Κατά την 28η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2019 ο δημοτικός σύμβουλος της Πόλης Ανάποδα-Δύναμης Ανατροπής, Αντώνης Γαζάκης, ανέπτυξε μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα. Συγκεκριμένα:
- Ψήφισμα κατά του πολέμου στη Συρία που φέρνει θανάτους αμάχων και προσφυγιά (βλ. τέλος του κειμένου). Για ακόμη μια φορά οι μεγάλες δυνάμεις φέρνουν τη δυστυχία χωρίς να τους ενδιαφέρουν οι ανθρώπινες ζωές. Οφείλουμε ως Δημοτικό Συμβούλιο, ως δημοκρατικοί πολίτες, να αντιδράσουμε και να πούμε όχι στον πόλεμο που χτυπά και τη δική μας πόρτα, καθώς πολλοί από τους εκτοπισμένους της Συρίας θα αναζητήσουν ασφαλείς συνθήκες διαβίωσης και στη δική μας χώρα.
- Να σταματήσουν οι επιχειρήσεις «σκούπα» της Ελληνικής Αστυνομίας στη Θεσσαλονίκη εναντίον προσφύγων και μεταναστών οι οποίες δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να ταλαιπωρούν ήδη ταλαιπωρημένους ανθρώπους που είναι εγκλωβισμένοι στη χώρα μας. Τους προσάγουν, περνάνε ώρες και ημέρες στοιβαγμένοι σε κρατητήρια και στη συνέχεια τους αφήνουν ξανά «ελεύθερους» στην αστεγία και τη φτώχεια τους. Ακόμη περισσότερο, είναι ζωτικό να σταματήσουν οι καταδιώξεις εκ μέρους της Αστυνομίας αυτοκινήτων που θεωρούνται ύποπτα ότι μεταφέρουν πρόσφυγες/μετανάστες, εντός και εκτός του αστικού ιστού, καθώς είναι συνεχή τα τροχαία δυστυχήματα που προκαλούνται.
- Μήνυση δημάρχου κατά αγνώστων σε σχέση με τα ανακυκλώσιμα υλικά που αφαιρούνται από τους κάδους ανακύκλωσης. Γνωρίζουμε όλοι ότι τη δουλειά αυτή την κάνουν φτωχοί και άστεγοι άνθρωποι οι οποίοι στη συνέχεια τα πουλάνε για ένα κομμάτι ψωμί. Ελπίζουμε ότι η δημοτική αρχή δεν έχει βάλει στο στόχαστρο τους παρίες της κοινωνίας μας, αλλά αυτούς που πλουτίζουν από αυτή τη δραστηριότητα. Και αυτοί δεν είναι άλλοι από τις επιχειρήσεις που αγοράζουν τα ανακυκλώσιμα, σε πολύ χαμηλή τιμή μάλιστα. Αυτοί παρανομούν, όχι οι άνθρωποι που πεινάνε. Δεν θέλουμε να δούμε αστυνομικούς να ασκούν βίαιη συμπεριφορά σε αυτούς τους ανθρώπους στους δρόμους της πόλης, ως αποτέλεσμα αυτής της μήνυσης. Υπάρχουν άλλοι τρόποι να διαφυλαχθούν τα ανακυκλώσιμα υλικά, όπως η εφαρμογή του ΤΟΣΔΑ (Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμάτων), στο οποίο προβλέπονται πράσινες νησίδες, τα πράσινα σημεία, ΚΔΑΥ, ώστε να οργανωθεί διαφορετικά η διαδικασία της ανακύκλωσης και να φύγουμε από το αποτυχημένο μοντέλο του μπλε κάδου, που μαζί με την εγκατάλειψη της όλης διαδικασίας, εντείνει αυτά τα φαινόμενα.
- Η διοίκηση επέλεξε να ακυρώσει την πεζοδρόμηση της Αγίας Σοφίας από την Τσιμισκή και μετά επικαλούμενη την έλλειψη κυκλοφοριακής μελέτης για το κέντρο της Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια όμως, χωρίς κάποια ενημέρωση του δημοτικού συμβουλίου, προχωρά σε αλλαγές στους δρόμους της πόλης, αφαιρώντας για παράδειγμα πασαλάκια που είχαν τοποθετηθεί από την προηγούμενη διοίκηση ή σχεδιάζοντας την αμφιδρόμηση της Ίωνος Δραγούμη και της Δωδεκανήσου. Και μάλιστα στην πρώτη περίπτωση καλούνται οι δημοσιογράφοι και τα κανάλια για να μας πειστούμε πόσο καλά κάνει τη δουλειά της. Αυτές οι παρεμβάσεις δεν αφορούν τον κυκλοφοριακό σχεδιασμό για την πόλη; Ζητάμε λοιπόν, προτού προχωρήσουν όλες αυτές τις παρεμβάσεις, ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αποκλειστικά για το κυκλοφοριακό με την συμμετοχή των αρμόδιων φορέων της πόλης. Σε κάθε περίπτωση, αναμένουμε ενημέρωση για την τύχη του ΣΒΑΚ.
- Στο ίδιο μήκος κύματος ζητήσαμε από τον κ. Ζέρβα που εκπροσωπεί τον δήμο στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΣΘ να μας ενημερώσει για την κατάσταση των αστικών συγκοινωνιών της πόλης, αλλά και τον σχεδιασμό της διοίκησης του Οργανισμού. Η κατάσταση συνεχίζει να είναι το ίδιο άθλια και αναξιοπρεπής για τους επιβάτες, ενώ η κυβέρνηση και το υπουργείο Μεταφορών δεν έχουν πει τίποτα για τον σχεδιασμό τους για τις συγκοινωνίες, αφήνοντας ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο της ιδιωτικοποίησης των αστικών συγκοινωνιών. Οι πολίτες ξεσηκώνονται απέναντι σε αυτή την κατάσταση και εμείς εκφράζουμε την στήριξη μας στον αγώνα τους, και δηλώνουμε ότι θα συμμετάσχουμε στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τον ΟΑΣΘ το ερχόμενο Σάββατο 19 Οκτωβρίου, στις 12 το μεσημέρι στο Άγαλμα Βενιζέλου.
- Μετά και τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το Μετρό, που έγινε με όρους εντυπωσιασμού, θεωρούμε αναγκαία την έναρξη της επίσημης συζήτησης για τον νέο κανονισμό λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου.
- Αλληλεγγύη στους φοιτητές και τις φοιτήτριες που βγήκαν στους δρόμους κατά των «μεταρρυθμίσεων» της κυβέρνησης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, που δέχθηκαν μάλιστα την καταστολή από τους άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας.
- Αλληλεγγύη στη ΒΙΟΜΕ που διοργάνωσε το προηγούμενο τριήμερο το 2ο Φεστιβάλ Συνεργατισμού.
Πρόταση ψηφίσματος για την τουρκική εισβολή στη βόρεια Συρία
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης εκφράζει την αλληλεγγύη του στον αγώνα των Κούρδων και των λαών της βόρειας Συρίας και καταδικάζει το νέο κύμα επιθετικότητας του τουρκικού κράτους εναντίον τους, που ενθαρρύνεται από τη σιωπή ή/και την απόσυρση των «μεγάλων δυνάμεων» και των διεθνών οργανισμών. Η νέα αυτή πολεμική πράξη φέρνει ήδη νέους νεκρούς, νέες καταστροφές, νέες εκτοπίσεις, νέα προσφυγιά και περαιτέρω αποσταθεροποίηση στην πολύπαθη περιοχή, αλλά και ευρύτερα. Η υπεράσπιση όσων πέτυχαν οι Κούρδοι στη Rojava και στις άλλες πόλεις τους σημαίνει υπεράσπιση όλων εκείνων που αγωνίζονται καθημερινά ενάντια στη βαρβαρότητα σε κάθε γωνιά του κόσμου.
Η υποβάθμιση των ΜΜΕ συνεχίζεται με σύμβαση του ΟΑΣΘ με τα ΚΤΕΛ, τους παραχωρουνται ορισμένες γραμμές και τα Κτελ θα αγοράσουν νέα λεωφορεία, θα προσλάβουν νέου οδηγούς, δηλαδή θα επανδρώσουν τις επιχειρήσεις των ΚΤΕΛ με τα χρήματα της σύμβασης. Γιατί να μην επανδρωθει ο ίδιος ο ΟΑΣΘ και να εξυπηρετεί επαρκώς την πόλη, παρά να μείνει ο υποδιαιστερος όλων των λεωφορειακών γραμμών της Θεσσαλονίκης;