17/12, Κάλεσμα ενάντια στην ΚΑΣταστροφή των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου!

Παραμονή των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου
Υπεράσπιση της ιστορίας, της ποιότητας ζωής, των εργασιακών δικαιωμάτων
Τέρμα στα παιχνίδια εργολάβων – κυβέρνησης – δημοτικής αρχής

Μερικούς μήνες μετά τις εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, κατατέθηκε πριν ελάχιστες μέρες στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) μελέτη για απόσπαση του βυζαντινού μνημειακού συνόλου που ανακαλύφθηκε στις εργασίες για τον σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μια μελέτη την οποία ΔΕΝ έχουν δει οι υπηρεσίες του ΥΠΠΟ, με την προϊσταμένη του, Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, να μοιάζει να ξεχνά ότι είναι και αρχαιολόγος. Το ΚΑΣ λοιπόν καλείται να λάβει τη σχετική απόφαση αύριο, Τετάρτη 18/12, με διαδικασίες εξπρές, και ανάμεσα σε 13 θέματα ημερήσιας διάταξης.

Θα έλεγε κανείς πως, όπως την προηγούμενη φορά, το ΚΑΣ ούτε και τώρα θα αποφανθεί υπέρ μιας τέτοιας λύσης. Όμως τώρα, χωρίς πιέσεις και αντιδράσεις, θα ευθυγραμμιστεί με τις εξαγγελίες Μητσοτάκη, αλλά και τις απαράδεκτες τοποθετήσεις της διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης και της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ στην αντίστοιχη ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. 

Κι αυτό γιατί η Κυβέρνηση της ΝΔ και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ πριν λήξει καν η θητεία της προηγούμενης διόρισαν πολύ πρόσφατα -και πολύ βολικά για τη συγκεκριμένη υπόθεση- νέα, μη σύννομη, σύνθεση του ΚΑΣ και ΚΣΜΝ, όπως, μεταξύ άλλων, έχει καταγγείλει δημόσια ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ). 

Συν τοις άλλοις, αξίζει να τονιστεί ότι ο νέος Πρόεδρος του οργάνου, δηλαδή ο Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού, είναι πολιτικός μηχανικός (και όχι αρχαιολόγος!), ενώ συμμετέχει ως μέλος ο Μ. Τιβέριος, ομότιμος καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας, επί χρόνια «αρχαιολογικός σύμβουλος» της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, ανοιχτά ταγμένος με τη λύση της απόσπασης. Επιπλέον, θα συμμετέχει «για να πει τη γνώμη του» κι ο υπόδικος συνδικαλιστής, Τσακοπιάκος, ο οποίος επανήλθε στην ΠΟΕ ΥΠΠΟ. 

Όπως έχουμε επισημάνει έγκαιρα (6/10/19) ως «Πόλη Ανάποδα – Δύναμη Ανατροπής», αν το ΚΑΣ επικυρώσει την πρόταση για απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιολογικών ευρημάτων στη Βενιζέλου, θα πυροδοτηθούν μια σειρά από δυσοίωνες εξελίξεις:

  1. Καταστροφή του ανεκτίμητης αξίας μνημειακού συνόλου ως έχει αυτή τη στιγμή, 
  2. Εξαιρετικά αμφίβολη η επανατοποθέτηση όσων αρχαιοτήτων θα επιβιώσουν.
  3. Νέο φαγοπότι της εργολαβίας και κάθε εμπλεκόμενου μέσω αποζημιώσεων λόγω της μη τήρησης των χρονοδιαγραμμάτων.
  4. Περαιτέρω αναβολή της λειτουργίας του μετρό στο διηνεκές (αντί του 2021 για το μεγαλύτερο μέρος και του 2023 για το σταθμό Βενιζέλου) και συνέχιση της ταλαιπωρίας του λαού της πόλης.
  5. Διατήρηση και επιδείνωση του καθεστώτος εργοδοτικής ασυδοσίας και εργασιακής ανασφάλειας τόσο στο αρχαιολογικό, όσο και στο τεχνικό σκέλος του έργου.

Με βάση τα παραπάνω, και όπως έχουμε ήδη δηλώσει (7/9/19), υπερασπιζόμαστε την πολιτιστική κληρονομιά της πόλης, αλλά και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της Θεσσαλονίκης, που υπομένουν εδώ και τόσα χρόνια ένα έργο από το οποίο κερδίζουν ως τώρα μόνο οι εργολάβοι και το οποίο ήταν εξαρχής ενταγμένο στη λογική των μεγάλων έργων, καθόλου άμοιρη ευθυνών για τη συγκεκριμένη εξέλιξή του. Μεγάλα έργα που κατά κανόνα δεν αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου κυκλοφοριακού σχεδιασμού, ούτε σχεδιάζονται για να εξυπηρετήσουν το δημόσιο συμφέρον και τις κοινωνικές ανάγκες· αντίθετα, ο σχεδιασμός τους εξυπηρετεί πάντα τον εντυπωσιασμό, την «αγορά», τα πρόσκαιρα οφέλη, ενώ καταλήγουν ξανά και ξανά σε πεδίο διαπλοκής και κατασπατάλησης δημόσιου χρήματος.

Δεν θα ανεχτούμε νέες καθυστερήσεις, νέες «λύσεις», νέες εργοδοτικές αυθαιρεσίες, στο όνομα της «Ανάπτυξης», μιας ανάπτυξης που συμφέρει τους λίγους και υποκρύπτει ρεβανσισμούς και καριερισμούς. Διεκδικούμε να επαναπροσληφθεί άμεσα όλο το απαραίτητο προσωπικό βάσει ΣΣΕ.

Θέλουμε και Μετρό και Αρχαία. Και θέλουμε αυτό να συμβεί το συντομότερο δυνατό, με παραμονή των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου κατά χώρα, με απόλυτο σεβασμό στις ανάγκες των πολλών, στα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στο έργο, στην ιστορία της πόλης. Αυτό που σίγουρα δεν θέλουμε είναι να συνεχίσει να γίνεται και αυτό το έργο βορά στα συμφέροντα των μεγαλοεργολάβων και παιχνίδι στα χέρια των πολιτευτών της εκάστοτε εξουσίας.

Για όλους αυτούς τους λόγους καλούμε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τρίτη 17/12 19:00 στον σταθμό Βενιζέλου ενάντια στις μεθοδεύσεις της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ να περάσει από το ΚΑΣ την αλλαγή της μελέτης κατασκευής του σταθμού Βενιζέλου.

Να είμαστε όλες και όλοι εκεί!

Πόλη Ανάποδα – Δύναμη Ανατροπής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *