Να σταματήσει ο αντιδημοκρατικός κατήφορος της διοίκησης Ζέρβα!

Ζηλεύοντας τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης της ΝΔ που έχει περάσει μια σειρά από αντεργατικά, αντιδημοκρατικά και περιβαλλοντοκτόνα νομοσχέδια εν μέσω καραντίνας, με τα περιθώρια αντίδρασης της κοινωνίας ασφυκτικά στενά, η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης προχωρά σε μια εξόχως εξοργιστική και προσβλητική κίνηση απέναντι στις στοιχειώδεις δημοκρατικές διαδικασίες.

Με τη λογική του κατεπείγοντος, χωρίς καμία όμως σοβαρή εξήγηση για το πού ακριβώς έγκειται αυτό το κατεπείγον, συγκαλεί σήμερα, Τετάρτη 5/8, έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την έγκριση δύο πολύ κρίσιμων θεμάτων που αφορούν κομβικά ζητήματα της πόλης. Σαν να μην έφτανε όμως αυτή η αιφνιδιαστική κίνηση αρχές του Αυγούστου, όταν τα περισσότερα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου βρίσκονται ήδη σε διακοπές, η διοίκηση επιλέγει την ψήφιση των θεμάτων δια περιφοράς, δηλαδή με απλή αποστολή ψήφου ηλεκτρονικά, χωρίς διαδικασία τοποθετήσεων, χωρίς συζήτηση, και φυσικά χωρίς δημοσιογραφική κάλυψη! Μας ενημέρωσε μάλιστα σχετικά μόλις χτες, Τρίτη 4/8, δίνοντας μας περιθώριο μιας μόνο ημέρας για να μελετήσουμε τα δύο αυτά θέματα, ενώ είχε προηγηθεί στις 20 Ιουλίου συνεδρίαση στην οποία δεν έγινε καμία σχετική νύξη και ενώ η προφορική ενημέρωση για την επόμενη συνεδρίαση αφορούσε τις 24 Αυγούστου, σε κάτι λιγότερο από τρεις εβδομάδες δηλαδή! Είναι φανερό λοιπόν ότι η δημοτική αρχή επιθυμεί να πάρει αποφάσεις εν κρυπτώ, χωρίς διάλογο, χωρίς δημοσιότητα, χωρίς καν στοιχειώδη κοινωνική διαβούλευση.

Τα εν λόγω θέματα είναι η ανάπλαση της ΔΕΘ και η αγορά 50 μεταχειρισμένων λεωφορείων από τη Λειψία της Γερμανίας. Δύο θέματα για τα οποία έχουν εκφραστεί πολύ ισχυρές ενστάσεις από διάφορους χώρους, ανάμεσα σε αυτούς και το δημοτικό μας σχήμα. 

Η διεκδίκηση για απομάκρυνση της ΔΕΘ από το κέντρο της πόλης και η παράδοση του χώρου της στην τοπική κοινωνία είναι μια από τις βασικές μας θέσεις. Η πρόταση μας είναι η δημιουργία στη θέση της πάρκου υψηλού πρασίνου το οποίο σε συνδυασμό με το Σειχ Σου, το ΑΠΘ, πάρκο της ΧΑΝΘ και το παραλιακό μέτωπο θα συμβάλλει στην δημιουργία ενός κάθετου άξονα ελεύθερων χωρών που θα δώσει πολύ μεγάλη ανάσα στην πόλη. Την ίδια θέση έχουν διαχρονικά και μια σειρά από κινήματα της πόλης. Στον αντίποδα η διοίκηση του δήμου μαζί με την κυβερνηση προωθούν ακόμα μια ανάπλαση που ικανοποιεί τα κερδοσκοπικά σχέδια μεγαλοεπιχειρηματιών και εργολάβων, καθώς προβλέπει νέα ανοικοδόμηση, ξενοδοχείο, συνεδριακό κέντρο, περισσότερα αυτοκινητα με τη δημιουργία πάρκινγκ, κ.α. (αναλυτικά οι θέσεις μας για την ΔΕΘ εδώ). Και όλα αυτά, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη καθόλου στο εκπονηθέν χωρικό σχέδιο ενός χώρου όπου υπάρχει μεγάλη και πυκνή συγκέντρωση πληθυσμού οι νέες υγειονομικές ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί λόγω της πανδημίας.

Η μετακίνηση στην πόλη αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους βραχνάδες για τα λαϊκά στρώματα, την πλειοψηφία των δημοτών. Ως εκ τούτου αποτελεί μια από τις κεντρικές μας αιχμές. Δεν ξεχνάμε οτι το συγκοινωνιακό έργο είναι ευθύνη του κράτους και για αυτό απαιτούμε άμεση αύξηση της χρηματοδότησης, νέα λεωφορεία, περισσότερα δρομολόγια, αποκλειστικές λεωφορειολωρίδες. Οι πόροι του δήμου να κατευθύνονται στους τομείς της αρμοδιότητας του: στην καθαριότητα, τους ελεύθερους χώρους πρασίνου, κτλ. Τα χρήματα αυτά δεν ανήκουν στον κ. Ζέρβα για να κάνει εξυπηρετήσεις στην κυβέρνηση, εξυπηρετήσεις που μάλιστα γίνονται μέσα από διάτρητες διαδικασίες, όπως αυτή του διαγωνισμού παρωδία για τα 50 λεωφορεία. Είναι περιουσία της κοινωνίας της πόλης. (βλ. την αναλυτική μας τοποθέτηση εδώ)

Ως «Πόλη ανάποδα-Δύναμη ανατροπής» δηλώνουμε ότι:

  • Απέχουμε από αυτή τη συνεδρίαση παρωδία. Απαιτούμε η διοίκηση του δήμου να ανακαλέσει την απόφαση της.
  • Θα πάρουμε πολύ σύντομα μαχητικές πρωτοβουλίες για τον ριζικό εκδημοκρατισμό του δημοτικού συμβουλίου, αλλά και για τη συμμετοχή των πολιτών στον έλεγχο των αποφάσεων του δήμου.
  • Αγωνιζόμαστε για μια πόλη όπου οι κοινωνικές ανάγκες θα είναι πάνω από τα κέρδη των επιχειρήσεων. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *