Δελτίο Τύπου για το Δημοτικό Συμβούλιο της 9/9/20 

Στο δημοτικό συμβούλιο της 9/9/2020 (που έγινε και πάλι με τηλεδιάσκεψη) τα αξιοσημείωτα γεγονότα ήταν η συζήτηση για την έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το νέο γήπεδο της Τούμπας, τα δύο θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης που έφερε η Λαϊκή Συσπείρωση (τηλεοπτική κάλυψη των τηλεδιασκέψεων/κατάσταση στα σχολεία ενόψει της έναρξης των μαθημάτων), και, τέλος, άλλο ένα επεισόδιο υποβάθμισης του δημοτικού συμβουλίου με την απαξίωση ουσιαστικά της διαδικασίας των ανακοινώσεων, τόσο του δημάρχου και των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, όσο και των δημοτικών συμβούλων, αλλά και των αντιδημάρχων. 

Το θέμα που αφορούσε το νέο γήπεδο της Τούμπας συζητήθηκε πρώτο και μονοπώλησε πολύ μεγάλο μέρος της συνεδρίασης· υπήρξε παρέμβαση από τον εκπρόσωπο του ΠΑΟΚ, ενώ ο υπεύθυνος της μελέτης ανέπτυξε διεξοδικά τα κύρια σημεία της. Στην τοποθέτησή του ο δημοτικός μας σύμβουλος, Αντώνης Γαζάκης, δήλωσε ότι συμφωνούμε ξεκάθαρα με τη δημιουργία της νέας Τούμπας, αλλά έχουμε κάποιες επιφυλάξεις ως προς τα πορίσματα της συγκεκριμένης μελέτης αφού, όπως επισημάνθηκε και από άλλους δημοτικούς συμβούλους, παρότι πολυσέλιδη, δεν δίνει πειστικές απαντήσεις για όλα τα περιβαλλοντικά ζητήματα που ανακύπτουν. Αυτό το γεγονός, μαζί με τις αμφιβολίες που έχουμε διατυπώσει ήδη προεκλογικά για κάποιες πτυχές του έργου που έχουν να κάνουν με ζητήματα χρηματοδότησης και οικονομικής εκμετάλλευσης, μας οδήγησε στο να ψηφίσουμε λευκό στο συγκεκριμένο ζήτημα. 

Ακολούθησε μια μεγάλη συζήτηση για το πρώτο από τα δύο εκτός ημερησίας διάταξης θέματα, την ανάγκη τηλεοπτικής μετάδοσης των τηλεδιασκέψεων του δημοτικού συμβουλίου. Η θέση μας υπέρ της τηλεοπτικής μετάδοσης ήταν σαφής, θέση που είχαν και όλες οι υπόλοιπες παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Τόσο όμως ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, όσο και αντιδήμαρχοι και σύμβουλοι της συμπολίτευσης αμφισβήτησαν τη δυνατότητα ή/και την ανάγκη τηλεοπτικής μετάδοσης των τηλεδιασκέψεων (περισσότερα για τις θέσεις μας και τη σχετική συζήτηση σε ξεχωριστή μας ανακοίνωση που θα ακολουθήσει). Στην ονομαστική ψηφοφορία που έγινε η πρόταση υπέρ τηλεοπτικής μετάδοσης πήρε 18 ψήφους, αλλά δεν εγκρίθηκε καθώς τα κατά ήταν 24, ενώ υπήρξε και ένα λευκό. Σε κάθε περίπτωση, αναμένουμε σύντομα την ευόδωση των πρωτοβουλιών που υποσχέθηκε να αναλάβει ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου για μεγαλύτερη δημοσιότητα των τηλεδιασκέψεων, έστω και μέσω της μετάδοσης live-streaming.

Στη συνέχεια συζητήθηκαν τα προβλήματα ενόψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς, και συγκεκριμένα των σχολικών καθαριστριών και της υλοποίησης της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής. Για το πρώτο θέσαμε μια σειρά από ερωτήματα που αφορούν τους χρόνους και τους όρους των διαδικασιών πρόσληψης, τη σχέση εργασίας και τον αριθμό των προσλήψεων, ενώ σε σχέση με το δεύτερο μιλήσαμε για τα πολλά προβλήματα που υπάρχουν με τα kibo που δεν έχουν ακόμα τοποθετηθεί, με το ότι θα χωριστούν αίθουσες εκδηλώσεων προσωρινά για να στεγαστούν τα παιδιά που θα πάνε έπειτα σε kibo, και γενικότερα αυτό που καταδείχθηκε είναι ότι η χρονιά ξεκινάει με ένα τεράστιο μπάχαλο, ιδίως στην προσχολική αγωγή, και τα σχολεία του δήμου να απέχουν πολύ από το να είναι έτοιμα για το πρώτο κουδούνι με ευθύνες καταρχάς της κυβέρνησης και κατά δεύτερον της δημοτικής αρχής (θα ακολουθήσει επίσης αναλυτική ανακοίνωσή μας για το θέμα). 

Αφού τελείωσε η συζήτηση των δύο εκτός ημερησίας διάταξης θεμάτων περιμέναμε να περάσουμε στη διαδικασία των ανακοινώσεων του δημάρχου και των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη, καθώς άρχισαν να συζητιούνται τα λίγα θέματα της ημερήσιας διάταξης που είχαν κρατηθεί για συζήτηση, χωρίς να ερωτηθεί το σώμα σχετικά και χωρίς να υπάρχει εκ μέρους του προεδρείου έστω κάποια εξήγηση για αυτή την αλλαγή ή κάποια ενημέρωση για το αν θα ακολουθούσαν οι ανακοινώσεις, παρά μόνο μετά τις διαμαρτυρίες εκ μέρους της αντιπολίτευσης και σαν να επρόκειτο για κάποια ιδιαίτερη παραχώρηση. 

Ελπίζουμε, αν και δεν μας το επιτρέπουν οι σχετικές ενδείξεις που έχουμε ως τώρα εκ μέρους της δημοτικής αρχής, ότι η χθεσινή ολιγωρία ήταν απλώς μια ατυχής στιγμή και δεν θα επαναληφθεί ενισχύοντας περαιτέρω την διαρκή αποψίλωση των δημοκρατικών λειτουργιών του δημοτικού συμβουλίου.

Όπως και να ‘χει, στο τέλος αυτής της συνεδρίασης ο δημοτικός μας σύμβουλος δεν μπορούσε παρά να κάνει μια σύντομη αναφορά στα πρόσφατα γεγονότα της Μόριας τονίζοντας ότι αυτά συμβαίνουν όταν δημιουργούνται αποθήκες ψυχών, όταν τόσοι άνθρωποι κλείνονται σε τόσο μικρούς χώρους με αυτές τις συνθήκες και μάλιστα σε περίοδο κορονοϊού, και ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα πρέπει να φροντίσει να μη συμβεί εντός των ορίων του κάτι ανάλογο παρέχοντας ανθρώπινες συνθήκες ζωής σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που βρίσκονται ή θα βρεθούν σε αυτόν.

Κλείνουμε αυτή την ενημέρωση τονίζοντας για άλλη μια φορά το αίτημά μας για περισσότερη δημοκρατία, δημοσιότητα και πολυφωνία στο δημοτικό συμβούλιο. Μόνο κερδισμένη θα βγει η πόλη.

2 thoughts on “Δελτίο Τύπου για το Δημοτικό Συμβούλιο της 9/9/20 

  1. Ενδιαφέρον η θέση της παράταξης να συμφωνεί με την ανέγερση του νέου γηπέδου του ΠΑΟΚ στην Τούμπα. Άλλη ήταν η διακηρυγμένη θέση της παράταξης. Δηλαδή να γίνει το γήπεδο εκτός πολεοδομικού ιστού και να δοθεί ο χώρος στους κατοίκους. Χρειάζεται λίγο θάρρος για να στηριχθεί μια άποψη που την θεωρείται σωστή. Λυπάμαι!

    1. Η διακηρυγμένη θέση της παράταξης ήταν πράγματι ενάντια στη δημιουργία ενός φαραωνικού εμπορικού κέντρου στη θέση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων, και υπέρ της δημιουργίας στη θέση της ενός χώρου υψηλού πρασίνου. Επειδή βλέπαμε ότι προκρίνεται η λύση της παραμονής του γηπέδου του ΠΑΟΚ στην Τούμπα, ζητούσαμε να γίνει αυστηρά εντός της υφιστάμενης έκτασης και με σεβασμό στη γειτονιά. Την ίδια θέση επανέλαβε ο εκπρόσωπός μας και κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης, ο οποίος δήλωσε ότι μας βρίσκει σύμφωνους η επιθυμία του ΠΑΟΚ να αποκτήσει νέο γήπεδο και μόνο. Όπως ξέρετε όμως, η λύση της παραμονής του γηπέδου στην Τούμπα προωθήθηκε πριν εκλεγούμε και εμείς προχτές κληθήκαμε να ψηφίσουμε επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων της δημιουργίας της νέας Τούμπας, μελέτη για την οποία εκφράσαμε πολλές αντιρρήσεις στην τοποθέτησή μας και τελικά δεν την υπερψηφίσαμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *