Όχι στο Εκκλησιαστικό Real Estate – Ναι στις κοινωνικές ανάγκες

Αυτές τις ημέρες, η Εκκλησία της Ελλάδας βγάζει σε πλειστηριασμό έξι από τους ελάχιστους εναπομείναντες ελεύθερους χώρους στις γειτονιές της πόλης μας, ώστε να δοθούν για μακρόχρονη εκμετάλλευση και να οικοδομηθούν. Πρόκειται για οικόπεδα στην Όλγας, την Ξενοπούλου και την Παπαδιαμάντη στο 5ο διαμέρισμα, την Τζουμαγιάς και την Περδίκα στην Τούμπα, αλλά και την Αγίου Δημητρίου στο κέντρο, στις πιο πυκνοκατοικημένες δηλαδή περιοχές. Είχαν προηγηθεί το πάρκινγκ στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Εθνικής Αμύνης, το μεγαλύτερο αδόμητο οικόπεδο του κέντρου, το οποίο εκποιήθηκε για να γίνει ένα τεράστιο ξενοδοχείο πολυτελείας, καθώς και ένα ακόμα μεγάλο οικόπεδο στην παραλιακή. 

Την ίδια στιγμή, όλοι αναγνωρίζουν πια ότι η πόλη μας έχει τεράστια έλλειψη από δημόσιους χώρους πράσινου – γεγονός που προκαλεί άμεσες επιπτώσεις στην ποιότητα της ζωής μας και τη δημόσια υγεία, αλλά και μεγάλη ανάγκη από περιφερειακούς χώρους στάθμευσης ή σχολεία. Πολλά από αυτά τα οικόπεδα μάλιστα -όπως αυτό στην Εθνικής Αμύνης- είχαν δεσμευτεί στο παρελθόν για ανέγερση σχολείου, άλλα -όπως αυτό στην Τζουμαγιάς- λειτουργούσαν ως παιδική χαρά, ενώ όλα σχεδόν είναι σήμερα άτυποι χώροι πρασίνου ή στάθμευσης. 

Για εμάς, είναι αδιανόητο ένας δημόσιος οργανισμός, όπως η Εκκλησία, να βάζει το κέρδος του πάνω από αυτές τις αυτονόητες, καθημερινές ανάγκες μας. Για να το πούμε ανοιχτά, η επιλογή αυτή στοιχίζει ζωές, στοιχίζει ένα κομμάτι από τη ζωή όλων μας. 

  • Απαιτούμε από την Εκκλησία να σεβαστεί την κοινωνία της πόλης και να παγώσει τη διαδικασία εκποίησης. 
  • Το οικόπεδο στην Άνω Τζουμαγιάς να γίνει ξανά παιδική χαρά, το οικόπεδο στην Εθνικής Αμύνης να δεσμευτεί εκ νέου για το σχολείο που χρειάζεται η γειτονιά και τα υπόλοιπα οικόπεδα να γίνουν δημόσιοι χώροι πρασίνου και στάθμευσης, ανάλογα με τις τοπικές ανάγκες. 
  • Ζητάμε από το Δημοτικό Συμβούλιο και τη διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης να καταδικάσουν αυτή την πρακτική και να επαναφέρουν τη δέσμευση των παραπάνω οικοπέδων για τις κατά τόπους κοινωνικές ανάγκες. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *