Το Σέιχ Σου σήμερα δεν θα γιορτάσει την Ημέρα του Περιβάλλοντος

Με ανακούφιση πληροφορηθήκαμε ότι την Τετάρτη 5 Ιούνη -Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος συμπτωματικά- ξεκίνησαν επιτέλους οι εργασίες κοπής των δέντρων του Σέιχ Σου που έχουν προσβληθεί από φλοιοφάγα έντομα. Δυστυχώς, έπρεπε πρώτα να καταστραφεί το ένα δέκατο του δάσους. Στη μνήμη λοιπόν των νεκρωμένων δέντρων, ας θυμηθούμε τη σειρά των γεγονότων:

   Η προσβολή των πεύκων από τα φλοιοφάγα έντομα είναι γνωστή εδώ και χρόνια. Ενδεικτικά, η πρόσφατη Διαχειριστική Μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2018, προτείνει προληπτικά μέτρα, όπως: (α) υλοτομία και καύση κατά τη φθινοπωρινή περίοδο των δέντρων που ξεραίνονται, (β) δημιουργία εντομοπαγίδων κατά τη διάρκεια του χειμώνα, (γ) καλλιεργητικές επεμβάσεις προληπτικού χαρακτήρα.

   Φυσικά, τίποτα από αυτά δεν πραγματοποιήθηκε, με αποτέλεσμα η προσβολή των δέντρων να κορυφωθεί τους τελευταίους μήνες, νεκρώνοντας σύμφωνα με τις εκτιμήσεις 3.500 στρέμματα περιαστικού δάσους.

 Ακόμα και τότε όμως, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η Περιφέρεια, οι Δήμοι (Θεσσαλονίκης, Νεάπολης – Συκεών, Πυλαίας – Χορτιάτη) συνέχιζαν να αδιαφορούν. Έπρεπε να έρθει το θέμα στην επικαιρότητα τις τελευταίες ημέρες, μέσω καταγγελίας πολιτών, για να κινηθούν.

    Εντωμεταξύ, έχει περάσει και η άνοιξη, η οποία σύμφωνα με παλαιότερες ανακοινώσεις της ίδιας της Αποκεντρωμένης είναι η κατάλληλη εποχή για τις εξυγιαντικές υλοτομίες και ήρθε το καλοκαίρι, το οποίο όπως όλοι ξέρουμε, είναι η κατάλληλη εποχή ώστε το απόθεμα των ξερών δέντρων να μετατραπεί σε καύσιμη ύλη.

Φυσικά, παρ’ όλα αυτά, οι ίδιοι φορείς που θα έπρεπε να απολογούνται για την καταστροφή στο Σέιχ Σου, θα γιορτάσουν ενωμένοι την «Ημέρα του Περιβάλλοντος». Αν λοιπόν η προσβολή των πεύκων από τα έντομα είναι ένα φυσικό φαινόμενο, η προσβολή των πολιτών από ψευδείς οικολογικές ευαισθησίες, η αδιαφορία του πολιτικού προσωπικού και η αδυναμία των αποψιλωμένων δημόσιων υπηρεσιών, αποτελούν συνειδητές πολιτικές επιλογές.

Ακόμα και καθυστερημένα όμως θα αντιμετωπιστεί τουλάχιστον τώρα το πρόβλημα; Δυστυχώς έχουμε τις επιφυλάξεις μας. Τις καταθέτουμε μέσα από πέντε επείγοντα ερωτήματα:

  1. Δεδομένου ότι η προσβολή αφορά τις πιο πυκνοφυτεμένες περιοχές του δάσους, μιλάμε για δεκάδες χιλιάδες νεκρά δέντρα. Το έργο της κοπής, του τεμαχισμού και της απομάκρυνσής τους είναι τεράστιο. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση έχει εξασφαλίσει τα μέσα και τους πόρους για όλη τη δουλειά, ή απλά «την ξεκίνησε» ίσα-ίσα για να βγάλει μια ανακοίνωση;
  2. Η υλοτομία θα συνοδευτεί από τις κατάλληλες εργασίες τεμαχισμού, απομάκρυνσης, δημιουργίας εντομοπαγίδων, δημιουργίας ζωνών απομόνωσης κοκ;
  3. Πέρα από τις αναγκαίες εξυγιαντικές υλοτομίες, η Αποκεντρωμένη ή άλλος φορέας, μελετά την εφαρμογή παράλληλων καινοτόμων λύσεων που προσφέρει ήδη η διεθνής βιβλιογραφία;
  4. Η υλοτομία τόσων χιλιάδων πεύκων δίνει τουλάχιστον την ευκαιρία για μια ευρείας κλίμακα ανανέωση της σύνθεσης ειδών του Σέιχ Σου και τον εμπλουτισμό του με κατάλληλα φυλλοβόλα είδη. Έχουν κινηθεί οι διαδικασίες για την επιλογή και τη συγκέντρωση των δενδρυλλίων, ώστε οι δενδροφυτεύσεις που εξαγγέλλονται να γίνουν στην ώρα τους και με τα σωστά είδη;
  5. Και τέλος, ο αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιάς που έχει δημιουργηθεί κατά τόπους εξαιτίας της συσσωρευμένης καύσιμης ύλης, έχει ληφθεί υπόψη από τον αντιπυρικό σχεδιασμό;

Εμείς, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε, είναι να είμαστε εκεί για να ελέγχουμε, να παρεμβαίνουμε και να ενημερώνουμε. Μέσα στις επόμενες ημέρες, θα έχουμε μια πρώτη ευκαιρία να δούμε κατά πόσο προχωρούν τα έργα. Θα καλέσουμε λοιπόν τους πολίτες και τις πολίτισσες σε μια συλλογική αυτοψία και ταυτόχρονα μια διαμαρτυρία για το χαμένο χρόνο και το χαμένο δάσος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *