4-5/10, Asylum Festival: Το Άσυλο ανήκει στην Κοινωνία που αγωνίζεται!

Με το που ανέλαβε κυβέρνηση, η Νέα Δημοκρατία επιχειρεί να βαθύνει τη βίαιη απόσπαση πλούτου και εξουσίας από την κοινωνική πλειοψηφία, με όπλο την καταστολή και το φόβο. Παίρνοντας τη σκυτάλη των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ επιτίθεται στον κόσμο της εργασίας και τη νεολαία, επιδιώκοντας το πέρασμα σειράς κοινών αγαθών στην επικράτεια της αγοράς (νερό, ενέργεια, παιδεία, υγεία, κα.) και κάνοντας ξεκάθαρο τι εννοεί με τον όρο «επιστροφή στην κανονικότητα» για την εργασία.

Εν μέσω καλοκαιριού, μαζί με κάποια πολύ χρήσιμα δώρα στο μεγάλο κεφάλαιο, ψηφίστηκε η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Η κατάργηση του ασύλου αφορά, πέραν του εμφανούς πολιτικοϊδεολογικού συμβολισμού (ως κατάργησης και καταπάτησης ενός συμβόλου των αγώνων εργαζομένων και νεολαίας), την πειθάρχηση της φοιτητικής νεολαίας, η οποία θα έρθει αντιμέτωπη με όλες τις αναδιαρθρώσεις της ΝΔ για την τριτοβάθμια (ν+2, διαγραφές, αλλαγές στα προγράμματα σπουδών κοκ.). Η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου αποτελεί κομμάτι του σχεδίου της να παραδώσει την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην αγορά, προωθώντας έτσι την εμπορευματοποίηση της. Φυσικά, για να το πετύχουν αυτό πρέπει να φιμώσουν το φοιτητικό κίνημα και τον κόσμο του αγώνα, μετατρέποντας, έτσι, τα πανεπιστήμια σε αποστειρωμένα ιδρύματα.

Η κατάργηση του ασύλου δίνει έτσι το ελεύθερο στην άμεση καταστολή κάθε αντίδρασης απέναντι σε αυτές τις αναδιαρθρώσεις, δημιουργώντας παράλληλα και ένα κλίμα εκφοβισμού, τρομοκρατίας και πειθάρχησης για την νεολαία και για όποιον σκέφτεται να εναντιωθεί σε όσα προαναφέραμε. Την ίδια στιγμή ενισχύονται οι δυνάμεις καταστολής (εδώ λεφτά υπάρχουν) με άμεσο στόχο την επίθεση σε κοινωνικούς χώρους και σε δομές αλληλεγγύης. Οι εικόνες από την βίαιη εκκένωση κατειλημμένων χώρων στέγασης προσφύγων και οι επιθέσεις σε αυτοοργανωμένους χώρους στα Εξάρχεια προκάλεσαν οργή σε κάθε δημοκρατικό πολίτη.

Οι κινήσεις αυτές της ΝΔ ενισχύουν τα πιο αντιδραστικά στοιχεία της ελληνικής κοινωνίας και επιχειρούν να στείλουν ένα διπλό μήνυμα. Στους από πάνω, ότι μπορούν να συνεχίσουν να λεηλατούν τις ζωές μας ανενόχλητα, καθώς το μόνο που μετράει είναι το κέρδος, ενώ στους εργαζόμενους/ες και τη νεολαία «βουλώστε το και καθίστε στα αυγά σας». Λογαριάζουν όμως χωρίς τον ξενοδόχο. Δεν θα φοβηθούμε και δεν θα υποκύψουμε στους εκβιασμούς τους. Ο κόσμος της εργασίας, της νεολαίας, του αγώνα έχουν ρίζες στην κοινωνία και πλούσιες παραδόσεις μάχης. Δε θα παραδώσουμε τόσο εύκολα τα όπλα.

Το άσυλο είναι κοινωνικό κεκτημένο και ως τέτοιο έχει υπάρξει κέντρο κοινωνικών αγώνων ενάντια σε κάθε εκμετάλλευση, σκοταδισμό και καταπίεση. Το πανεπιστημιακό άσυλο πολλάκις έχει χρησιμοποιηθεί από φοιτητές και πολίτες ως εργαλείο διακίνησης ιδεών, αλλά και έμπρακτης εναντίωσης στη ρίζα των πραγματικών εγκλημάτων που υποθάλπει το ίδιο το σύστημα. Το άσυλο δεν υπήρξε ποτέ απλώς «άσυλο ιδεών». Υπήρξε άσυλο αγώνων των εργαζόμενων και της νεολαίας. Είναι αναπόσπαστο κομμάτι της συλλογικής μνήμης, των αγώνων του λαού για μια καλύτερη ζωή, των αγώνων ενάντια στη χούντα, των αγώνων για ένα καλύτερο αύριο. Έχει βαρύ ιδεολογικό, πολιτικό, κοινωνικό φορτίο. Θεωρούμε το θέμα του Ασύλου ζωτικής σημασίας για το Πανεπιστήμιο και την Κοινωνία. Για αυτό επιβάλλεται να γίνει μια διευρυμένη και μαζική προσπάθεια προς την κατεύθυνση της υπεράσπισης του. . Με αυτή τη λογική στηρίζουμε το Asylum Festival στο ΑΠΘ στις 4 και 5 Οκτώβρη. Καλούμε την κοινωνία της πόλης να δώσει το παρών στο φεστιβάλ προκειμένου να προετοιμάσουμε τους κοινούς μας αγώνες, να φτιάξουμε δεσμούς αλληλεγγύης μεταξύ μας και να δείξουμε πώς είναι ένα ανοιχτό, ζωντανό και διεκδικητικό πανεπιστήμιο.

Αναμέτρηση- ομάδα κομουνιστών/ριών, Ανοιχτή Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης ΒΙΟΜΕ, Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης, ΑΡιστερή ΑΝασύνθεση, ΑΡιστερή Αντικαπιταλιστική Συσπείρωση, Αντιεξουσιαστική Κίνηση, ΑΡιστερή ΕΝότητα- σχήματα Θεσσαλονίκης, Διεθνιστική Εργατική Αριστερά, Εφημερίδα- Η Κόκκινη, Κιουρί@, Μαθητές Ενάντια στο Σύστημα, η Πόλη ΑΝΑΠΟΔΑ- αριστερό ριζοσπαστικό σχήμα στο Δήμο Θεσσαλονίκης, Ξεκίνημα– Διεθνιστική Σοσιαλιστική Οργάνωση, Συνάντηση για μια Αντικαπιταλιστική και Διεθνιστική Αριστερά, Sylvia Rivera για ένα κινηματικό Thessaloniki Pride, Σωματείο Εργαζομένων ΒΙΟΜΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *