Την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε η Ειδική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης με θέμα την ψήφιση του Προϋπολογισμού για το 2025. Ακολουθεί η τοποθέτηση της δημοτικής μας συμβούλου Μαρίας Κέκη στη συνεδρίαση, η οποία αφορά τόσο τη διαδικασία σύνταξης και κατάθεσης του προϋπολογισμού όσο και το περιεχόμενό του:
«Διαδικασία: και τελευταία στιγμή και χωρίς διαβούλευση
Για να έχει νόημα και συνέπεια η παρουσία όλων μας εδώ, θα πρέπει πρώτα από όλα να πιάσουμε τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό από εκεί που την αφήσαμε πέρσι. Πέρσι λοιπόν κληθήκαμε στις 30 Γενάρη να ψηφίσουμε ένα προϋπολογισμό που είχε συντάξει η προηγούμενη διοίκηση Ζέρβα και τον οποίο παρέλαβε και κατέθεσε τελικά η διοίκηση Αγγελούδη. Τότε, η πλευρά της διοίκησης μας εξηγούσε ότι θα υπερψηφίσει αυτόν τον «ξένο», όπως τον αποκαλούσε, προϋπολογισμό με βαριά καρδιά, ώστε να εξασφαλίσει τη στοιχειώδη λειτουργία του Δήμου.
Στην κριτική μας είχαμε πει τότε ότι για μια ακόμα φορά ο προϋπολογισμός συντάχθηκε χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση με την κοινωνία και κατατέθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. Η πλευρά της διοίκησης είχε απαντήσει ότι έχουμε δίκιο και είχε υποσχεθεί ρητά ότι για τον πρώτο πραγματικά δικό της προϋπολογισμό θα ακολουθήσει διαδικασίες διαβούλευσης θα κατατεθεί νωρίς ώστε κι εμείς κι η αντιπολίτευση να μπορούμε να κάνουμε τις όποιες προτάσεις.
Φυσικά, τίποτα από αυτά δεν έγινε. Και φέτος, ακολουθώντας τις συνήθειες της προηγούμενης διοίκησης, ο προϋπολογισμός κατατέθηκε στη Δημοτική Επιτροπή στις 12 Δεκεμβρίου, και στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 19 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα ακόμα και με τον νόμο, στη Δημοτική Επιτροπή έπρεπε να πάει ως τις 20 Σεπτεμβρίου και στο Δημοτικό Συμβούλιο να έρθει ως τις 15 Νοεμβρίου.
Είναι ευχαριστημένη η διοίκηση με αυτή την απόδοση;
Φέτος, που δεν είναι πια νέα διοίκηση και ο προϋπολογισμός είναι τελείως δικός της, ποια είναι η δικαιολογία που μας τον έφερε τελευταία στιγμή;
Επιμείνουμε στο θέμα της διαδικασίας, γιατί για εμάς δεν είναι μόνο θέμα ικανότητας και απόδοσης της διοίκησης, είναι θέμα δημοκρατίας. Είναι πολιτική επιλογή να μην κάνετε καμία διαβούλευση, είναι πολιτική επιλογή καθυστερείτε τόσο, ώστε να στην πράξη να μην υπάρχει καμία ενημέρωση και καμία συζήτηση. Γιατί με αυτά τα περιθώρια που έχετε αφήσει δεν μπορεί να υπάρξει κανένας διάλογος, καμία πρόταση μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Με αυτή την πρακτική το Δημοτικό Συμβούλιο ακυρώνεται πολιτικά ως το μόνο δημοκρατικά εκλεγμένο σώμα της πόλης -όσο δημοκρατικά εκλεγμένο είναι με βάση αυτό τον καλπονοθευτικό εκλογικό νόμο- και καθίσταται ένα μέσο όπου η πλειοψηφία απλά επικροτεί και αυτοσυγχαίρεται και ψηφίζει μόνη της.
Περιεχόμενο: άλλος ένας προϋπολογισμός λιτότητας
Ακόμα κι έτσι όμως, με το ελάχιστο περιθώριο που μας έχετε αφήσει, ας δούμε το περιεχόμενο του προτεινόμενου προϋπολογισμού.
Πιστεύετε λοιπόν ότι πράγματι ο φετινός προϋπολογισμός είναι ριζικά διαφορετικός;
Εμείς αντίθετα βλέπουμε ότι για μια ακόμα χρονιά καλούμαστε να εγκρίνουμε στον πόδι έναν προϋπολογισμό ο οποίος,
- συνεχίζει να είναι ένας προϋπολογισμός λιτότητας, με όλο και λιγότερα τακτικά έσοδα από τον κρατικό προϋπολογισμό, ιδιαίτερα για κοινωνικές δαπάνες. Θα δώσουμε στη συνέχεια κάποια παραδείγματα.
- αποτελεί business as usual, χωρίς καμία έμπνευση ή στρατηγικό σχέδιο για την πόλη, χωρίς προτεραιότητες, χωρίς να προετοιμάζει οικονομικά καμία τομή στα μεγάλα προβλήματα, όπως το κυκλοφοριακό, η έλλειψη ελεύθερων χώρων κοκ.
- είναι από τα πάνω προς τα κάτω, χωρίς καμία διαδικασία κοινωνικής διαβούλευσης, χωρίς κανένα περιθώριο συμμετοχής.
Πιο συγκεκριμένα:
- Ως προς τα έσοδα δεν έχει αλλάξει τίποτα σημαντικό. Οι κρατικές επιχορηγήσεις παραμένουν -προφανώς- στο ίδιο επίπεδο με τα τελευταία χρόνια. Η μόνη αύξηση (ύψους περίπου 10 εκ.) προέρχεται από τα ανταποδοτικά τέλη, εξαιτίας της επιλογής της διοίκησης Αγγελούδη να επιβάλει για 2η συνεχόμενη χρονιά μια οριζόντια αύξηση 30% στα ανταποδοτικά τέλη, μετακυλίοντας το αυξημένο κόστος στους δημότες και ιδιαίτερα στα σπίτια, τα οποία όπως αναλύσαμε στην προηγούμενη συνεδρίαση, καλούνται να πληρώσουν στην πραγματικότητα πολλαπλάσια τέλη από τις επιχειρήσεις που παράγουν τον μεγαλύτερο όγκο των απορριμμάτων.
Ειδικότερα όσον αφορά τα έσοδα:
- Οι κρατικές επιχορηγήσεις για τη συντήρηση της σχολικής στέγης -οι πραγματικές, όχι τα 8,9 εκατομμύρια που ήταν στο ενημερωτικό σημείωμα το οποίο ούτε καν ψηφίσαμε και αποτελούν μια απλή λίστα επιθυμιών- είναι μικρότερες ακόμα και από πέρσι. Πώς θα εκπληρωθούν οι υποσχέσεις της Διοίκησης με αυτούς τους πόρους;
- Χαρακτηριστικά, ακόμα και οι ελάχιστοι πόροι για τις καθαρίστριες στα σχολεία είναι μειωμένοι σε σχέση με πέρυσι.
- Άλλο παράδειγμα κοινωνικής δαπάνης: οι πόροι για τη Βοήθεια στο Σπίτι, που ήδη δεν καλύπτει τις στοιχειώδεις ανάγκες, και που πέρσι μειώθηκε κατά 20%, φέτος μειώνονται ακόμα περισσότερο, άλλο 15% κάτω.
- Τα έξοδα αντίστοιχα κινούνται γενικά στα ίδια ύψη και στις ίδιες λογικές.
- Όπως είπαμε και στην προηγούμενη συνεδρίαση, το Τεχνικό Πρόγραμμα δεν προβλέπει στην πραγματικότητα καμία αξιόλογη, δεσμευτική, νέα δημόσια επένδυση για τις μεγάλες ανάγκες των δημοτών, την αύξηση των χώρων πρασίνου, τη βιώσιμη κινητικότητα, τη σχολική στέγη.
- Ειδικότερα, μιας και το συζητήσαμε εκτενώς στην προηγούμενη συνεδρίαση, με αφορμή την παρέμβαση των φοιτητών. Σε όλον τον προϋπολογισμό δεν υπάρχει η παραμικρή νέα δαπάνη για το μεγαλύτερο πρόβλημα των κατοίκων, τη στεγαστική κρίση. Το πρόγραμμα των 30 προσιτών κατοικιών που σέρνεται για χρόνια, λόγω έλλειψης πολιτικής βούλησης, κάπως ολοκληρώνεται τώρα, χάρη στην προσπάθεια των υπηρεσιών. Θα υπάρξει κάποια συνέχεια;
Ενδεικτικά να πούμε ότι με το 1% του προϋπολογισμού, θα μπορούσαν χοντρικά να δημιουργούνται κάθε χρόνο 500 κατοικίες, με τον ίδιο τρόπο -δηλαδή δάνειο για ανακαίνιση εγκαταλελειμμένων κατοικιών και μίσθωσή τους με εγγυημένα χαμηλό νοίκι. Να κάποιες προτάσεις που θα μπορούσαμε να κάνουμε αν μας δίνατε τον χρόνο.
Αντί για οποιοδήποτε νέο κονδύλι για τη στέγαση όμως, βλέπουμε να εξαφανίζεται οριστικά το κονδύλι για τη στέγαση προσφύγων, μετά τη λήξη του προγράμματος Εστία.
- Να σημειώσουμε επίσης το εξής: μέσα σε αυτή τη γενική λιτότητα, οι δαπάνες για τους αιρετούς αυξάνονται κατά 20%, για δημόσιες σχέσεις κατά 30%, για διάφορες κατηγορίες τρίτων στα διαφορετικά τμήματα αλλού 10, 20, 30%. Μπορεί τα τελικά ποσά να είναι μικρά, αλλά είναι ενδεικτικό των προτεραιοτήτων.
- Έλασσον, αλλά πραγματικά αξιοσημείωτο: οι δαπάνες για εκτυπωτικά αναλώσιμα, στα περισσότερα τμήματα αυξάνονται, σε κάποια σχεδόν διπλασιάζονται, αντί να εκμηδενίζονται, πρώτα από όλα για περιβαλλοντικούς λόγους. Πόσα περισσότερα έγγραφα θα χρειαστεί να τυπώσετε φέτος;
Δηλώνουμε λοιπόν ότι καταψηφίζουμε αυτόν τον πρώτο προϋπολογισμό της διοίκησης Αγγελούδη, που δεν διαφέρει και σε τίποτα ουσιαστικό από τους προηγούμενους της διοίκησης Ζέρβα, γιατί είναι προϋπολογισμός φτώχειας και λιτότητας, κοινωνικά και περιβαλλοντικα άδικος, χωρίς πνοή και συμμετοχή. Τέλος, σας καλούμε ξανά, να δεσμευτείτε εκ νέου οτι τον προϋπολογισμό του 2026 τουλάχιστον θα τον δώσετε αρκετά νωρίς, ώστε να μπορούμε να οργανώσουμε τις διαδικασίες κοινωνικής συμμετοχής.»