Οικόπεδο Τσιμισκή-Εθνικής Αμύνης: Να γίνει σχολείο, όχι ξενοδοχείο!

Πρόσφατα έγινε γνωστό πως στη θέση του τσιμεντένιου πάρκινγκ στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Εθνικής Αμύνης, ιδιοκτησίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, θα ανεγερθεί, όπως αποφάσισε η ιδιοκτήτρια του οικοπέδου, ένα πελώριο πολυτελές πεντάστερο ξενοδοχείο, και όχι σχολείο, όπως προβλεπόταν από το 1977, ούτε κάποιος ανοιχτός ελεύθερος χώρος πρασίνου.

Σήμερα λοιπόν, 8/6/2023, μέλη της Πόλης Ανάποδα, μαζί με την τυπικά επικεφαλής του ψηφοδελτίου στις εκλογές του Οκτώβρη, Μαρία Κέκη, μοίρασαν ενημερωτικό φυλλάδιο στα γύρω καταστήματα και συζήτησαν με ανθρώπους της γειτονιάς, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων συμφώνησε με το αίτημα για δημιουργία σχολείου αντί ξενοδοχείου, πράγμα που μας γεμίζει με δύναμη για να επιμείνουμε στη δίκαιη αυτή διεκδίκηση.

Ακολουθεί το κείμενο που μοιράστηκε:

Εκκλησιαστικά ακίνητα: σχολεία ή ξενοδοχεία;

Το ευχάριστο νέο για την πόλη είναι πως το τσιμεντένιο πάρκινγκ στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Εθνικής Αμύνης με την άθλια εικόνα εγκατάλειψης θα πάψει να λειτουργεί. Στη θέση του ωστόσο δεν θα ανεγερθεί σχολείο, όπως προβλεπόταν από το 1977, ούτε κάποιος ανοιχτός ελεύθερος χώρος πρασίνου. 

Στη θέση του αντιαισθητικού πάρκινγκ θα ανεγερθεί, όπως αποφάσισε η Ελληνική Εκκλησία, ιδιοκτήτρια του οικοπέδου, ένα πελώριο πολυτελές πεντάστερο ξενοδοχείο. Μια κατασκευή δηλαδή που θα φέρει παραπάνω τσιμέντο στην επιβαρυμένη πόλη, λιγότερο ουρανό και αέρα για τους κατοίκους και πιθανώς ακόμα περισσότερα αυτοκίνητα στα υπόγεια πάρκινγκ του!

Και δεν είναι μόνο αυτό το οικόπεδο· αυτή τη στιγμή υπάρχουν δέκα προκηρύξεις για εκμετάλλευση ακινήτων της Εκκλησίας, εννιά εκ των οποίων στη Θεσσαλονίκη! Επτά από αυτά αφορούν εκμετάλλευση με το σύστημα της αντιπαροχής και δύο αφορούν μακροχρόνια μίσθωση. Σε πέντε μάλιστα από αυτά επρόκειτο να ανεγερθούν σχολικά κτίρια. Τέλος, ένα βρίσκεται πάνω σε ρέμα και μέχρι την καραντίνα υπήρχε σε αυτό παιδική χαρά η οποία απομακρύνθηκε για να χτιστεί άλλη μία οικοδομή!

Φυσικά, οι ως τώρα δημοτικές αρχές έχουν διευκολύνει μέχρι σήμερα όσο μπορούσαν τις επιδιώξεις της Εκκλησίας. Το 2007, επί δημαρχίας Παπαγεωργόπουλου, πραγματοποιήθηκαν αθρόες άρσεις ρυμοτομικών απαλλοτριώσεων, συμπεριλαμβανομένου και του ακινήτου στη γωνία Τσιμισκή με Εθνική Αμύνης. Η αιτιολόγηση σύμφωνα με σχετικές μελέτες; Η υπογεννητικότητα λόγω της οποίας δεν υπάρχει ανάγκη για επιπλέον σχολεία στο κέντρο! Οι μελέτες φυσικά που υπάρχουν για την επιδείνωση της πολεοδομικής κατάστασης της πόλης και της φέρουσας ικανότητας που έχει, αγνοήθηκαν. 

Το τελευταίο ακίνητο που είχε γλιτώσει από τη δημαρχία Παπαγεωργόπουλου και είχε απομείνει για σχολική στέγη (στην οδό Μανουσογιαννάκη) αποχαρακτηρίστηκε από τον Γιάννη Μπουτάρη το 2017, ολοκληρώνοντας το έγκλημα κατά των κατοίκων της πόλης. Μπροστά στην τουριστικοποίηση του κέντρου, οι ανάγκες των κατοίκων περισσεύουν! 

Και το όραμα της διοίκησης Ζέρβα όμως, όπως και των προηγούμενων διοικήσεων για το κέντρο περιλαμβάνει μόνο ξενοδοχεία και επιχειρηματικά συμφέροντα. Πλάι στην ψευτο-ανάπλαση της ΔΕΘ αντί για τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου, αναπτύσσεται και προωθείται μια νέα δυναμική της αγοράς, προσανατολισμένη αποκλειστικά στον τουρισμό, διώχνοντας ουσιαστικά τους κατοίκους του κέντρου, τους μικρούς επαγγελματίες και τους φοιτητές. Διώχνοντας την καρδιά και την ψυχή της πόλης.

Ίσως να ακούγεται δύσκολο να ανατραπούν αυτές οι πολιτικές που κρύβουν από πίσω τους μεγάλα συμφέροντα. Όμως δεν είναι ακατόρθωτο. Ο αγώνας που δώσαμε με τους κατοίκους στην περιοχή Χαριλάου για να μην αποχαρακτηριστεί ένα ακίνητο στην περιοχή «Αλυσίδα» που ήταν χαρακτηρισμένο για ανέγερση νηπιαγωγείου, ήταν νικηφόρος και ανέτρεψε την αρχική απόφαση της διοίκησης Ζέρβα.

Αυτόν τον αγώνα θα δώσουμε ως Πόλη Αναποδα μαζί με επιτροπές κατοίκων για να διασφαλίσουμε τους κοινωφελείς χώρους της πόλης από τον αποχαρακτηρισμό τους και την οικοπεδοποίηση. Για να αξιοποιηθούν τα εκκλησιαστικά ακίνητα όπως προβλέπονταν από το σχέδιο πόλης και όχι όπως θα ήθελαν τα εργολαβικά συμφέροντα. 

Διεκδικούμε:

  • Να μη χτιστεί ξενοδοχείο στο ακίνητο της Εκκλησίας στη γωνία Τσιμισκή και Εθνικής Αμύνης
  • Να αξιοποιηθεί το ακίνητο για να καλύψει τις ανάγκες του κέντρου για αξιοπρεπή σχολικά κτίρια
  • Τα εκκλησιαστικά ακίνητα να αξιοποιηθούν προς όφελος των πολιτών
  • Περισσότερο πράσινο και λιγότερο τσιμέντο

Η Πόλη Ανάποδα

αριστερό ριζοσπαστικό σχήμα

στον Δήμο Θεσσαλονίκης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *