Το δικαίωμα στη διαδήλωση είναι υπόθεση όλων μας!

Κατατέθηκε στη Βουλή (και θα τεθεί προς ψήφιση την Πέμπτη 9/7) το διαβόητο νομοσχέδιο για περιορισμό των διαδηλώσεων. Την ώρα που βαδίζουμε προς μια νέα οικονομική ύφεση την οποία θα κληθούν (και πάλι) να πληρώσουν τα κατώτερα στρώματα, και με τον κίνδυνο της υγειονομικής κρίσης ενεργό, χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο οικονομικής στήριξης και υγειονομικής προστασίας των εργαζομένων, η κυβέρνηση θέλει να κάνει «την κρίση ευκαιρία» και προσπαθεί να θωρακιστεί με κάθε μέσο απέναντι στην ενδεχόμενη έκφραση της  λαϊκής οργής και δυσαρέσκειας.

Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που δίνει την δυνατότητα στην αστυνομία να απαγορεύει/διαλύει την οποιαδήποτε συγκέντρωση με βάση εντελώς αυθαίρετα κριτήρια (πχ εάν «διαταράσσεται η κοινωνικοοικονομική ζωή» μιας περιοχής), επισύροντας έως και ένα έτος φυλάκιση, ωσάν ένα νέο ιδιώνυμο, σε όποιον συμμετέχει σε «απαγορευμένη» διαδήλωση. Προβλέπει μάλιστα τον ορισμό «οργανωτή της πορείας», ο οποίος θα φέρει ποινικές/αστικές ευθύνες για οτιδήποτε συμβεί κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης. 

Πρόκειται για ένα χουντικής κοπής και εμπνεύσεως νομοσχέδιο, το οποίο είναι ξεκάθαρα αντιδημοκρατικό και αντισυνταγματικό στον ίδιο του τον πυρήνα, εάν αναλογιστεί κανείς ότι είναι σάρκα από τη σάρκα αντίστοιχου νομοσχεδίου της χούντας. Η κυβέρνηση φαντασιώνεται ένα μέλλον στο οποίο η φωνή της κοινωνίας, των κατώτερων και πληττόμενων στρωμάτων δεν θα ακούγεται, αλλά θα καταστέλλεται με χουντικά ιδιώνυμα εν τη γενέσει.  

Ως ένα αριστερό ριζοσπαστικό σχήμα της τοπικής αυτοδιοίκησης θα αντισταθούμε στην ψήφιση του, καθώς είναι κομμάτι της ταυτότητάς μας και της ύπαρξής μας να αγωνιζόμαστε και να παλεύουμε, τόσο μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, όσο και έξω από αυτό, στους δρόμους και τις πλατείες. Οι αγώνες του επόμενου διαστήματος που θα δώσουμε μαζί με την τοπική κοινωνία ενάντια στα σχέδια καύσης σκουπιδιών στο ΤΙΤΑΝ, στην απαξίωση του ΟΑΣΘ, στην ανάπλαση της ΔΕΘ, με έναν τέτοιο νόμο μπορούν να χαρακτηρίζονται ως παράνομοι με την αιτιολογία της «παρακώλυσης νόμιμης επένδυσης». Ακόμα και συμβολικές δράσεις όπως η δράση μας πέρσι μπροστά από τη Στοά Μοδιάνο (Reclaim Modiano) κινδυνεύουν να ποινικοποιηθούν ,καθώς ο ιδιοκτήτης τότε έστειλε εξώδικο του για ένα ψήσιμο μπροστά από την στοά την Τσικνοπέμπτη. Φανταζόμαστε τι μέλλει γενέσθαι αν έχουν στο οπλοστάσιο τους διαθέσιμο ένα τέτοιο νόμο οι επενδυτές και η αστυνομία…

Οι κοινωνικοί και πολιτικοί αγώνες είναι η αναπνοή μας και δεν πρόκειται να δώσουμε σε κανέναν το δικαίωμα να την πνίξει. Ως Πόλη Ανάποδα, θα δώσουμε το παρόν στις κινητοποιήσεις που θα γίνουν ενάντια σε αυτό το απαράδεκτο νομοσχέδιο και καλούμε σε συμμετοχή στην ανοιχτή σύσκεψη φορέων και εκπροσώπων του συνδικαλιστικού/εργατικού και φοιτητικού κινήματος, τοπικών κινημάτων, δημοτικών και περιφερειακών σχημάτων, μεμονωμένων συναγωνιστών, τη Δευτέρα 6 Ιούλη, 19:00, στον πρώτο όροφο του ΕΚΘ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *