28/11, Διαμαρτυρία για τα ζητήματα στέγης

Η εικόνα της σπασμένης πόρτας στο σπίτι της Ιωάννας Κολοβού, στοιχειώνει το μέλλον μιας ολόκληρης γενιάς, μιας ολόκληρης κοινωνίας. Μια χαμηλοσυνταξιούχος χάνει το σπίτι της εξαιτίας μιας οφειλής πολύ μικρότερης από την αξία του, για να το αρπάξει μια εταιρεία-φάντασμα και να το βάλει στη βραχυχρόνια μίσθωση, στο γνωστό AirBnB.

Και δεν είναι μόνο οι πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας: είναι οι χιλιάδες πρόσφυγες που πετιούνται έξω από το σπίτι τους για να στοιβαχτούν σε καμπ, είναι τα νοίκια που έχουν απογειωθεί και τρώνε το μεγαλύτερο μέρος του μισθού, είναι η ενεργειακή φτώχεια. Το δικαίωμα σε μια αξιοπρεπή στέγη, το θεμελιώδες αυτό ανθρώπινο δικαίωμα, αμφισβητείται για όλο και περισσότερους/ες από εμάς, για να κερδοσκοπούν ελεύθερα πάνω στις κατοικίες μας τράπεζες, εταιρείες κι ιδιοκτήτες.

Αυτή όμως, ευτυχώς, είναι η μία πλευρά. Το ίδιο εμβληματική είναι κι η εικόνα των χιλιάδων αλληλέγγυων ανθρώπων που μαζεύτηκαν την ίδια ημέρα έξω από το σπίτι της κ. Κολοβού και κατάφεραν να πετάξουν έξω τον δικαστικό επιμελητή και την αστυνομία.

Στην Πόλη Ανάποδα από την αρχή της πορείας μας έχουμε θέσει ως πρώτη προτεραιότητά μας τον αγώνα για το δικαίωμα στην κατοικία. Πέρα από τις κινητοποιήσεις, την αλληλεγγύη, τις εκδηλώσεις, στοχεύσαμε στο πεδίο που μας αντιστοιχεί, τον Δήμο, προτείνοντας συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία της κατοικίας. Μαζέψαμε υπογραφές χιλίων δημοτών, αναγκάσαμε το Δημοτικό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης να συγκαλέσει ειδική συνεδρίαση για το θέμα, καταθέσαμε προτάσεις κι αιτήματα. Όμως, η διοίκηση συνεχίζει να μη λαμβάνει καμία συγκεκριμένη απόφαση.

Μπροστά σε αυτή την ολιγωρία, παίρνουμε ξανά την πρωτοβουλία. Στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο καταθέτουμε δύο ψηφίσματα με προτάσεις που μπορεί να υιοθετήσει άμεσα ο Δήμος:

– Για τον περιορισμό της βραχυχρόνιας μίσθωσης, όπως δίνει τη δυνατότητα ο υφιστάμενος νόμος, ώστε να σταματήσει να ωθεί προς τα πάνω τα νοίκια.

– Για συγκεκριμένα μέτρα προστασίας των ενοικιαστών/τριων, όπως η ανακαίνιση άδειων διαμερισμάτων και την προσφορά τους ως κοινωνική κατοικία και η απαλλαγή των ανέργων από τα δημοτικά τέλη.

Καλούμε λοιπόν τους πολίτες και τις πολίτισσες της Θεσσαλονίκης να συγκεντρωθούμε στο Δημαρχείο τη Δευτέρα 28 Νοέμβρη, 17:30, την ώρα που ξεκινά η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ώστε να ακουστεί δυνατά μέσα κι έξω από αυτό η φωνή της κοινωνικής πλειοψηφίας, η φωνή όσων δεν μπορούμε να βγάλουμε τον μήνα εξαιτίας του ενοικίου και των λογαριασμών.

Facebook event

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *