29/10, Περιήγηση: «Η παραμελημένη απελευθέρωση»

Η επέτειος της απελευθέρωσης της πόλης από τα ναζιστικά στρατεύματα –μια στιγμή που ανάσαναν με ανακούφιση όχι όλοι, αλλά σίγουρα η μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων της πόλης, όσοι δηλαδή είχαν επιζήσει της πείνας, των εκτελέσεων και, βεβαίως, της εξόντωσης των Εβραίων στους θαλάμους αερίων του Άουσβιτς– περνάει σχεδόν απαρατήρητη για τις Αρχές, αλλά και για μεγάλο τμήμα του πληθυσμού της πόλης. Είναι, βλέπετε, που την αποχώρηση της Βέρμαχτ διαδέχτηκε η είσοδος στην πόλη των τμημάτων του ΕΛΑΣ, ακολούθησε αργότερα κι ο Εμφύλιος, το μετεμφυλιακό κράτος, η Χούντα με όλο το βάρος της κρατικής και παρακρατικής εθνικοφροσύνης, ενώ ούτε η Μεταπολίτευση δεν μπόρεσε να βγάλει την 30η Οκτωβρίου 1944 από μια κατάσταση οριακής αναγνώρισης, αν όχι σχεδόν παντελούς λήθης.

Για να διατηρήσουμε ζωντανή τη μνήμη της πόλης και να τιμήσουμε αυτή την επέτειο, την Κυριακή 29 Οκτωβρίου, στις 12 το μεσημέρι, θα περπατήσουμε από το Διοικητήριο, κέντρο των δωσιλογικών υπηρεσιών που συνεργάστηκαν με τους κατακτητές μέχρι το στρατόπεδο συγκέντρωσης Παύλου Μελά, τον βασικό χώρο φυλάκισης αγωνιστών και ομήρων από τους οποίους οι Γερμανοί ναζί κι οι Έλληνες συνεργάτες τους διάλεγαν τα θύματα των ομαδικών εκτελέσεων. Οδηγός μας για άλλη μια φορά ο Γιάννης Γκλαρνέτατζης.

Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν τα αυτοδιοικητικά σχήματα Η Πόλη Αλλιώς (Δήμος Νεάπολης-Συκεών) και Η Πόλη Ανάποδα (Δήμος Θεσσαλονίκης).

Η εκδήλωση στο Facebook.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *