Η ΔΕΘ είναι η τελευταία μας ελπίδα για πράσινο και ελεύθερους χώρους

Το μεσημέρι του Σαββάτου 30/3 τα μέλη της «Πόλης Ανάποδα» πραγματοποίησαν παρέμβαση στον χώρο της ΔΕΘ, όπου λάμβανε χώρα και το Flea Market. Η παρέμβασή μας αφορούσε το σχέδιο ανάπλασης της ΔΕΘ· ως δημοτικό σχήμα ζητάμε να προχωρήσει το σενάριο της μετεγκατάστασης, ώστε να αποκτήσει το κέντρο της πόλης τον ελεύθερο χώρο πρασίνου που τόσο χρειάζεται. Ακολουθεί το κείμενο που μοιράστηκε.

 

 

 

Η ΔΕΘ είναι η τελευταία μας ελπίδα για πράσινο και ελεύθερους χώρους

 

Ζούμε σε μια πόλη υπερδομημένη και υπερκορεσμένη, με ελάχιστους ελεύθερους χώρους και πράσινο. Σε μια πόλη που κατέχει μια θέση εκ των ουραγών στην αναλογία πράσινου ανά κάτοικο παγκοσμίως (μόλις με τα βίας 2τ.μ./κάτοικο με το Σέιχ Σου να προσμετράται στο πράσινο της πόλης!) τη στιγμή που ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας θεωρεί πως η ελάχιστη αναλογία δεν πρέπει να είναι κάτω από 9τ.μ./κάτοικο. Σε μια πόλη που -να μην το ξεχνάμε- ο ίδιος ο Δήμος άρπαξε πριν από λίγα χρόνια έναν από τους τελευταίους ελεύθερους χώρους στο κέντρο για να φτιάξει το Δημαρχιακό Μέγαρο!

H μετεγκατάσταση της ΔΕΘ αποτελεί έτσι την τελευταία ελπίδα των κατοίκων της πόλης και ειδικότερα του κέντρου για έναν μεγάλο, ενιαίο, ελεύθερο χώρο πρασίνου. Ωστόσο, το πρόσφατο σχέδιο για την ανάπλαση της ΔΕΘ που κατατέθηκε από τη διοίκηση (δηλαδή από την κυβέρνηση) και συναντά τη συμφωνία των περισσοτέρων κυρίαρχων παρατάξεων, ακυρώνει μια τέτοια προοπτική. Συγκεκριμένα, προβλέπει την κατεδάφιση των υφιστάμενων κτιρίων (εκτός από το Παλέ, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και τον Πύργο του ΟΤΕ), όχι όμως για να απελευθερώσει το χώρο, αλλά για να χτίσει νέα, μεγαλύτερα και ψηλότερα στη θέση τους κατά παρέκκλιση κάθε όρου! Ανάμεσα στα κατεδαφιστέα μάλιστα περιλαμβάνονται και κτήρια που αποτελούν ιδιαίτερα δείγματα της μοντέρνας αρχιτεκτονικής, τα οποία αντιθέτως θα έπρεπε να διατηρηθούν και να αναδειχτούν. Ακόμα χειρότερα, προτείνει την κατασκευή νέου συνεδριακού κέντρου και μιας τεράστιας ξενοδοχειακής μονάδας στη θέση του Βελλιδείου. Φυσικά από μία τέτοια επένδυση δε θα μπορούσε να απουσιάζει και μια νέα περίφραξη ύψους 2 μέτρων, ολοκληρώνοντας την εικόνα ενός χώρου με αποκλειστική αναφορά στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα που καλοβλέπουν την ανοικοδόμηση αυτού του κεντρικού «φιλέτου» με αφορμή την «αναβάθμιση της ΔΕΘ».

Ο χώρος πρασίνου που θα απομένει -και που κατ’ ευφημισμό και παραπλανητικά χαρακτηρίζεται «Μητροπολιτικό Πάρκο»- καλύπτει στα χαρτιά το 50% της έκτασης, ενώ στην πραγματικότητα το ποσοστό θα είναι πολύ μικρότερο. Ταυτόχρονα οι πράσινοι χώροι δεν έχουν αντίστοιχο χαρακτηρισμό, δίνοντας τη δυνατότητα να χρησιμοποιούνται από την HELEXPO κατά το δοκούν.

Ως «Πόλη Ανάποδα» συνεχίζουμε να διεκδικούμε τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ εκτός αστικού ιστού, όπως ήταν και το αρχικό πλάνο. Αυτό που χρειάζεται αυτή τη στιγμή η κοινωνία της πόλης περισσότερο είναι οι ελεύθεροι, πράσινοι χώροι. Το κέντρο της πόλης μας δεν αντέχει άλλη επιβάρυνση σε κίνηση και υποδομές, ενώ είναι τελείως ακατάλληλη τοποθεσία για την ανάπτυξη ενός σύγχρονου εκθεσιακού κέντρου, με πραγματικές αναπτυξιακές προοπτικές. Άλλωστε, το θέμα του κόστους της μετεγκατάστασης δεν είναι επαρκής δικαιολογία, αφού ακόμα και το σχέδιο ανάπλασης είναι πανάκριβο, καθώς προβλέπει το γκρέμισμα και την οικοδόμηση τόσων νέων κτηρίων.

Αυτό που φανταζόμαστε στη θέση της σημερινής ΔΕΘ είναι λοιπόν αυτό που μας λείπει: ένα πάρκο υψηλού πρασίνου, το οποίο θα αποτελέσει τον συνδετικό κρίκο μεταξύ του περιαστικού δάσους Σέιχ Σου και ενός ΑΠΘ ανοιχτού, χωρίς κάγκελα και ΙΧ, με το πάρκο της ΧΑΝΘ και το παραλιακό μέτωπο, δημιουργώντας στο κέντρο της πόλης ένα κάθετο άξονα ελεύθερων χώρων. Ένα τέτοιο πάρκο μπορεί να περιλαμβάνει τα κτήρια που έχουν υψηλή αρχιτεκτονική αξία και να τα αναδεικνύει τους ως κομμάτι της ταυτότητας της πόλης, δημιουργώντας ένα πολιτιστικό διάδρομο που θα συνδέει το Τελλόγλειο με το ΜοΜus, το Αρχαιολογικό και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού.

One thought on “Η ΔΕΘ είναι η τελευταία μας ελπίδα για πράσινο και ελεύθερους χώρους

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *