Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Ένα βιβλίο ανοιχτό για όλους ή για λίγους;

Η ΔΕΒΘ, η «γιορτή του βιβλίου» η οποία πραγματοποιείται αυτές τις μέρες (16-19 Μαΐου), αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας να γνωρίσουν από κοντά τον κόσμο του βιβλίου. Συγγραφείς, εκδότες, παρουσιάσεις βιβλίων, συζητήσεις και πολλοί εκδοτικοί οίκοι υπόσχονται ένα συναρπαστικό τετραήμερο.

Γιατί όμως αυτή η γιορτή μοιάζει να είναι για λίγους;

  • Περιορισμένη ενημέρωση: Πόσοι από εμάς, μαθητές, φοιτητές, κάτοικοι του κέντρου και των συνοικιών, έχουμε πραγματικά ενημερωθεί για τη ΔΕΒΘ; Παρά τις διαφημίσεις στα τοπικά μέσα, απουσιάζουν αφίσες σε βιβλιοπωλεία, σχολεία, πανεπιστήμια, εκπαιδευτήρια, δημόσιες υπηρεσίες και δημόσιους χώρους, ενώ δεν υπάρχουν περίπτερα ενημέρωσης σε κεντρικά σημεία της πόλης και των γειτονιών, όπως συνηθίζεται σε άλλα φεστιβάλ.
  • Αδιαφάνεια και αποκλεισμοί: Οι εκδότες, οι πρωταγωνιστές της έκθεσης, καταγγέλλουν αποκλεισμό από τις αποφάσεις, αδιαφανή κριτήρια και αδικαιολόγητες αυξήσεις στο κόστος συμμετοχής. Μπορεί μια έκθεση βιβλίου να πετύχει χωρίς τους ίδιους τους εκδότες;
  • Απουσία λογοδοσίας: Πού πηγαίνουν τα κονδύλια για τις περιφερειακές δράσεις; Ποιος ελέγχει τη διαχείρισή τους; Οι πολίτες απαιτούμε διαφάνεια!
  • Ένα αυταρχικό καθεστώς ως τιμώμενη χώρα: Η επιλογή του Σάρτζα ως τιμώμενης χώρας δεν έχει καμία σχέση σε ένα φεστιβάλ που υποτίθεται ότι προάγει την ελευθερία της έκφρασης και την κριτική σκέψη. Το Εμιράτο, ως αναπόσπαστο κομμάτι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, αποτελεί ένα καθεστώς απόλυτης μοναρχίας με φεουδαρχικά χαρακτηριστικά και σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την ελευθερία του λόγου, την ισότητα των φύλων και τα δικαιώματα των εργαζομένων

Η ΔΕΒΘ μπορεί και πρέπει να αλλάξει!

Ως Πόλη Ανάποδα, διεκδικούμε:

  • Δημοκρατική διοργάνωση: Ενεργή συμμετοχή των εκδοτών στις αποφάσεις και διαφανή κριτήρια για όλους.
  • Προσιτή σε όλους: Ένταξη της ΔΕΒΘ στο πρόγραμμα των σχολείων και των πανεπιστημίων, δωρεάν μετακίνηση για μαθητές και φοιτητές, εκδηλώσεις και δράσεις σε όλες τις γειτονιές.
  • Διαφάνεια και λογοδοσία: Δημοσιοποίηση των κονδυλίων και των δαπανών, έλεγχος της διαχείρισής τους.
  • Προτεραιότητα στο βιβλίο: Οικονομική και θεσμική υποστήριξη των εκδοτών, προώθηση του ποιοτικού και φτηνού βιβλίου για όλους.
  • Ενίσχυση των δημοτικών βιβλιοθηκών: συνεργασία με την ΔΕΒΘ, μόνιμο ειδικευμένο προσωπικό, βιβλία και δράσεις/εκδηλώσεις

Να κάνουμε τη ΔΕΒΘ μια πραγματική γιορτή του βιβλίου, ανοιχτή και προσβάσιμη σε όλους!


Στηρίζουμε-συμμετέχουμε στη βιβλιοπαρουσίαση:

«Φεμινισμός για το 99%: Μανιφέστο», Κυριακή 19/5, 14:00, περίπτερο 15, εξώστης 2

Ομιλήτριες:
Μαρία Κέκη, δημοτική σύμβουλος της Πόλης Ανάποδα στον Δήμο Θεσσαλονίκης
Κατερίνα Μιχαήλ, εργαζόμενη στον πολιτισμό, απολυμένη από Φεστιβάλ Κινηματογράφου
Βαλμπόνα Χυστούνα, ιδρυτικό μέλος Συλλόγου Αλβανών Μεταναστ(ρι)ών Μητέρα Τερέζα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *