Τροχιοδρομικά – Χαριλάου: Μεταφορά του σχεδιαζόμενου σχολείου σε άλλη έκταση – Προστασία των χώρων πρασίνου και της περιφερειακής τάφρου

Πριν από λίγες ημέρες πληροφορηθήκαμε  από ενεργούς κατοίκους της περιοχής την ανακοίνωση της υπογραφής από τον Δήμο Θεσσαλονίκης έργου κατασκευής 12θέσιου Λυκείου στο οικοδομικό τετράγωνο Γ14 στην περιοχή Τροχιοδρομικών – Χαριλάου. Η συγκεκριμένη έκταση είναι υψηλού πρασίνου με κωνοφόρα, πεύκα, δάφνες και άλλα δέντρα. Αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της περιφερειακής τάφρου στην περιοχή. Χρησιμοποιείται ως χώρος πρασίνου και αναψυχής για περιπάτους και άθληση από τους πολίτες. 

Η κατάφυτη έκταση δίπλα στο ρέμα – περιφερειακή τάφρο που σχεδιάζουν να καταστρέψουν

Όπως μας ενημέρωσαν οι κάτοικοι, σε σχετικές εκθέσεις ο πρώην Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων Α.Ε. (νυν ΚτΥπ) είχε απορρίψει την εν λόγω έκταση ως ακατάλληλη λόγω γειτνίασης με το ρέμα – περιφερειακή τάφρο και το ανάχωμα. Από το 2017 που ολοκληρώθηκε τμήμα του πεζόδρομου Δημάρχου Αθανασίου Γιαννούση και ο πεζόδρομος Κλεάνθη Βικελίδη, δεν έχει προχωρήσει καμία υποδομή στο υπάρχον οδικό δίκτυο. Ειδικότερα, η Σταύρου Πάσχου, η Μανώλη Αναγνωστάκη, η Γενοκτονίας 19ης Μαΐου και η Μητροπολίτου Παντελεήμονος παραμένουν μισές, ενώ η Ζαρντινίδη χωρίς διάνοιξη. Η περιοχή δεν εμφανίζει καμία εξέλιξη σχετικά με τις αποζημιώσεις για την ολοκλήρωση του οδικού δικτύου. Επομένως, το πρώτο ερώτημα που προκύπτει είναι πώς θα προχωρήσει η ανέγερση σχολικού κτιρίου χωρίς ολοκληρωμένο οδικό δίκτυο.

Το δεύτερο ερώτημα, που θέτουν οι κάτοικοι και είναι επίσης εξαιρετικά εύλογο, είναι γιατί δεν επιλέχθηκε η έκταση που ορίζεται από την Αναξιμάνδρου – Ιερέα Καρατάσιου Παναγιώτη- Γενοκτονίας 19ης Μαΐου (Βλ φωτογραφία), που αυτή τη στιγμή είναι άτυπος χώρος στάθμευσης, χωρίς κανένα δέντρο και πάνω σε οδικές αρτηρίες. Η απάντηση της δημοτικής αρχής σε αυτό το ερώτημα είναι ότι εκεί σχεδιάζεται να γίνει πάρκο. Μιλάμε για μια πλήρη ανιτστροφή της πραγματικότητας. Σχεδιάζουν να καταστρέφουν υφιστάμενο πάρκο για να ρίξουν τόνους τσιμέντο και τον ανοιχτό χώρο, ο οποίος θα μπορούσε ενδεχομένως να αξιοποιηθεί για να μεταφερθεί το σχολείο, υποτίθεται ότι σχεδιάζουν να τον μετατρέψουν σε πάρκο. Λέμε υποτίθεται γιατί η διοίκηση Ζέρβα κάθε άλλο παρά ευαισθησία στο ζήτημα της αναβάθμισης του πρασίνου στην πόλη έχει επιδείξει. 

Επαναλαμβάνουμε τα ερωτήματα που θέτουν οι κάτοικοι. Πώς κρίθηκε ο χώρος οικοδομήσιμος ενώ είχε απορριφθεί στο παρελθόν από τον ΟΣΚ ΑΕ; Πώς θα γίνει το έργο χρησιμοποιώντας πεζόδρομο; Πώς θα υποστηριχθεί η λειτουργία του σχολείου χωρίς οδικό δίκτυο; Ποια είναι η εικόνα των αποζημιώσεων μετά το 2017 στην περιοχή; Επιπλέον, πώς και γιατί αποχαρακτηρίστηκαν οικόπεδα στη Μανόλη Αναγνωστάκη, ενώ μέρος της πλατείας, που προορίζεται για πάρκο, καταλήφθηκε από οικοδομή; Πώς αποχαρακτηρίστηκε έκταση στην Γενοκτονίας 19 Μαΐου και έγινε οικοδομή;  

Και το πιο κρίσιμο: είναι αναγκαίο να καταστραφεί ακόμα ένας πνεύμονας πρασίνου στην πόλη;

Η Θεσσαλονίκη έχει ανάγκη από νέα δημόσια σχολεία και αναβάθμιση των υφιστάμενων. Στην Αλυσίδα, επίσης στην περιοχή της Χαριλάου, ως Πόλη Ανάποδα μαζί με την Πρωτοβουλία Κατοίκων της γειτονιάς δώσαμε έναν μεγάλο αγώνα και τελικά καταφέραμε να ανατρέψουμε την απόφαση της δημοτικής αρχής για ανέγερση οικοδομών. Το νηπιαγωγείο θα γίνει. 

Την ίδια στιγμή όμως η κλιματική κρίση, η κακή ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε, οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες, οι πλημμύρες κρούουν των κώδωνα του κινδύνου. Οφείλουμε να πάρουμε άμεσα πρωτοβουλίες για σημαντική αύξηση του πρασίνου στην πόλη. Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι η ανέγερση σχολείου πρέπει να μπει αντιπαραθετικά με την διατήρηση κατάφυτης έκτασης δίπλα στο ρέμα. Θέλουμε και τα δύο. Καλούμε τη δημοτική αρχή, το Υπουργείο Παιδείας και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να μεταφέρουν τη σχολική στέγη σε άλλο σημείο της περιοχής. Διεκδικούμε διατήρηση του πάρκου πρασίνου, αναβάθμιση του, ανάδειξη και προστασία του ρέματος.

Την επόμενη περίοδο θα αναδείξουμε το ζήτημα στο δημοτικό συμβούλιο και θα επικοινωνήσουμε με την Πρωτοβουλία Κατοίκων Τροχιοδρομικών, που δίνει ακόμα έναν κρίσιμο αγώνα για πράσινο στην περιοχή, κατοίκους, συλλογικότητες, σωματεία και φορείς της πόλης για να προχωρήσουμε σε μαζικές, μαχητικές δράσεις στη γειτονιά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *