10 χρόνια μετά, συνεχίζουμε για το νερό!

Στην Πόλη Ανάποδα πιστεύουμε ότι η αντίθεση μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού, μεταξύ κοινών αγαθών και ατομικών συμφερόντων, μεταξύ των κοινωνικών αναγκών και της ιδιωτικής κερδοσκοπίας, αποτελεί μάλλον τη μεγαλύτερη μάχη της εποχής μας. Μια μάχη που διαπερνά όλες τις σφαίρες της ζωής μας, από τον δημόσιο χώρο στην πόλη, το πράσινο, το περιβάλλον, τις συγκοινωνίες, την υγεία και την εκπαίδευση, ως ακόμα την επιβίωσή μας, όπως έδειξε με τον πιο τραγικό τρόπο το έγκλημα των Τεμπών.

Ένα κρίσιμο μέτωπο σε αυτή τη μάχη είναι η υπεράσπιση του νερού ως δημόσιο αγαθό, ενάντια σε κάθε πρακτική ιδιωτικοποίησης και κερδοσκοπίας. Η διατήρηση του αποκλειστικά δημόσιου χαρακτήρα όλων των υπηρεσιών που έχουν να κάνουν με την πρόσβαση στο νερό, είναι αναγκαία τόσο για να μην αποκλειστούν από αυτή τα φτωχότερα στρώματα, όσο και για την ορθή περιβαλλοντικά διαχείρισή του.

Στη μάχη αυτή -και νιώθουμε πάντα μεγάλη χαρά και περηφάνια για αυτό- η πόλη μας, η Θεσσαλονίκη, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Μια μεγάλη συμμαχία κοινωνικών δυνάμεων, με πυρήνα το πάντα μαχητικό Σωματείο Εργαζομένων στην ΕΥΑΘ, έχει καταφέρει ως τώρα να εξασφαλίσει το δημόσιο χαρακτήρα της ΕΥΑΘ, μέσα από έναν πολύπλευρο αγώνα, που κορυφώθηκε πριν 10 χρόνια με το δημοψήφισμα και συνεχίστηκε με κάθε τρόπο, όπως με την ιστορική περσινή συναυλία. Παρόλα αυτά, οι απειλές παραμένουν: είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της ιδιωτικοποίησης των υδάτινων πόρων της Θεσσαλίας, η οποία επιχειρείται σήμερα, με το πρόσχημα μάλιστα της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης.

Μια μικρή ψηφίδα αυτού του πολύχρωμου αγώνα είναι και το δημοτικό μας σχήμα: από την πρώτη μέρα, μαζί με το Σωματείο και άλλους κοινωνικούς φορείς, υπερασπιστήκαμε το νερό ως δημόσιο αγαθό, απαιτήσαμε τη δημιουργία δημόσιων βρυσών, προτείναμε τρόπους ορθής διαχείρισης των υδάτινων πόρων της πόλης, βασισμένους στην περιβαλλοντική και κοινωνική δικαιοσύνη.

Σήμερα, Παρασκευή 17 Μάη, στις 18:30 στο Θέατρο του Κήπου των Εποχών της Νέας Παραλίας, το Σωματείο Εργαζομένων ΕΥΑΘ και η δικτύωση «SOSΤΕ ΤΟ ΝΕΡΟ» διοργανώνουν μια δημόσια εκδήλωση με αφορμή τα 10 χρόνια από το ιστορικό δημοψήφισμα, και με επίδικο τη συνέχιση του αγώνα για το νερό. Θα είμαστε εκεί και καλούμε τα μέλη μας, αλλά και όλη την κοινωνία της πόλης, να τη στηρίξουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *