29/05, ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΥΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Σάββατο 29 Μάη  στις 12 το μεσημέρι στον Λευκό Πύργο

Συμμετέχουμε στην 

 ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΥΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

 Με γρήγορους ρυθμούς προχωρούν τα σχέδια ιδιωτικοποίησης και αντιπεριβαλλοντικής διαχείρισης απορριμμάτων στην περιοχή μας. 

 Μετά την έκδοση άδειας για καύση απορριμμάτων στο ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας δημοπρατούνται και οι Μονάδες Επεξεργασίας σε Μαυροράχη και Αγ. Αντώνιο, με τη σύμφωνη γνώμη της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και του Δημάρχου Θεσσαλονίκης – Αντιπροέδρου του ΦΟ.Δ.Σ.Α.

 Έργα εκατοντάδων εκατομμυρίων που θα κατασκευαστούν με κρατικά χρήματα, αλλά θα τα διαχειρίζονται  εργολάβοι ιδιώτες για 30 χρόνια, που θα υπονομεύσουν το μέλλον της ανακύκλωσης αφού οι Δήμοι θα συνάψουν συμφωνίες για παράδοση συγκεκριμένων ποσοτήτων απορριμμάτων, ενώ προβλέπονται πρόστιμα αν τις αθετούν, που θα επιβαρύνουν το περιβάλλον και την δημόσια υγεία λόγω των τοξικών αερίων ρύπων της καύσης και που θα αυξήσουν κατακόρυφα τα δημοτικά τέλη εξαιτίας των αυξημένων τελών που θα πληρώνουν οι Δήμοι σε αυτά τα εργοστάσια για να δέχονται τα σκουπίδια τους.

 Θεωρούμε ότι η πραγματική απάντηση στο πρόβλημα των απορριμμάτων είναι ν’ αλλάξουμε τη γενεσιουργό αιτία της τεράστιας αύξησης του όγκου των απορριμμάτων που προέρχεται από την υπερκατανάλωση, την παραγωγή προϊόντων μιας χρήσης, την υπερβολική χρήση πλαστικών συσκευασιών. Με τη μείωση του όγκου, την πρόληψη και την επαναχρησιμοποίηση θα εξοικονομηθούν τεράστιοι φυσικοί και ενεργειακοί πόροι. 

 Αντί των φαραωνικών έργων που σχεδιάζονται με μόνους ωφελημένους τα μεγάλα εργολαβικά συμφέροντα, πρέπει άμεσα να υλοποιηθούν αποκεντρωμένα έργα ανά Δήμο τα οποία και την τοπική οικονομία θα τονώσουν και νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργήσουν.

 Σήμερα ο Δήμος Θεσσαλονίκης ξοδεύει εκατομμύρια ευρώ από τα ανταποδοτικά σε ένα πλήρως αναποτελεσματικό μοντέλο διαχείρισης, ενώ στο άμεσο μέλλον με την υλοποίηση των προαναφερόμενων σχεδίων  το κόστος θα πολλαπλασιαστεί.

 Καλούμε τη δημοτική αρχή να αξιοποιήσει τα χρήματα των Δημοτών από τα ανταποδοτικά τέλη, από τις κρατικές ενισχύσεις, από Ευρωπαϊκά προγράμματα, με σκοπό την ουσιαστική βελτίωση της ποιότητας ζωής και του περιβάλλοντος στην πόλη. Δημιουργία υποδομών ανακύκλωσης μέσα στην πόλη με πράσινα σημεία και πράσινες γωνιές, καθιέρωση του καφέ κάδου για τα βιοαπόβλητα, δημιουργία μονάδων κομποστοποίησης, δημιουργία Δημοτικών ΚΔΑΥ και πλήρη απεξάρτηση από το αποτυχημένο σύστημα του μπλε κάδου και των ιδιωτικών ΚΔΑΥ, διαφορετική οργάνωση και σχεδιασμός των υπηρεσιών του Δήμου, ενημέρωση και εκπαίδευση των πολιτών, και παροχή κινήτρων για συμμετοχή στις διαδικασίες ανακύκλωσης.

Για να μην υλοποιηθούν τα επιζήμια για το περιβάλλον, την υγεία και το εισόδημά μας έργα.

 Για να πάρουμε ανάσα Υγείας και Ελευθερίας!

Συμμετέχουμε Σάββατο 29 Μάη στις 12 το μεσημέρι στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον Λευκό Πύργο

ΠΟΛΗ ΑΝΑΠΟΔΑ – ΔΥΝΑΜΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *