλη, αλλά και στη Γειτονιά της Σβώλου. Οργανώσαμε παρεμβάσεις, από την Άνω Πόλη ως την Τούμπα, ζητώντας από τη μία ελευθερία στο δημόσιο χώρο, αλλά και σεβασμό στους γείτονες από την άλλη.
Παράλληλα, υπερασπιστήκαμε το δικαίωμα στη διαδήλωση, βγαίνοντας στον δρόμο απέναντι στο νόμο που προσπάθησε να το περιορίσει, αλλά και συμμετείχαμε στην απαγορευμένη συγκέντρωση του Πολυτεχνείου, τηρώντας τα υγειονομικά μέτρα.
Το 2021, ξεκινούμε στην πόλη τις κινητοποιήσεις με αφορμή την επίθεση στη Νέα Σμύρνη, το κίνημα του «Πονάω». Οργανώνουμε διήμερο δράσεων, με συγκεντρώσεις και πορείες, με τη συμμετοχή χιλιάδων διαδηλωτών. Μεταφέρουμε τον αγώνα στις γειτονιές.
Στο Αριστοτέλειο, το 2021 και το 2022, στεκόμαστε δίπλα στους φοιτητές και τις φοιτήτριες. Ζητάμε μέσα κι έξω από το ΔΣ την απόσυρση της αστυνομίας από το ΑΠΘ, συμμετέχουμε σε πορείες αλληλεγγύης, καταγγέλλουμε την επίθεση της αστυνομίας στη συναυλία.
Πήραμε δύσκολες θέσεις: υπερασπιστήκαμε καταλήψεις, ζητήσαμε σεβασμό στα δικαιώματα του απεργού πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα.
Τον Δεκέμβρη του 2022, βγήκαμε στο δρόμο για να διαμαρτυρηθούμε για τη δολοφονία του ρομά Νίκου Σαμπάνη.