Νέα δημοτική αρχή για την πόλη, νέοι αγώνες για μας

Με τα αποτελέσματα του β΄ γύρου, ολοκληρώθηκε η συντριπτική ήττα της διοίκησης Ζέρβα. Αυτό από μόνο του είναι ένα καλό νέο για την πόλη μας, η οποία υπέφερε επί τέσσερα χρόνια από μία από τις χειρότερες δημοτικές αρχές των τελευταίων δεκαετιών. Δεν χρειάζεται αυτή τη στιγμή να θυμηθούμε τα αποτελέσματα της θητείας του, τα οποία άφησαν πληγές που θα μας πονάνε για δεκαετίες.

Χρειάζεται όμως να κρατήσουμε στο μυαλό μας ότι αυτή η εμφατική απόρριψη δεν θα ήταν αυτονόητη, αν δεν υπήρχε αυτά τα 4 χρόνια μαχητική αντιπολίτευση μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και -ακόμα περισσότερο- έξω από αυτό: στην Πλατεία Ελευθερίας, τη Στάση Βενιζέλου, τη ΔΕΘ, την κοπή δέντρων στην οδό Κρήτης και σε όλη την πόλη, τα ρέματα Κρυονερίου και Υφανέτ, το πράσινο στα Τροχιοδρομικά, το Νηπιαγωγείο στην Αλυσίδα, το Flyover, τον σταθμό LNG και τόσα άλλα. 

Σε αυτό το πλαίσιο μαζικής απόρριψης της απερχόμενης διοίκησης, ο Στέλιος Αγγελούδης και ο συνδυασμός του, «Ομάδα για τη Θεσσαλονίκη», κέρδισαν εύκολα στον β΄ γύρο και θα αναλάβουν από την 1η Ιανουαρίου τη διοίκηση του Δήμου. Η δική μας ευθύνη, εκ του αποτελέσματος των εκλογών, είναι να κάνουμε τη δουλειά μας στην αντιπολίτευση.

Ας μιλήσουμε όμως πιο συγκεκριμένα· στο πρόγραμμα με το οποίο κέρδισε τις εκλογές, η Ομάδα για τη Θεσσαλονίκη έχει μια σειρά δεσμεύσεων, πολλές από τις οποίες αποτελούν αιτήματα των κινημάτων πόλης, αλλά και της Πόλης Ανάποδα. Αντιγράφουμε αυτούσια:

 • Συστηματοποιούμε τον διαχωρισμό των απορριμμάτων, ανά ρεύμα αποβλήτων.
 • Μειώνουμε την οδική ταχύτητα εντός του Δήμου Θεσσαλονίκης.
 • Εξασφαλίζουμε συνεχείς προσβάσιμες διαδρομές για τα ΑμεΑ.
 • Διεκδικούμε δημόσια ακίνητα που παραμένουν αδόμητα […] Δημιουργούμε νέα πάρκα και πράσινους χώρους.
 • Δημιουργούμε ένα πλέγμα διάσπαρτων μικρών χώρων πρασίνου (pocket parks) σε όλη την πόλη.
 • Ανάδειξη και προστασία των ρεμάτων – πράσινων διαδρόμων
 • Εγκαινιάζουμε Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης, σε κάθε συνοικία
 • Δημιουργούμε Δημοτικά Ιατρεία, Κοινωνικά Φαρμακεία, Κοινωνικά Παντοπωλεία, Κοινωνικά Πλυντήρια σε κάθε δημοτική κοινότητα.
 • Αξιοποιούμε τα ακίνητα του Δήμου και σχεδιάζουμε κίνητρα για τα εγκαταλελειμμένα ιδιωτικά ακίνητα, με στόχο την αύξηση των διαθέσιμων χώρων για κοινωνική κατοικία και την αντιμετώπιση των υψηλών ενοικίων.
 • Κάλυψη της ζήτησης 100% από δημοτικούς παιδικούς σταθμούς … Κατασκευή πέντε νέων παιδικών – βρεφονηπιακών σταθμών.
 • Διεκδικούμε τους διαθέσιμους χώρους για την οριστική επίλυση του στεγαστικού προβλήματος όλων των σχολικών μονάδων.
 • Καθιέρωση τοπικών και θεματικών δημοψηφισμάτων, για ζητήματα που απασχολούν τις Δημοτικές Κοινότητες.
 • Τα δημοτικά μέσα ενημέρωσης […] γίνονται το βήμα έκφρασης των δημιουργικών ομάδων της πόλης και των ενεργών πολιτών.
 • Τελευταίο και σημαντικότερο, η προεκλογική δέσμευση της παράταξης για μετεγκατάσταση της ΔΕΘ και Μητροπολιτικό Πάρκο, αλλά και την άμεση μετατροπή της Πλατείας Ελευθερίας σε Πάρκο Μνήμης.

Γνωρίζοντας φυσικά τον χαρακτήρα που έχουν συνήθως οι προεκλογικές δεσμεύσεις για αυτό το πολιτικό προσωπικό, δική μας ευθύνη είναι να βρισκόμαστε επί πέντε χρόνια εκεί, όχι μόνο για να τις θυμίζουμε, αλλά και για να αγωνιζόμαστε να γίνουν, μία προς μία, πράξη.  Όχι βέβαια κομμένες και ραμμένες στα μέτρα των εργολάβων, πράγμα για το οποίο η ως τώρα διαδρομή του κ. Αγγελούδη καθόλου δεν μας καθησυχάζει, αλλά με γνώμονα το συμφέρον της κοινωνίας και τη διαφύλαξη του δημόσιου χαρακτήρα των σχετικών έργων. 

Γνωρίζουμε επίσης ότι, ακόμα κι αν υλοποιηθεί, κανένα από τα παραπάνω μέτρα, απομονωμένο, δεν αρκεί για να βελτιώσει ριζικά την καθημερινότητα των κατοίκων. Γι’ αυτό και θα συνεχίσουμε, με βάση το δικό μας πρόγραμμα, να διεκδικούμε ριζικές αλλαγές σε όλα τα πεδία. 

Για τους ίδιους λόγους, η νέα διοίκηση θα μας βρει απέναντί της στα ζητήματα στα οποία η ατζέντα της έρχεται ενάντια στις ανάγκες της πόλης, όπως στα έργα εξυπηρέτησης του ΙΧ (ενδεικτικά, εκτός από την ασαφή θέση για τη μελλοντική μοίρα του flyover, σημειώνουμε την υπόσχεση για «1000 νέες θέσεις στάθμευσης τον χρόνο»), την ανοχή στον σταθμό LNG, αλλά και τη γενικότερη στάση της απέναντι στη συνολικότερη κυρίαρχη πολιτική συρρίκνωσης των δημόσιων υπηρεσιών και εκποίησης των κοινών αγαθών. 

Τέλος, πέρα απ’ την καχυποψία μας για τον τρόπο διοίκησης του δήμου ή για την ικανοποίηση των αιτημάτων των πολιτών, αξίζει να σημειώσουμε το ότι ο κ. Αγγελούδης εξελέγη δήμαρχος με την αποχή περισσότερο ενισχυμένη από ποτέ. Το γεγονός αυτό δεν το θεωρούμε άσχετο με την πολιτική διαδρομή και το παρελθόν του, αφού αυτά αποτέλεσαν έναν ακόμη λόγο ώστε μεγάλα τμήματα της τοπικής κοινωνίας να αποστασιοποιηθούν από την επιλογή δημάρχου. Ένα ακόμη από τα καθήκοντά μας λοιπόν είναι όχι μόνο -ή όχι τόσο- το να πείσουμε τον κόσμο να ψηφίζει, αλλά να ασχοληθεί ουσιαστικά με τα κοινά προβλήματα της πόλης.

Από την 1η Γενάρη, η Πόλη Ανάποδα μπαίνει ενισχυμένη και ανανεωμένη σε μια νέα περίοδο μαχητικής αντιπολίτευσης και διεκδίκησης μέσα κι έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτή τη φορά με πολλά περισσότερα μέλη, με πολλές περισσότερες σχέσεις με την κοινωνία, με περισσότερη γνώση κι εμπειρία, με ακόμα μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, πιστεύουμε ότι μπορούμε να συνεισφέρουμε σε σημαντικές νίκες των κατοίκων, ανοίγοντας σταδιακά τον δρόμο για τη μεγάλη, πραγματική αλλαγή που χρειαζόμαστε. 

Η αρχή για όλα αυτά γίνεται σήμερα, Τετάρτη 18/10, με τη Γενική Συνέλευσή μας, στις 18:00, στο Δημαρχείο (αίθουσα «Μανόλης Αναγνωστάκης»), στην οποία καλούμε όσους και όσες άκουσαν τον λόγο της Πόλης Ανάποδα, είδαν τη δράση της και θέλουν να συμμετέχουν ενεργά σε αυτή την ενωτική, συμμετοχική, και συλλογική προσπάθεια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *