Μαζί στις Δημοτικές Εκλογές η Πόλη Ανάποδα και η «Ανταρσία στη Θεσσαλονίκη για την ανατροπή» – Για να περάσει η πόλη στα χέρια των κατοίκων της!

Οι δημοτικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023 αποτελούν μια καθοριστική στιγμή για να αναδείξουμε και να διεκδικήσουμε τη Θεσσαλονίκη που ονειρευόμαστε. Η διοίκηση Ζέρβα, του εκλεκτού και ακόλουθου της κυβέρνησης Μητσοτάκη, επιδιώκει να συνεχίσει για άλλα πέντε χρόνια μια πολιτική που βάζει τα κέρδη και τα μεγάλα συμφέροντα πάνω από τις ζωές και τις ανάγκες μας.

Τα μεγάλα λόγια τους είναι δύσκολο να κρύψουν την πραγματικότητα. Οι περικοπές στη χρηματοδότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν γίνει θηλιά στον λαιμό των δημοτικών υπηρεσιών, φέρνοντας ελαστικές εργασιακές σχέσεις και μαζικές απολύσεις συμβασιούχων. Οι δαπάνες για συντήρηση και ανάπτυξη των κοινωνικών δομών και υπηρεσιών, όπως των παιδικών χαρών, των χώρων πρασίνου και της καθαριότητας, έχουν μειωθεί στο ελάχιστο. Οι διαθέσιμοι πόροι διοχετεύονται στη διαφήμιση και σε έργα βιτρίνας, όχι στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας. Παράλληλα, ο αντιδημοκρατικός νόμος Βορίδη θα προσφέρει στην επόμενη διοίκηση μια επίπλαστη πλειοψηφία, δίνοντάς της το περιθώριο να δρα ανεξέλεγκτη και να συνεχίσει τις μπίζνες με το ιδιωτικό κεφάλαιο.

Σε αυτή τη συνθήκη, και μπροστά στις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου, οι κινήσεις μας, «Η Πόλη Ανάποδα» και «Ανταρσία στη Θεσσαλονίκη για την ανατροπή», αποφασίσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας στις εκλογές – αλλά και μετά από αυτές. Επιδίωξη μας είναι να στηρίξουμε και να εκφράσουμε τον κόσμο των κινημάτων, το πραγματικό αντίπαλο δέος στο ξεπούλημα του Δήμου Θεσσαλονίκης στα ιδιωτικά συμφέροντα.

Η ενωτική αυτή πρωτοβουλία δεν αποτελεί μια ευκαιριακή συμπόρευση, αλλά την αποτύπωση αγώνων που δώσαμε μαζί και στους οποίους συναντηθήκαμε με τους κατοίκους, τους εργαζόμενους και τη νεολαία αυτής της πόλης. Εμβληματικά παραδείγματα είναι οι μεγάλες διαδηλώσεις και απεργίες μετά το έγκλημα των Τεμπών, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και την απαξίωση των δημόσιων σιδηροδρόμων, ή ο αγώνας των εργαζομένων στην ΕΥΑΘ και των κοινωνικών κινημάτων νερού ο οποίος ανάγκασε την κυβέρνηση να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και να ψηφίσει την επιστροφή των μετοχών από το Υπερταμείο στο Δημόσιο. Τα παραδείγματα αυτά, βέβαια, δεν είναι μεμονωμένα. Από τους εργαζόμενους στην καθαριότητα του Δήμου που δίνουν τη μάχη για μόνιμη και σταθερή δουλειά μέχρι τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία και στα σχολεία που αγωνίζονται για μαζικές προσλήψεις και μονιμοποίηση των συμβασιούχων και αναπληρωτών, στις διαδηλώσεις της ΔΕΘ κάθε χρόνο, η Θεσσαλονίκη της αντίστασης είναι εδώ!

Οι μάχες που δόθηκαν σ’ αυτή την πόλη δεν ήταν μόνο οικονομικές. Η παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μάρτη πήρε φέτος απεργιακές διαστάσεις, συνδέοντας τον αγώνα για τα κοινά με την πάλη για τη γυναικεία απελευθέρωση και το ΛΟΑΤΚΙ κίνημα. Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν ενάντια στον κυβερνητικό ρατσισμό και στη συγκάλυψη των κρατικών ευθυνών για το ναυάγιο της Πύλου. Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες ξεσηκώθηκαν επανειλημμένα ενάντια στον αυταρχισμό και την καταστολή στα Πανεπιστήμια. Σε αυτό το ψηφιδωτό, ήρθαν να προστεθούν και τα κινήματα στις γειτονιές για την υπεράσπιση των ελεύθερων χώρων, οι αντιστάσεις στην τουριστικοποίηση και τη βραχυχρόνια μίσθωση, η διεκδίκηση για την επαναλειτουργία του Λοιμωδών.

Η νεοφιλελεύθερη, αυταρχική και αντιπεριβαλλοντική ατζέντα Ζέρβα και Μητσοτάκη, συμπληρώνεται από τα ακροδεξιά μορφώματα τα οποία προσπαθούν να στρέψουν τη λαϊκή αγανάκτηση στον εθνικισμό, τον σεξισμό, τον ρατσισμό, τροφοδοτώντας έτσι τη φασιστική απειλή. Δεν θα επιτρέψουμε να περάσει αυτή η ατζέντα σε μια πόλη που στιγματίστηκε από το Ολοκαύτωμα 45 χιλιάδων εβραίων πολιτών της. Δώσαμε μεγάλες μάχες μαζί με χιλιάδες νεολαίων και εργαζόμενων της πόλης, αλλά και πανελλαδικά για να αποκρούσουμε τους φασίστες, όπου αυτοί επιχείρησαν να εμφανιστούν, πετύχαμε την καταδίκη της Χρυσής Αυγής και συνεχίζουμε ξεκαθαρίζοντας ότι οι φασίστες δεν έχουν θέση σε καμία γειτονιά και σε κανένα δημοτικό συμβούλιο.

Η λύση για εμάς δεν είναι η επιστροφή σ’ ένα εξωραϊσμένο παρελθόν της διοίκησης Μπουτάρη. Είναι η ενίσχυση των κοινωνικών αντιστάσεων, η οργάνωση των εργατικών αγώνων και η διαρκής συστράτευση όλων των ζωντανών δυνάμεων της πόλης σε όλες τις μικρές και μεγάλες μάχες που διαμορφώνουν τη φυσιογνωμία της. Αυτούς τους αγώνες θέλουμε να εκφράσουμε μέσα κι έξω από το δημοτικό συμβούλιο. Αγώνες που θα φέρουν την πόλη στα χέρια των κατοίκων της.

Ταυτόχρονα προβάλλουμε τη δική μας εναλλακτική, τη ρήξη με την κληρονομιά των Μνημονίων και με τη λογική των διαρκών θυσιών για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους και των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Έτσι θα βρεθούν οι αναγκαίοι πόροι για δομές κοινωνικής προστασίας, πολιτισμού και αθλητισμού, για χώρους πρασίνου, για δημόσιες συγκοινωνίες, ποδηλατοδρόμους, παιδικές χαρές, σχολικά κτίρια, γηροκομεία και παιδικούς σταθμούς, για να γίνουν προσλήψεις και να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι.

Στις δημοτικές εκλογές του Οκτώβρη σας καλούμε να στηρίξετε το ψηφοδέλτιο της εκλογικής μας συνεργασίας. Για να αγωνιστούμε μαζί για την πόλη των ονείρων μας, σ’ έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, φτώχεια, ρατσισμό και καταπίεση.

Θεσσαλονίκη, 30/8/2023

H Πόλη Ανάποδα
Ανταρσία στη Θεσσαλονίκη για την ανατροπή

One thought on “Μαζί στις Δημοτικές Εκλογές η Πόλη Ανάποδα και η «Ανταρσία στη Θεσσαλονίκη για την ανατροπή» – Για να περάσει η πόλη στα χέρια των κατοίκων της!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *