Ο αγώνας στο Κρυονέρι φέρνει θετικά αποτελέσματα!

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 22 Απριλίου 2024, ανάμεσα στα άλλα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης, συζητήθηκε και το θέμα με τίτλο: «Γνωμοδότηση επί του φακέλου της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του  έργου με τίτλο: «Αντιπλημμυρική θωράκιση Ε.Π. Θεσσαλονίκης με έργα  διευθέτησης της περιφερειακής τάφρου και συμβαλλόντων ρεμάτων.»

Ως Πόλη Ανάποδα έχουμε τοποθετηθεί ήδη πολλές φορές δημόσια για το ζήτημα και έχουμε λάβει μέρος σε αγωνιστικές πρωτοβουλίες στις γειτονιές με στόχο την προστασία και την ανάδειξη της σημασίας των ρεμάτων τόσο σε σχέση με την αντιπλημμυρική προστασία της πόλης όσο και σχετικά με την σημαντική αύξηση των χώρων πρασίνου και αναψυχής. 

Και σε αυτή τη συζήτηση, επομένως, τονίσαμε ότι το έργο της αντιπλημμυρικής θωράκισης της Ευρύτερης Περιοχής Θεσσαλονίκης με έργα διευθέτησης του ενιαίου οικοσυστήματος του ρέματος Τούμπας-Πυλαίας-Περιφερειακής Τάφρου και των συμβαλλόντων ρεμάτων, για το οποίο είναι σε διαβούλευση η ΜΠΕ (Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) του έργου, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί απλά ως ένα αντιπλημμυρικό έργο προστασίας. Αντίθετα, μπορεί και πρέπει να συμβάλλει και στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της πόλης, στη βελτίωση της αισθητικής του τοπίου, της προσβασιμότητας και της ελκυστικότητας της Περιφερειακής Τάφρου ως χώρου αναψυχής και περιπάτου (πεζόδρομοι και ποδηλατόδρομοι), με παράλληλη διατήρηση της συνοχής των επιμέρους οικοσυστημάτων κατά μήκος του ρέματος Τούμπας-Πυλαίας- Περιφερειακής τάφρου και ανάδειξή του ως συνεχούς ζώνης φυσικής βλάστησης από το δάσος μέχρι τη θάλασσα.

Στη συζήτηση που ανοίγει οφείλουμε να θέσουμε και την επιτακτική ανάγκη να αλλάξουν ριζικά τα μοντέλα διαχείρισης των ρεμάτων. Η προτεινόμενη (στη ΜΠΕ) γραμμή οριοθέτησης των ρεμάτων (πχ. του ρέματος Κρυονερίου – Άνω Τούμπας) έγινε με βάση τη θεώρηση φαινομένων βροχής των τελευταίων 50 χρόνων (περίοδος επαναφοράς Τ=50). Η κλιματική κρίση και τα συνεπαγόμενα ακραία καιρικά φαινόμενα, που συνέβησαν στη Θεσσαλία δείχνουν ότι χρειάζεται να ληφθεί υπόψη πολύ μεγαλύτερο βάθος χρόνου και άρα, αυστηρότερη γραμμή οριοθέτησης όλων των ρεμάτων (και φυσικά του ρέματος Κρυονερίου – Άνω Τούμπας). Η προστασία της ανθρώπινης ζωής και περιουσίας προϋποθέτει επαρκή τεχνικά έργα για πλημμυρική παροχή πολύ πέραν της 100ετίας και προστασία παρόχθιας έκτασης από καταπάτηση χώρου του οικοσυστήματος του ρέματος Τούμπας- Πυλαίας-Περιφερειακής Τάφρου και των συμβαλλόντων ρεμάτων.

Τα ζητήματα αυτά βρίσκουν σημαντική απήχηση στην κοινωνία της πόλης. Μια σειρά από Πρωτοβουλίες Κατοίκων έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια με στόχο την προστασία των περιοχών τους και των ρεμάτων που βρίσκονται εκεί από τα σχέδια των μεγαλοεργολάβων. Οι κάτοικοι σε Κρυονέρι, Υφανέτ και Δόξα δίνουν σημαντικούς αγώνες στους οποίους ως δημοτικό σχήμα συμμετέχουμε ενεργά και στηρίζουμε ολόψυχα.

Η Πρωτοβουλία Κατοίκων Κρυονερίου δίνει έναν πολύ σημαντικό αγώνα εδώ και 3 χρόνια, έναν αγώνα που δεν αφορά απλά ένα τοπικό ζήτημα αλλά όλη την πόλη. 

Στη συνεδρίαση, λοιπόν, της 22ας Απριλίου ζήτησαν και έλαβαν τον λόγο για να εκθέσουν τις προτάσεις τους, που στόχο έχουν την προστασία του ρέματος και του δάσους της περιοχής, διεκδικώντας να απαγορευτεί η δόμηση πλησίον του ρέματος και έτσι τα οικόπεδα που βρίσκονται εκεί να μετατραπούν σε χώρους πρασίνου.

Πιο συγκεκριμένα η πρόταση που κατέθεσαν ήταν η εξής:

«Με βάση τα παραπάνω, και σε ότι αφορά στη ΜΠΕ του έργου ‘’Αντιπλημμυρική θωράκιση Ε.Π. Θεσσαλονίκης με έργα διευθέτησης της περιφερειακής τάφρου και συμβαλλόντων ρεμάτων’’, η Πρωτοβουλία κατοίκων Κρυονερίου – Άνω Τούμπας εισηγείται στη Μητροπολιτική Επιτροπή Μ.Ε. Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να τεθεί ως όρος στην ΑΕΠΟ (Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων) η πρόταση οριοθέτησης του ρέματος στην περιοχή Κρυονερίου – Άνω Τούμπας στο όριο των οδών Ιπποδρομίου και Πολυγνώτου χωρίς να περιλαμβάνονται εντός της οριοθέτησης οι υφιστάμενες πολυκατοικίες (σύμφωνα με το συνημμένο σχέδιο με την προτεινόμενη οριοθέτηση του ρέματος).»

Η δημοτική σύμβουλος της Πόλης Ανάποδα, Μαρία Κέκη, δήλωσε άμεσα την υποστήριξη του σχήματος στην πρόταση των κατοίκων. Η διοίκηση του Δήμου, δια στόματος Αγγελούδη, δήλωσε επίσης ότι υπερψηφίζει την πρόταση των κατοίκων και ως εκ τούτου θα την εντάξει  στην τελική απόφαση για τη διευθέτηση των ρεμάτων. Το δημοτικό συμβούλιο, επομένως, αποφάσισε και ψήφισε θετικά.

Αυτή η απόφαση αποτελεί, με τον πλέον καθαρό τρόπο, απόδειξη ότι οι αγώνες των κατοίκων μπορούν να φέρουν αποτελέσματα. Οι κάτοικοι στο Κρυονέρι μετά από 3 χρόνια συνεχών κινητοποιήσεων, δράσεων και εκδηλώσεων, με τις πάνω από 1.000 υπογραφές και την διαρκή πίεση προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, κατέφεραν κάτι εξαιρετικά σημαντικό.

Η Πόλη Ανάποδα ήταν εκεί από την πρώτη στιγμή με προτάσεις προς τους κατοίκους, με σχέδιο και με προσπάθεια σύνδεσης των αγώνων στις γειτονιές μεταξύ τους.

Όταν οι άνθρωποι οργανώνονται και παλεύουν με σχέδιο, διάρκεια, μαχητικότητα και υπομονή μπορούν να καταφέρουν πράγματα που στην αρχή φαντάζουν αδύνατα.

Ο αγώνας στο Κρυονέρι δεν τελείωσε. Τώρα περιμένουμε από τον Δήμαρχο να τηρήσει τη δημόσια τοποθέτησή του και να καταγραφεί και επίσημα η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Επόμενα σημαντικά βήματα είναι η παρέμβαση στην Περιφέρεια και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Η Πόλη Ανάποδα- Αριστερό Ριζοσπαστικό Σχήμα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *