17 ΝΟΕΜΒΡΗ 2023 – ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

50 Νοέμβρηδες μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, τα αιτήματα του λαού και της νεολαίας παραμένουν πιο επίκαιρα από ποτέ. Αιτήματα που χάραξαν τον δρόμο για τα κεκτημένα της Μεταπολίτευσης και έρχονται να δώσουν τον τόνο για τους αγώνες του σήμερα.

Η επίθεση σε κεκτημένα όπως η πρόσβαση σε αξιοπρεπή στέγη και βασικά καταναλωτικά αγαθά, το ξεπούλημα των χώρων που προορίζονταν για σχολεία και νηπιαγωγεία, αλλά και η προσπάθεια για εγκατάσταση της αστυνομίας στο ΑΠΘ, στην καρδιά της πόλης μας, είναι μερικά μόνο ζητήματα από όσα έχουμε να αντιμετωπίσουμε και σε επίπεδο Δήμου σήμερα. Σε όλα αυτά η Πόλη Ανάποδα και τα τοπικά κινήματα έδωσαν μάχες και σε ορισμένες περιπτώσεις νίκησαν. 

Ταυτόχρονα, τα αιτήματα για απεμπλοκή της χώρας μας από το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει ενεργά τη εθνοκάθαρση που διαπράττει, με τις πλάτες τους, το κράτος του Ισραήλ εις βάρος του Παλαιστινιακού λαού, είναι αναγκαίο να βγουν ξανά μπροστά και η Πόλη Ανάποδα έχει αποδείξει ότι θα συνδράμει με όλες της τις δυνάμεις  για να το καταφέρει.

Ο τριήμερος αυτός εορτασμός με τη συμμετοχή των συλλογικών φορέων του Πανεπιστημίου, της πόλης, αλλά και των αγωνιστών που συμμετείχαν στην εξέγερση του Πολυτεχνείου και στον αντιδικτατορικό αγώνα, οφείλει να πιάσει το νήμα της ιστορίας και να είναι γεμάτος εκδηλώσεις και πολύμορφες δράσεις που μας φέρνουν πιο κοντά στην αντίσταση των φοιτητών και του λαού του τότε, καθώς και να αποτελέσει εφαλτήριο για τους αγώνες του σήμερα. Αποκορύφωμα του τριημέρου, η μεγαλειώδης αντικυβερνητική-αντιιμπεριαλιστική πορεία που διαχρονικά αποτελεί κομβικό σημείο για το κίνημα και την αριστερά στην πόλη μας. 

Αυτή η ιστορική μέρα, αυτός ο εορτασμός της ιστορίας όσων δεν ανέχτηκαν την χώρα σε γύψο, έρχεται σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή. Ο κυβερνητικός αυταρχισμός και το κρεσέντο βίας και καταστολής που εξαπολύει η αστυνομία απέναντι σε διαδηλωτές, απλούς πολίτες, αλλά και μειονότητες, οδηγώντας σε δολοφονίες εν ψυχρώ, η επίθεση στα δημοκρατικά δικαιώματα σε πολλαπλά επίπεδα (ακόμη και με την προσπάθεια νομιμοποίησης του δυσώδους σκανδάλου των υποκλοπών) δίνουν την εικόνα του καθεστώτος της Νέας Δημοκρατίας του Μητσοτάκη ως μιας κυβέρνησης που μισεί τον λαό και την ιστορία του. Ως μια κυβέρνηση που μισεί την Μεταπολίτευση, μια κυβέρνηση που προσπαθεί να ξεγράψει τις πιο εκθαμβωτικές στιγμές των μαζών στο προσκήνιο. Η δεύτερη τετραετία της προμηνύεται ακόμη πιο σκληρή σε όλα τα επιπεδα.

Ως Πόλη Ανάποδα, καλούμε τον λαό της Θεσσαλονίκης να πλαισιώσει και να μαζικοποιήσει τις δράσεις του τριημέρου 15-16-17 Νοεμβρίου οι οποίες θα λαμβάνουν χώρα στον χώρο του Πολυτεχνείου του ΑΠΘ, και να συμμετάσχει μαζικά στην πορεία που θα ξεκινήσει από το Πολυτεχνείο στις 17 Νοεμβρίου στις 18:00.

ΕΜΠΡΟΣ ΛΑΕ, 50 ΧΡΟΝΙΑ ΑΚΟΜΑ

ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΔΕΝ ΣΤΕΓΝΩΣΕ ΤΟ ΧΩΜΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *