Το δικαίωμα στη στέγαση είναι πανανθρώπινο

Τις επόμενες εβδομάδες εκατοντάδες συμπολίτες μας στη χώρα και δεκάδες στην πόλη, αναγνωρισμένοι πρόσφυγες, απειλούνται με έξωση από τα διαμερίσματά τους. Σήμερα, Τρίτη 16/4, τα σωματεία βάσης των εργαζομένων σε ΜΚΟ (ΣΒΕΜΚΟ) και στον χώρο της ψυχικής υγείας και κοινωνικής πρόνοιας (ΣΒΕΨΥΚΟΙ) καλούν σε απεργία, καθώς οι εργαζόμενοι κι οι εργαζόμενες αρνούνται να εκτελέσουν αυτή την απάνθρωπη απόφαση.

Οι εξώσεις αυτές έχουν αρχίσει να δρομολογούνται από τις 31/3. Η ανάλγητη απόφαση του Υπουργείου Μετανάστευσης, που δημοσιεύτηκε στις 12/3, ορίζει την άρση της παροχής στέγης και οικονομικής βοήθειας, επικαλούμενο τη δυνατότητα κοινωνικής ένταξης. Καμία δυνατότητα ένταξης όμως δεν υπάρχει για τους πρόσφυγες, τη στιγμή που δεν έχουν δημιουργηθεί δομές για ανεύρεση εργασίας, εκμάθηση ελληνικών, συμβουλευτικής, κ.α., ενώ δεν παρέχεται κανένα υποστηρικτικό πλαίσιο κατόπιν της διαμονής τους στις δομές φιλοξενίας.

Η δε αιτιολόγηση περί εγκατάστασης άλλων προσφύγων και «αποσυμφόρησης» των Κέντρων Υποδοχής μόνο οργή μπορεί να μας προκαλέσει. Η κυβέρνηση, με την προ τριετίας υπογραφή της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, μετέτρεψε, με τις ευλογίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα νησιά του Αιγαίου σε σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης, με τις εικόνες από αυτά να ξεσηκώνουν τη διεθνή κατακραυγή. Χρησιμοποιώντας αυτές τις στοιβαγμένες ψυχές στα κολαστήρια των νησιών, η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να αιτιολογήσει την απάνθρωπη απόφαση μαζικών εξώσεων των προσφύγων στα αστικά κέντρα της Θεσσαλονίκης, της Αθήνας και αλλού.

Απέναντι στις απατηλές δικαιολογίες που επικαλείται το Υπουργείο Μετανάστευσης, απαντούμε ότι το δικαίωμα στη στέγη είναι δικαίωμα όλων, ανεξαρτήτως καταγωγής, εθνικότητας, φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού. Καμία δικαιολογία, κανένας συμψηφισμός, καμία επίκληση γραφειοκρατικών και διαχειριστικών προβλημάτων δεν μπορεί να δικαιολογεί το γεγονός ότι εξωθούνται στην αστεγία εκατοντάδες άνθρωποι. Το κράτος κι ο Δήμος έχουν την απόλυτη ευθύνη να μην περνά ούτε ένας άνθρωπος τη νύχτα του στο δρόμο.

Ως «Πόλη Ανάποδα» θέτουμε ως απόλυτη προτεραιότητα το δικαίωμα στη στέγαση για όλους και όλες χωρίς εξαιρέσεις. Οι μετανάστριες και οι πρόσφυγες είναι ταξικά μας αδέρφια και θα παλέψουμε ενάντια στις μαζικές εξώσεις που θα θερίσουν τις ζωές τους. Στεκόμαστε ολόψυχα στο πλευρό των εργαζομένων στις ΜΚΟ και στηρίζουμε την απόφασή τους να αρνηθούν να γίνουν τα όργανα αυτών των εξώσεων. Μια στάση θαρραλέα, τη στιγμή μάλιστα που η εργοδοσία τους, δηλαδή οι διοικήσεις των ΜΚΟ, αποδέχθηκαν και εφαρμόζουν τις εξώσεις. Ο αγώνας τους είναι ένα υπόδειγμα εργατικής κινητοποίησης που δεν υπερασπίζεται μόνο τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων, αλλά και τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Γι’ αυτό, στηρίζουμε την απεργία των εργαζομένων των ΣΒΕΜΚΟ και ΣΒΕΨΥΚΟΙ και καλούμε στην απεργιακή συγκέντρωση της Τρίτης 16/4 στις 12 στο ΥΜΑΘ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *