«Ποδήλατο» πρέπει να σημαίνει ζωή, όχι θάνατος

Δυστυχώς δεν αποτελεί έκπληξη το νέο τροχαίο δυστύχημα, αυτή τη φορά στην περιοχή των Αμπελοκήπων της Θεσσαλονίκης στις 22 Σεπτεμβρίου 2022, που κατέληξε -σήμερα Παρασκευή 30/9- στον τραγικό θάνατο του 16χρονου ποδηλάτη Μιχάλη, μαθητή του 2ου ΓΕΛ Σταυρούπολης. Ποιοι μπορούν να ξεχάσουν τον θάνατο της 42χρονη ποδηλάτισσας, Δήμητρας Ιορδανίδου, η οποία παρασύρθηκε από φορτηγό λιγότερο από έναν χρόνο πριν;

Στην Πόλη Ανάποδα είμαστε ξεκάθαρες και ξεκάθαροι: δεν γίνεται να φταίνε τα θύματα! Δεν φταίνε οι ποδηλάτες και οι ποδηλάτισσες που χάνουν τη ζωή τους στους δρόμους! Στη Θεσσαλονίκη και σε όλη την Ελλάδα εφαρμόζεται μια πολιτική υπέρ της χρήσης του ΙΧ που απαξιώνει την βιώσιμη μετακίνηση με το ποδήλατο και φτάνει μέχρι την απώλεια ζωής ποδηλατών/ισσών, αλλά και τους επιπλέον θανάτους κατοίκων πόλεων από την ατμοσφαιρική ρύπανση των ΙΧ.

Με αυτή την πολιτική ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε στην αντίπερα όχθη. Όχι μόνο για να σταματήσει ο θάνατος! Αλλά και για να γίνει η ζωή μας ακόμα λίγο πιο ανθρώπινη.

Στέλνουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στους συγγενείς, τους φίλους, τις φίλες, τους συμμαθητές και τις συμμαθήτριες του 16χρονου Μιχάλη.

Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε αυτή η απώλεια να είναι η τελευταία για την πόλη μας. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την κατασκευή ασφαλούς, προστατευμένου, πλήρους και συνεχούς δικτύου ποδηλατοδρόμων, διπλής κατεύθυνσης (κατά προτεραιότητα) ή μονής, ασφαλτοστρωμένων, αποκλειστικής χρήσης, με φυσικό μόνιμο στερεό διαχωρισμό, με νησίδα ή κράσπεδο μεγάλου ύψους για την αποφυγή παράνομης στάθμευσης και κίνησης άλλων οχημάτων.

Μα φυσικά δεν φτάνει να πιέζει μόνο η Πόλη Ανάποδα μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο. Για να φτάσουμε να έχουμε ασφαλείς ποδηλατοδρόμους και μια οδηγική κουλτούρα σεβασμού της ζωής χρειάζεται να αναπτυχθεί το αντίστοιχο κίνημα. Όποιος/α αναζητήσει τις αιτίες που έκαναν το Άμστερνταμ την ποδηλατική πρωτεύουσα της Ευρώπης δεν μπορεί να αγνοήσει τις διεκδικήσεις και τα κινήματα των ενεργών πολιτών. Είμαστε κομμάτι αυτού του κινήματος και θα το στηρίζουμε μέχρι να κερδίσει.

Σε αυτό το πλαίσιο, στηρίζουμε την πανελλαδική ημέρα δράσης που όρισαν οι ποδηλατικές οργανώσεις της χώρας την Κυριακή 2 Οκτώβρη.

Η Πόλη Ανάποδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *