Το νερό αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα: ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ!

🔵 Οι επιθέσεις στο νερό συνεχίζονται. Την Δευτέρα 20 Μαρτίου με τις ψήφους της ΝΔ και μόνο, χωρίς διαβούλευση, αγνοώντας τις 4 αποφάσεις του ΣτΕ, αδιαφορώντας για τις σφοδρές αντιδράσεις σωματείων, πολιτικών, επιστημονικών και κοινωνικών φορέων και των κινημάτων για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα του νερού, ψηφίστηκε νομοσχέδιο που παραχωρεί τον έλεγχο του νερού όλης της χώρας σε ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή και όχι στο κράτος. Η “Ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή”, όπως είδαμε στην ενέργεια, τους σιδηροδρόμους και αλλού, είναι προθάλαμος της μετατροπής ενός κοινού αγαθού σε προϊόν και της δημιουργίας αγοράς με τη συμμετοχή ιδιωτών.

 

🔵 Η μανία της άρχουσας τάξης να ξεπουλήσει και το Νερό είναι διαχρονική. Με τα μνημόνια, έγινε το 2011 μεταβίβαση μετοχών της ΕΥΑΘ (και της ΕΥΔΑΠ στην Αθήνα) στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

 

❌ Το ιστορικό μαζικό δημοψήφισμα «από τα κάτω», που έγινε στις 18 Μάη 2014 στη Θεσσαλονίκη, με το 98% των πολιτών να ψηφίζει ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ μπλόκαρε κοινωνικά και πολιτικά αυτή τη διαδικασία. Την ίδια χρονιά, το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) έκρινε αντισυνταγματική την ένταξη ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ στο ΤΑΙΠΕΔ. Νέα απόπειρα έγινε το 2016 με μεταβίβαση μετοχών ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. (το «Υπερταμείο»).

 

👩‍⚖️ Το 2022, το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματική τη μεταβίβαση της πλειοψηφίας των μετοχών των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο. Την ίδια χρονιά το ΣτΕ ακύρωσε την ΚΥΑ του 2017 για την τιμολόγηση του νερού, αναφέροντας «το νερό ως κοινωφελές αγαθό και όχι ως εμπορικό προϊόν».

 

💧 Το 2021 και 2022, φορείς και συλλογικότητες της Θεσσαλονίκης, κάλεσαν τους Δημάρχους και τα Δημοτικά Συμβούλια της ευρύτερης περιοχής Θεσσαλονίκης να εφαρμόσουν τους νόμους και να διαθέσουν δημόσιες κοινόχρηστες βρύσες για δωρεάν πόσιμο νερό στους πολίτες και να προωθήσουν την υποχρεωτική διάθεση δωρεάν πόσιμου νερού σε κάθε τραπέζι εστίασης (καφέ, μπαρ, εστιατόρια).

 

🔴 Βλέπουμε, λοιπόν, ότι και οι αγώνες για το νερό είναι διαχρονικοί και μαζικοί. Ο κατάπτυστος νόμος που ψηφίστηκε είναι κοινωνικά και πολιτικά απονομιμοποιημένος. Άμεσα να ανατραπεί. Εμπνεόμαστε από τους πολύ μαζικούς αγώνες των τελευταίων δεκαετιών σε διεθνές επίπεδο, πολλοί από τους οποίους ήταν νικηφόροι. Από την Βολιβία μέχρι την Ιταλία, την Ιρλανδία, την Βαρκελώνη και το Παρίσι και από εκεί στο δημοψήφισμα της Θεσσαλονίκης και τις Σταγιάτες Πηλίου οι λαοί όλου του κόσμου υπερασπίζονται τον δημόσιο χαρακτήρα του νερού απέναντι στα αρπακτικά της αγοράς.

 

🔴 Η Πόλη Ανάποδα υποστηρίζει ενεργά μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο τους αγώνες για την υπεράσπιση του νερού, καθώς και το αίτημα των κινημάτων για τη διάθεση δωρεάν πόσιμου νερού και για δημόσιες κοινόχρηστες βρύσες.

 

📉 Τα αποτελέσματα της ιδιωτικοποίησης των δημοσίων αγαθών είναι φανερά σε όλο και περισσότερο κόσμο. Αύξηση των τιμών, υποχώρηση της ποιότητας, κατάρρευση των υποδομών, μείωση των θέσεων εργασίας, επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων. Όπως μας έδειξε με τραγικό τρόπο το έγκλημα στα Τέμπη, οι ιδιωτικοποιήσεις δολοφονούν. Γι’ αυτό θα είμαστε στον δρόμο για μέχρι να ανατρέψουμε τα σχέδια τους.

 

❌ Να ακυρωθεί ο κατάπτυστος νόμος που ψηφίστηκε από τη Νέα Δημοκρατία

❌ Να βγει η ΕΥΑΘ από το υπερταμείο και να τεθεί σε δημόσια ιδιοκτησία χωρίς καμία συμμετοχή ιδιωτών. Να λειτουργεί κάτω από τον έλεγχο των εργαζομένων, των τοπικών κοινωνιών, κοινωνικών και επιστημονικών φορέων με διαφάνεια και δημοκρατία.
💧 Τοποθέτηση από την δημοτική αρχή δημόσιων κοινόχρηστων βρυσών σε όλη την πόλη, διάθεση δωρεάν πόσιμου νερού.

 

🎼 Σας καλούμε όλες και όλους στην μεγάλη συναυλία την Κυριακή 2 Απριλίου στις 6μμ στην Πλατεία Αριστοτέλους.

 

💧Το Νερό δεν πωλείται. Είναι και θα παραμείνει Δημόσιο Αγαθό.
Η Πόλη Ανάποδα

One thought on “Το νερό αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα: ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *