Ψήφισμα για το νομοσχέδιο περί ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων

Η Πόλη Ανάποδα βρίσκεται στο πλευρό των φοιτητριών και φοιτητών που αγωνίζονται για δημόσια δωρεάν και ποιοτική παιδεία:
– Καμία σκέψη για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων
– Καταγγέλλουμε την εισβολή των δυνάμεων καταστολής στο ΔΠΘ και τη βαρβαρότητα που επέδειξαν, καθώς και τις βίαιες προσαγωγές φοιτητριών και φοιτητών στην πλατεία Συντάγματος χθες βράδυ.
– Καλούμε και συμμετέχουμε στις σημερινές κινητοποιήσεις.


Ακολουθεί το σχετικό ψήφισμα που ψηφίστηκε ομόφωνα από τη Γενική Συνέλευση της Πόλης Ανάποδα στις 27/01/2024:

Σύμφωνα με διακηρύξεις της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, αναμένεται, μέσα στο επόμενο διάστημα, η κατάθεση του νομοσχεδίου με τίτλο «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο», το οποίο προβλέπει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα. Η ενδεχόμενη ψήφιση του νομοσχεδίου αυτού θα έχει ως αποτέλεσμα την κατάφορη παραβίαση του άρθρου 16 του συντάγματος, το οποίο διασφαλίζει τη δημόσια λειτουργία των ανώτατων ιδρυμάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, μεταξύ άλλων, απαγορεύοντας ρητά την ίδρυση αντίστοιχων ιδρυμάτων ιδιωτικών συμφερόντων.

Φυσικά, δεν ήταν εύκολο για οποιαδήποτε κυβέρνηση να προχωρήσει σε μια τόσο πρόδηλη παραβίαση του συντάγματος αν δεν είχε προηγηθεί, εδώ και πολλά χρόνια, η συντεταγμένη εκπαιδευτική, υλική και ιδεολογική υποβάθμιση του θεσμού του δημόσιου πανεπιστημίου. Επενδυτές παρεισφρέουν στον πανεπιστήμιο και καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την κατεύθυνση της έρευνας, ο προϋπολογισμός βαίνει μειούμενος σε βαθμό που δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν οι βασικές ανάγκες των ιδρυμάτων, ενώ οι φοιτητές και φοιτήτριες που αντιδρούν παρουσιάζονται στην κοινή γνώμη ως εγκληματικές μειοψηφίες.

Θεωρούμε ότι η ενδεχόμενη ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων θα εντείνει την υποβάθμιση της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τόσο σε ό,τι αφορά την ποιότητα των σπουδών, όσο και σε ό,τι έχει να κάνει με την προσβασιμότητα των φτωχότερων λαϊκών στρωμάτων σε σπουδές υψηλού επιπέδου.

Φοιτητές και φοιτήτριες αντιδρούν και κινητοποιούνται σε όλη τη χώρα, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των γενικών συνελεύσεων αποφασίζουν καταλήψεις των σχολών τους. Πριν λίγα χρόνια, στη Θεσσαλονίκη, συμμετείχαμε -οι περισσότερες και οι περισσότεροι- στις δυναμικές και μαζικές κινητοποιήσεις των φοιτητών και φοιτητριών ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία. Η πανεπιστημιακή αστυνομία καταργήθηκε στην πράξη, ωστόσο οι κατασταλτικές δυνάμεις επανέρχονται στους πανεπιστημιακούς χώρους με ολοένα και αυξανόμενη βαρβαρότητα.

Στον δήμο μας βρίσκεται το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας (Α.Π.Θ), στο οποίο σπουδάζουν φοιτητές και φοιτήτριες από όλη τη χώρα. Εμείς, λοιπόν, στην Πόλη Ανάποδα νιώθουμε ότι έχουμε χρέος να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις τους φοιτητές αυτούς, να στηρίξουμε το δικαίωμά τους σε δημόσια δωρεάν υψηλού επιπέδου παιδεία, να στηρίξουμε τους αγώνες τους.

Διεκδικούμε:

  • Δημόσια, δωρεάν παιδεία για όλες και όλους
  • Να μπει φρένο στην ψήφιση του νομοσχεδίου

Αποφασίζουμε:

  • Στήριξη των κινητοποιήσεων και των καταλήψεων που αποφασίζονται στις γενικές συνελεύσεις των φοιτητών και φοιτητριών
  • Κατάθεση ψηφίσματος καταδίκης του νομοσχεδίου στο δημοτικό συμβούλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *