Για τις προγραμματικές δηλώσεις της διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης

Εχθές ο κ. Αγγελούδης επανέλαβε σε μεγάλο βαθμό τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, παρουσιάζοντας ένα φιλόδοξο, είναι αλήθεια, πρόγραμμα παρεμβάσεων. Όπως ανέφερε όμως η Μαρία Κέκη, δημοτική σύμβουλος της Πόλης Ανάποδα, γνωρίζοντας τον χαρακτήρα που έχουν συνήθως οι προεκλογικές δεσμεύσεις, δική μας ευθύνη είναι να βρισκόμαστε επί πέντε χρόνια εδώ, όχι μόνο για να τις θυμίζουμε, αλλά για να αγωνιστούμε να γίνουν πράξη, μία προς μία, όλες οι δεσμεύσεις που ευνοούν την κοινωνική πλειοψηφία.

Ρόλος μας είναι επίσης να πιέσουμε και να αγωνιστούμε ώστε τα όποια έργα πραγματοποιηθούν, να μη γίνουν κομμένα και ραμμένα στα μέτρα των εργολάβων, αλλά με γνώμονα το συμφέρον της κοινωνίας και τη διαφύλαξη του δημόσιου χαρακτήρα των δημοτικών υπηρεσιών. Σε αυτό το σημείο, καταθέσαμε ήδη μια ανησυχία με βάση αυτών που ακούσαμε χθες: ο Δήμαρχος ανακοίνωσε ότι ο ΦΟΔΣΑ θα αναλάβει την αποκομιδή των ογκωδών, χωρίς να διευκρινίζει αν αυτό θα γίνει με δικά του μέσα ή με ιδιωτική εργολαβία. Ως τώρα, όπου έχουν εμπλακεί οι εργολάβοι στην καθαριότητα, έχουν αυξήσει το κόστος και ρίξει την ποιότητα.

Εννοείται επίσης, ότι οι δεσμεύσεις της διοίκησης, ακόμα και αν πραγματοποιηθούν, δεν καλύπτουν τις δικές μας ανάγκες. Αναφέρουμε ενδεικτικά μόνο τη στέγαση: οι υποσχέσεις της διοίκησης για την παροχή κάποιων επιδομάτων σε ευπαθείς ομάδες είναι πολύ λίγες σε σχέση με τη στεγαστική κρίση που βιώνουμε. Η λύση για εμάς βρίσκεται στην ανάσυρση κατοικιών που αυτή τη στιγμή είναι εγκαταλελειμμένες και τη μίσθωσή τους με ελεγχόμενους όρους, ως προσιτή κατοικία. Η λύση είναι, επίσης, στον περιορισμό της βραχυχρόνιας μίσθωσης που τραβά προς τα πάνω όλα τα νοίκια. Για αυτά τα ζητήματα, για τα οποία αγωνιζόμαστε εδώ και χρόνια, δεν ακούσαμε να υπάρχει κάποιο σχέδιο.  

Πέρα όμως από όσες δεσμεύσεις επανέλαβε χθες, υπάρχουν δύο ζητήματα στα οποία η νέα διοίκηση έχει ήδη υπαναχωρήσει από τις προεκλογικές της δεσμεύσεις. 

  • Το ένα αφορά το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή της πολης, την κατάσταση στο κυκλοφοριακό και τις επιπτώσεις από την κατασκευή του flyover. 

Πριν τις εκλογές, είχε ζητήσει οι εργασίες κατασκευής να σταματήσουν ως την παράδοση της βασικής, τουλάχιστον, γραμμής του Μετρό. Μετά τις εκλογές, θεώρησε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει. Στη χθεσινή συνεδρίαση, ο Δήμαρχος επανάλαβε τη γενική του θέση, αλλά και τη «ρεαλιστική» εκτίμηση ότι στο βαθμό που αυτό δεν γίνεται, ο ρόλος του του επιβάλλει να ζητήσει τουλάχιστον μέτρα ανακούφισης. Ο ρόλος του δημάρχου της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης ωστόσο, δεν είναι να στέκεται ανήμπορος απέναντι στις κυβερνητικές επιλογές, όταν αυτές μάλιστα επηρεάζουν τόσο ριζικά τις ζωές, αλλά να πιέσει με κάθε τρόπο για την εκπλήρωση της δέσμευσής του. 

Αυτά θα τα πούμε αναλυτικά όμως, στην ειδική συνεδρίαση που ζητήσαμε μαζί με 2.500 κατοίκους της πόλης και όπως έχουμε ενημερωθεί προγραμματίζεται για τα μέσα Φλεβάρη. 

  • Το δεύτερο αφορά τη ζωτική ανάγκη της πολης για ένα μητροπολιτικό πάρκο στο χώρο της ΔΕΘ. Πριν τις εκλογές, η παράταξη του κ. Αγγελούδη είχε δεσμευτεί ρητά υπέρ της δημιουργίας μητροπολιτικού πάρκου με μετεγκατάσταση της ΔΕΘ

Αμέσως μετά τις εκλογές όμως, έκανε πίσω στο θέμα της μετεγκατάστασης και περιόρισε τη διεκδίκηση στο να αυξηθούν κάπως οι πράσινες εκτάσεις ανάμεσα στα τσιμεντένια μεγαθήρια. Εχθές, η διοίκηση δεν ανέφερε τίποτα σχετικό στις προγραμματικές της δηλώσεις. Μετά από δική μας επιμονή, ο κ. Αγγελούδης ισχυρίστηκε τελικά ότι ποτέ δεν μίλησε για μετεγκατάσταση. Επειδή μία από τις δύο πλευρές αναγκαστικά ψεύδεται και επειδή εμείς θέλουμε να λέμε πάντα την αλήθεια, παραθέτουμε το παρακάτω απόσπασμα από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Δημάρχου, δημοσιευμένες στις 21/9/2023:

«Στην περιαστική ζώνη της πόλης, με διασφαλισμένη την καλή οδική και συγκοινωνιακή σύνδεση, να δημιουργηθεί η νέα ΔΕΘ, ένα σύγχρονο εκθεσιακό κέντρο, ικανό να φιλοξενεί εκθεσιακά γεγονότα μεγάλης κλίμακας, με δυνατότητες επέκτασης και μεγάλους υπαίθριους χώρους στάθμευσης».

Μετά από αυτά τα σημείο, η Μαρία Κέκη αναφέρθηκε στις αντίστοιχες δεσμεύσεις της Πόλης Ανάποδα: 

  • Για την πραγματική συνεισφορά του δήμου στην κοινωνική πολιτική και ειδικά στην αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης, μέσω της δημιουργίας κοινωνικά προστικής κατοικίας. 
  • Για την ακύρωση του Flyover και την ενίσχυση των μέσων μαζικής μεταφοράς, τη δημιουργία επιτέλους ενός εκτενούς και ασφαλούς δικτύου ποδηλατοδρόμων και τελικά την αλλαγή του μοντέλου μετακίνησης στην πόλη, ώστε να απελευθερωθούμε σταδιακά από τη δικτατορία του ΙΧ.
  • Τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου, αλλά και πολλών, διάσπαρτων, μικρών και μεγάλων χώρων πρασίνου, με μορατόριουμ σε νέα δόμηση και την απαλλοτρίωση όσων ελεύθερων χώρων έχουν απομείνει. 

Πρώτη προτεραιότητα είναι η απαλλοτρίωση των οικοπέδων που ετοιμάζεται να εκποιήσει η Εκκλησία της Ελλάδας, ανάμεσα στα οποία είναι και η παλιά παιδική χαρά στην Τζουμαγιάς. Επειδή ξέρουμε καλά την περίπτωση και συμμετέχουμε στον αγώνα των κατοίκων, δηλώνουμε την ικανοποίησή μας για τη χθεσινή δέσμευση του Δημάρχου να συναντηθεί με τους εκπροσώπους της Εκκλησίας και να ζητήσει το πάγωμα του πλειστηριασμού. Επισημαίνουμε μόνο ότι οι όποιες κινήσεις πρέπει να γίνουν άμεσα, γιατί ο πλειστηριασμός προγραμματίζεται τον Φλεβάρη.

Τέλος, η Μαρία Κέκη αναφέρθηκε στον τεράστιο αγώνα που δίνεται από το πιο ζωντανό και επιδραστικό κομμάτι της πόλης, τη φοιτητική της κοινότητα

Οι φοιτητές της πόλης μας, αλλα και πανελλαδικά, δίνουν μια μεγάλη μάχη απέναντι στην κυβέρνηση, με μαζικότατες γενικές συνελεύσεις και αγωνιστικές αποφάσεις για την προάσπιση του δημόσιου πανεπιστημίου. Ως Πόλη Ανάποδα, στεκόμαστε δίπλα τους και καλούμε σε στήριξη του αγώνα τους, ενός αγώνα κρίσιμου και χρήσιμου για όλη την κοινωνία της πόλης. 


Στον σύνδεσμο μπορείτε να βρείτε βίντεο με την τοποθέτηση της Μαρίας Κέκη στο Δημοτικό Συμβούλιο: https://fb.watch/pXdcIh9h9t/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *