Στέγη
Κεντρική μας προτεραιότητα, το δικαίωμα στη στέγη. Ξεκινάμε το 2019, με την πρώτη παρέμβαση για το AirBnB στην Άνω Πόλη. Τον Δεκέμβρη ξεκινά η καμπάνια συλλογής υπογραφών, με αίτημα να γίνει ειδική συνεδρίαση του ΔΣ με θέμα τη στέγαση και τους περιορισμούς στη βραχυχρόνια.
Με συνεχείς παρεμβάσεις στους δρόμους της πόλης, συλλέγονται 800 υπογραφές, και κατατίθενται στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου.
Τον Γενάρη του 2020, γίνεται η πρώτη συζήτηση στην πόλη με θέμα το AirBnB, με μεγάλη συμμετοχή.
Μετά από το αναγκαστικό διάλειμμα της πανδημίας, επανερχόμαστε στο θέμα το 2022. Με ειδική, θεματική συνέλευση, καταλήγουμε στο κείμενο βάσης με τις θέσεις μας. Επαναφέρουμε το θέμα της ειδικής συνεδρίασης, η οποία πραγματοποιείται στις 22 Φλεβάρη. Δεκάδες μέλη μας συγκεντρώνονται έξω από το Δημαρχείο.
Παράλληλα, αντιστεκόμαστε σε πλειστηριασμούς, συνεχίζουμε τη συλλογή υπογραφών, κάνουμε κριτική στη διοίκηση, διοργανώνουμε και νέα εκδήλωση, με έμφαση αυτή τη φορά και στην ενεργειακή φτώχεια.
Μήνες μετά από την ειδική συνεδρίαση, κι αφού η διοίκηση δεν φέρνει στο ΔΣ όπως είχε δεσμευτεί κάποιο πακέτο προτάσεων, το αναλαμβάνουμε εμείς, τον Νοέμβρη με δύο ψηφίσματα, ένα για την προσιτή στέγη και ένα για τους περιορισμούς στη βραχυχρόνια. Παρεμβαίνουμε και μέσα και έξω, αλλά με οριακή πλειοψηφία τα ψηφίσματα απορρίπτονται. Και, συνεχίζουμε.
Δημόσια υγεία & πανδημία
Από το ξέσπασμα της πανδημίας, τον Μάρτιο του 2020, καταθέτουμε τις προτάσεις μας για την κοινωνία και τον Δήμο. Τον Απρίλιο οργανώνουμε την πρώτη διαδικτυακή εκδήλωση.
Στις 28 Απρίλη, συμμετέχουμε στην 1η πανελλαδική μέρα δράσης για τη δημόσια υγεία και ξανά την Πρωτομαγιά.
Τον μαύρο Νοέμβρη του 2020, η πανδημία χτυπάει την πόλη μας: αναδεικνύουμε την κατάρρευση των νοσοκομείων, τα προβλήματα στους διάφορους χώρους εργασίας, καταθέτουμε προτάσεις προς το Δημοτικό Συμβούλιο και την κοινωνία. Στις 20/11 πραγματοποιούμε τη 2η διαδικτυακή εκδήλωση, η οποία χάρη στις εξαιρετικές παρεμβάσεις των υγειονομικών και τις συγκεκριμένες προτάσεις που διατυπώθηκαν, παίρνει μεγάλες διαστάσεις στο δημόσιο διάλογο.
Τον Δεκέμβριο του 2020, ξανά προτάσεις και ψηφίσματα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Τον Φεβρουάριο του ’21, συνεχίζουμε τις διαδικτυακές εκδηλώσεις για την πανδημία (βίντεο). Παράλληλα, όλη τη χρονιά, όπως είπαμε παραπάνω, υπερασπιζόμαστε τον δημόσιο χώρο από τις παράλογες απαγορεύσεις που επιβλήθηκαν με αφορμή την πανδημία, με έμφαση στη Νέα Παραλία.
Από το 2021, όσο η πανδημία αποχωρεί από το προσκήνιο, εμείς επιμένουμε στην υπεράσπιση της δημόσιας υγείας. Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης, μπαίνουμε στη μάχη του Λοιμωδών. Συνεχείς πορείες, συγκεντρώσεις στο πρώην νοσοκομείο, εξορμήσεις.
Ξανά, από τον Γενάρη του 2022, στον δρόμο. Η προσπάθειά μας καταλήγει τον Φλεβάρη στην αποδοχή εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου ομόφωνου ψηφίσματος για το άνοιγμα του Λοιμωδών!
Δεν σταματάμε όμως εκεί. Τον Απρίλιο συμμετέχουμε ενεργά στην μονοήμερη, συμβολική κατάληψη του παλιού Λοιμωδών.
Η διοίκηση Ζέρβα, παρά την απόφαση του ΔΣ, δεν έχει κάνει από τότε τίποτα. Συνεχίζουμε να το θυμίζουμε μέσα στο ΔΣ, συνεχίζουμε όμως και να βρισκόμαστε στο πλευρό των γιατρών και των εργαζομένων του ΕΣΥ, όπως τον Απρίλη του 2023.
Έμφυλο
Η παρέμβασή μας στα έμφυλα ζητήματα ξεκινά με την ίδρυση του σχήματος. Από το 2019, καταγγέλλουμε την έμφυλη βία, συμμετέχουμε στο αυτοοργανωμένο Pride και στο κινηματικό μπλοκ, στις πορείες μνήμης για τη δολοφονία του Ζακ/Zackie. Κάθε χρόνο, συμμετέχουμε ενεργά στην απεργιακή φεμινιστική πορεία της 8ης Μάρτη: το 2019, το 2020, το 2021…
Το 2021 στεκόμαστε στο πλευρό της Γεωργίας και το 2023 αφιερώνουμε μία από τις τελευταίες εκδηλώσεις μας στην έμφυλη βία.
Μετανάστευση, προσφυγιά, μειονότητες
Από το 2019, υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα των προσφύγων στην στέγη, ανοίγουμε το προσφυγικό στο ΔΣ, υπερασπιζόμαστε τη δημιουργία ξενώνα για ασυνόδευτους ανηλίκους, απαιτούμε την καλύτερη λειτουργία του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων του Δήμου.
Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες σημαίνει πρώτα από όλα αντίσταση στον πόλεμο, από την Συρία ως την Ουκρανία.
Φέτος το καλοκαίρι, σε μια κρίσιμη στιγμή για το προσφυγικό μετά το έγκλημα στην Πύλο, συμμετέχουμε ενεργά στις διαδηλώσεις και το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ.
Απέναντι στον κυρίαρχο αντιτσιγγανισμό, στηρίζουμε τον συνεταιρισμό ρομά εργαζομένων Kherel Shisha Lounge, τιμάμε την μνήμη του Ολοκαυτώματος των Ρομά.
Αντιφασισμός
Αλληλεγγύη στους αδύναμους αυτής της κοινωνίας δεν γίνεται χωρίς δυναμικό αντιφασιστικό κίνημα. Από το 2019, η Πόλη Ανάποδα συμμετέχει στους αγώνες ενάντια σε κάθε μορφή φασισμού: πάμε στο θέατρο για να δούμε την παράσταση «Πυρκαγιές», που την είχαν διακόψει φασίστες, ζητάμε την ακύρωση φασιστικών εκδηλώσεων, συμμετέχουμε στη διαδήλωση μνήμης για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.
Το 2020, ενόψει της λήξης της μεγάλης δίκης των ναζιστών της Χρυσής Αυγής, σε μια συμβολική δράση, καθαρίσαμε την πόλη από ναζιστικά σύμβολα. Καταγγείλαμε φασιστικές απειλές και επιθέσεις σε ανθρώπους και χώρους του αντιφασιστικού κινήματος.
Το φθινόπωρο του 2021, συμμετείχαμε στις μαζικές αντιφασιστικές κινητοποιήσεις στην Σταυρούπολη. Με δική μας πρωτοβουλία, ο Δήμος κατεβάζει την ταμπέλα από τα γραφεία της ΧΑ.
Ξανά τον Φλεβάρη του 2022, στον Εύοσμο, απέναντι στις επιθέσεις των φασιστών.
Υπερασπιστήκαμε την μνήμη της εβραϊκής κοινότητας απέναντι στις βεβηλώσεις, αλλά και βοηθήσαμε στον καθαρισμό της τοιχογραφίας στον Βαρδάρη.
Έμπρακτη αλληλεγγύη
Τέλος, η σημαντικότερη δράση κοινωνικής πολιτικής είναι η ίδια η έμπρακτη αλληλεγγύη. Με τις μικρές μας δυνάμεις, προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε: στους πυρόπληκτους, τους μουσικούς της πόλης αλλά και όλους τους δοκιμαζόμενους πολίτες, την περίοδο της πανδημίας. Παράδειγμα, τα κουτιά της αλληλεγγύης.