Τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα συνάντηση εκπροσώπων της Πόλης Ανάποδα (Έλλη Μέλλιου, Νίκος Νικήσιανης εκ μέρους της συλλογικής εκπροσώπησης και Αντώνης Γαζάκης ως υπεύθυνου της θεματικής του προγράμματος της ΠΑ για τον Πολιτισμό) με μέλη του ΔΣ του Σωματείου «Φίλοι Μνημείων Θεσσαλονίκης» στο εκλογικό κέντρο του δημοτικού σχήματος. Η συζήτηση κινήθηκε, με μεγάλο βαθμό συμφωνίας, γύρω από μια σειρά παρατηρήσεων και ερωτημάτων που τέθηκαν από το σωματείο προς όλους τους υποψήφιους δημάρχους-συνδυασμούς αναφορικά με τη συντήρηση, τη φύλαξη, την επισκεψιμότητα και την ανάδειξη διαφόρων ομάδων μνημείων της πόλης.
Μεταξύ άλλων ζητημάτων με έντονο ενδιαφέρον, επισημάνθηκαν τα ακόλουθα:
- Η ανάγκη για άμεση διασφάλιση προσβασιμότητας (με απαραίτητες υλικοτεχνικές παρεμβάσεις) σε επισκέψιμους αρχαιολογικούς χώρους και δημόσιες εκτάσεις πολιτιστικού ενδιαφέροντος, και σε επισκέψιμα θρησκευτικά και κοσμικά μνημεία, καθώς και η ανάγκη πληρέστερης (εσωτερικής και εξωτερικής) φύλαξης και συντήρησης αυτών, κάτι το οποίο προϋποθέτει την πρόσληψη επαρκούς προσωπικού.
- Η ανυπαρξία ορισμένων μνημείων/τοπόσημων που θα έπρεπε να υπάρχουν (π.χ. επιγραφή στο σημείο δολοφονίας του καπνεργάτη Τάσου Τούση το 1936, στη γωνία Συγγρού & Πτολεμαίων) , αλλά και η μη ανάδειξη υπαρχόντων μνημείων (ιδίως κάποιων που σχετίζονται με το εβραϊκό ή το οθωμανικό παρελθόν της πόλης, όπως το πολύπαθο Αλκαζάρ).
- Η ανάγκη για συμβολή των ίδιων των κατοίκων της πόλης στην προστασία και ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου, συμβολή η οποία οφείλει να συνδέεται και με κάποιες διεκδικήσεις και να μην οδηγεί σε απλή υποκατάσταση του Δήμου ή του κράτους (π.χ. επαναλειτουργία όλων των δημόσιων βρυσών, με τη σωστή συντήρησή τους, και εγκατάσταση νέων, και προτεραιότητα στις ιστορικές οθωμανικές βρύσες της πόλης, ούτως ώστε οι τελευταίες να αναδειχθούν και οι κάτοικοι να έχουν πρόσβαση σε δωρεάν νερό).
Επίσης, προτάθηκαν αμοιβαία, μεταξύ άλλων, τα εξής:
- Δεδομένης της απήχησης της Θεσσαλονίκης ως τουριστικού προορισμού για βραχυχρόνια επίσκεψη, η δημιουργία διαδρομών επίσκεψης μεταξύ των μνημείων και αρχαιολογικών κέντρων από το Δήμο, σε συνεργασία με την ακαδημαϊκή-φοιτητική κοινότητα της πόλης, προς ουσιαστική ανάδειξη των σημείων, αρκεί, βεβαίως, ορισμένα εμβληματικά μνημεία να είναι ανοικτά για επίσκεψη πιο συστηματικά και όχι σποραδικά (π.χ. Μπέη Χαμάμ, Πύργος Τριγωνίου, κ.ά.)
- Οργάνωση ιστορικών και πολιτιστικών περιηγήσεων, σε συνεργασία με τις αρμόδιες Εφορείες, ιστορικούς, ξεναγούς, αλλά και κατοίκους της πόλης με γνώση ειδικών θεμάτων της πρόσφατης ιστορίας της, με έμφαση στις λιγότερο προβεβλημένες και γνωστές στιγμές και γωνιές της (όπως πράττει ήδη η Πόλη Ανάποδα ανά τακτά διαστήματα τα τελευταία χρόνια)
- Για τα προστατευόμενα κτίρια ιδιωτικής ιδιοκτησίας, π.χ. διατηρητέα στην Βασ. Όλγας, το κέντρο, και την Άνω Πόλη, τα οποία δεν είναι εφικτό να συντηρηθούν μόνο από τους ιδιοκτήτες, με αποτέλεσμα αυτά να απαξιώνονται ή να κινδυνεύουν να κατεδαφιστούν ως επικίνδυνα, μπορεί ο Δήμος να επιδιώξει να τα αποκτήσει ή να τα αξιοποιήσει εν όλω ή εν μέρει σε συνεργασία με τους ιδιοκτήτες (π.χ. Μακροχρόνια μίσθωση ισόγειων χώρων και κήπων, προς δημιουργία δημοτικών βιβλιοθηκών, κέντρων νεότητας κ.ά. σκοπούς)