Δικαίωση επιτέλους στον πολύμηνο εργατικό αγώνα της εργαζόμενης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Κατερίνας Μιχαήλ, η οποία είχε καταγγείλει αρχικά τη Διοίκηση του ΦΚΘ για υποστελέχωση των τμημάτων της ετήσιας δραστηριότητας, απλήρωτες υπερωρίες και χαμένα ρεπό του προσωπικού, και κατόπιν για εργασιακό εκφοβισμό προς την ίδια και πρόωρη εκδικητική ματαίωση των συμβάσεων της, επειδή ακριβώς παρουσίασε τα εν λόγω στοιχεία.
Ο αγώνας της εργαζόμενης πλαισιώθηκε κι από άλλες δημόσιες καταγγελίες εργαζόμενων στο ΦΚΘ, δηλώνοντας τη στήριξη τους στην συνάδελφό τους και αναδεικνύοντας την αντεργατική στάση της Διοίκησης του Φεστιβάλ, με βασικότερο αίτημα την παύση της εργασιακής επισφάλειας και του εκφοβισμού που βιώνουν οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι στον οργανισμό εξαιτίας της πολυετούς ομηρίας των δίμηνων συμβάσεων.
Σε πρόσφατη ανακοίνωσή τους, μέσω του σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης, οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι του ΦΚΘ αναφέρουν για τη δικαίωση της συναδέλφου τους:
«το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης με απόφασή του δικαιώνει τον πολύμηνο αγώνα της συναδέλφου μας (συντονίστριας κινηματογραφικών αιθουσών) και καταδικάζει τη διοίκηση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης σε καταβολή αποζημίωσης για την αποκατάσταση της ηθικής βλάβης της εργαζόμενης λόγω της ηθικής και ψυχολογικής παρενόχλησης που υπέστη.
Συγκεκριμένα επιβεβαιώθηκε πως το Φεστιβάλ είχε διαβεβαιώσει και είχε υποσχεθεί ότι θα απασχολήσει την Κ.Μ. για την ετήσια δραστηριότητα (διάστημα Σεπτεμβρίου 2023 – Μαΐου 2024) με διαδοχικές συμβάσεις μηνιαίας και δίμηνης διάρκειας, ως συντονίστρια κινηματογραφικών αιθουσών. Το δικαστήριο αναγνώρισε επίσης πως αυτή η συμφωνία ματαιώθηκε τον Δεκέμβριο του 2023 με πρωτοβουλία του Φεστιβάλ, για το λόγο ότι η Διοίκηση του αντέδρασε στην προβολή από την εργαζόμενη υπαρκτών και εμπεριστατωμένων ζητημάτων υποστελέχωσης της ετήσιας δραστηριότητας, υπέρβασης των χρονικών ορίων εργασίας του προσωπικού κτλ., ζητήματα για τα οποία τελικά το Φεστιβάλ αναγκάστηκε να προχωρήσει σε επιπλέον προσλήψεις. Επιπλέον, επιβεβαιώθηκε πως ουδέποτε η εργαζόμενη παραιτήθηκε από τα καθήκοντα της, σε αντίθεση με τα όσα υποστήριζε το Φεστιβάλ.
Επίσης, το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης αναγνώρισε πως η εργαζόμενη δέχτηκε ηθική και ψυχολογική παρενόχληση στο χώρο εργασίας της διαμέσου των οργάνων και των υπευθύνων του Φεστιβάλ, συμπεριφορά που περιλαμβάνει αλλά δεν περιορίζεται στην απομόνωσή της σε ακατάλληλο εργασιακό χώρο και την ολοσχερή αφαίρεση των καθηκόντων της κατά το τελευταίο διάστημα της απασχόλησής της. Για τους λόγους αυτούς το Φεστιβάλ καταδικάστηκε να καταβάλει χρηματική αποζημίωση υπέρ της εργαζόμενης.»
Η νίκη του αγώνα της εργαζόμενης στο ΦΚΘ, Κατερίνας Μιχαήλ, και των συναδέλφων της είναι η απάντηση σε κάθε αντεργατική εργοδοτική συμπεριφορά και σε κάθε εργασιακό εκφοβισμό. Η περίπτωση της Κατερίνας Μιχαήλ μας δείχνει πως με τις διεκδικήσεις και τους μαζικούς αγώνες μπορούμε να θωρακίσουμε τα εργατικά κεκτημένα σε όλους τους εργασιακούς χώρους.
Ως Πόλη Ανάποδα, στεκόμαστε αλληλέγγυα με τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους του ΦΚΘ που συνεχίζουν να παλεύουν για τα εργασιακά τους δικαιώματα και απαιτούμε από τη Διεύθυνση του Φεστιβάλ να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους:
- Σεβασμό στα εργασιακά δικαιώματα
- Να δοθούν όλες οι νόμιμες προσαυξήσεις για τα βραδινά ωράρια
- Πρόσληψη όσων εργαζομένων απαιτούνται
- Να επιστρέψει η συνάδελφος άμεσα στα καθήκοντα της ως συντονίστρια αιθουσών ετήσιας δραστηριότητας / Φεστιβάλ
- Να παύσει ο εκφοβισμός και η εργασιακή επισφάλεια των εργαζομένων εξαιτίας των δίμηνων συμβάσεων ή των απευθείας αναθέσεων
- Συμβάσεις αορίστου χρόνου για όλες και όλους τους εργαζομένους που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες κατά την ετήσια δραστηριότητα του Οργανισμού
Η Πόλη Ανάποδα