Στο παραπάνω βίντεο μπορείτε να παρακολουθήσετε την τοποθέτηση του δημοτικού συμβούλου του ενωτικού μας ψηφοδελτίου, Αντώνη Γαζάκη, κατά τη διάρκεια των ανακοινώσεων στο Δημοτικό Συμβούλιο της 25ης Νοεμβρίου 2019. Ακολουθεί το κείμενο πάνω στο οποίο βασίστηκε η ομιλία του, ενώ στη συνέχεια μπορείτε να δείτε και να διαβάσετε την τοποθέτησή του για το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2020, αλλά και για τα τέλη ταφής.
- Προσφυγικό, με αφορμή την παρουσία Μωυσίδη στα Διαβατά
«Φοβάται κανείς να μιλήσει πλέον στην Ελλάδα για λαθρομετανάστες.
Οι περισσότεροι από αυτούς είναι λαθρομετανάστες και αυτό είναι απαγορευτικό στην Ελλάδα, κανείς δεν τολμά να το πει.
Κάποιος που έρχεται χωρίς χαρτιά στη χώρα, πώς ονομάζεται αυτός ο άνθρωπος;»
Οι παραπάνω φράσεις ανήκουν στον κ. Μωυσίδη, σε μια συνέλευση κατοίκων στα Διαβατά.
Να πούμε πρώτα -ξανά- τα αυτονόητα: δυστυχώς, χιλιάδες μιλάνε για λαθρομετανάστες: ακροδεξιοί, χρυσαυγίτες, αγανακτισμένοι πολίτες, ακόμα και κυβερνητικοί. Και όλοι αυτοί κάνουν λάθος. Όχι μόνο γιατί αυτός αυτός ο όρος είναι απάνθρωπος και μειωτικός, αλλά γιατί είναι πραγματολογικά λάθος, είναι παραπλανητικός. Κανένας πρόσφυγας δεν έχει ήδη χαρτιά όταν καταφεύγει σε μια χώρα για να ζητήσει προστασία. Αυτό είναι το νόημα του ασύλου, αυτή είναι η Σύμβαση της Γενεύης. Από εκεί και πέρα, κάθε χώρα κρίνει με τους νόμους της σε ποιον θα δώσει άσυλο και άδεια παραμονής. Όποιος όμως μιλάει εκ των προτέρων για «λαθρομετανάστες», αρνείται στην πράξη ακόμα και το δικαίωμα αίτησης ασύλου.
Εμείς είμαστε σαφείς και συνεπείς, όσο κι αν αυτές οι απόψεις καμιά φορά δεν ακούγονται δημοφιλείς: καμιά ζωή δεν είναι λαθραία. Ο κάθε άνθρωπος έχει το ύστατο δικαίωμα στην προσφυγιά και τη μετανάστευση και εμείς θα είμαστε εκεί για να το υπερασπιστούμε. Και θέλουμε να συγχαρούμε τους συναδέλφους της Λαϊκής Συσπείρωσης που ήταν στα Διαβατά σε αυτή την εχθρική συνέλευση, και έδωσαν τίμια μάχη για να υπερασπιστούν τους πρόσφυγες.
Οι φυλακές και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης δεν είναι λύση. Καμία καταστολή δεν πρόκειται να σταματήσει τους ανθρώπους που αγωνίζονται για τη ζωή τους. Η μόνη λύση είναι το άσυλο, η ένταξη, η άρση των αποκλεισμών, τα ίσα δικαιώματα, ώστε οι άνθρωποι αυτοί να μην ωθούνται στην παρανομία και τη μικροπαραβατικότητα.
Θέλουμε όμως να ρωτήσουμε τον Δήμαρχο, τη διοίκηση, η οποία προσπαθεί να δείξει ένα προφίλ διαφορετικό· συμφωνεί με όσα είπε ο κ. Μωυσίδης, ο οποίος ξεκίνησε την ομιλία του αυτοπαρουσιαζόμενος όχι μόνο ως Δημοτικός Σύμβουλος, αλλά ως υπεύθυνος πολιτικής προστασίας του Δήμου μας;
Σας αρέσει αυτό το στυλ του ακροδεξιού λαϊκισμού με τις καφενειακές τοποθετήσεις; Όταν ο κ. Μωυσίδης καταγγέλλει αυτολεξεί ότι «στη χώρα αλωνίζουν περίεργες μκο και μοιράζονται έναν πακτωλό χρημάτων», αυτό δεν αφορά και τις συνεργασίες και τα προγράμματα του δικού μας Δήμου;
Σας εκφράζουν αυτές οι θέσεις ενός ντε φάκτο μέλους της πλειοψηφίας σας;
Για τα σημαντικά του ΔΣ, το Τεχνικό Πρόγραμμα, τα τέλη ταφής, θα μιλήσουμε στα αντίστοιχα θέματα. Δυο λόγια μόνο για αυτά που λείπουν:
- Αδέσποτα
Πρώτο τα αδέσποτα. Βγάλαμε προχθές και μια σχετική ανακοίνωση. Ξέρετε ότι ο Φιλόδημος ΙΙ έχει μια ανοικτή πρόσκληση για την κατασκευή καταφυγίων για τα αδέσποτα ζώα. Εμείς πιστεύουμε ότι το μάντρωμα δεν είναι η λύση, αλλά ένα καταφύγιο προσωρινής φιλοξενίας είναι αναγκαίο μέρος μιας ολοκληρωμένης λύσης, με στειρώσεις, εμβολιασμούς, καμπάνια υιοθέτησης και επανένταξη των στειρωμένων ζώων στο αρχικό περιβάλλον. Κατάλληλοι χώροι μπορούν εύκολα να βρεθούν, για παράδειγμα η αγροτική έκταση στη Θέρμη, ή να μισθωθούν.
Παρόλα αυτά από όσο ξέρουμε -κι ελπίζουμε να κάνουμε λάθος- ο Δήμος δεν ετοιμάζει κάποια πρόταση – ούτε υπάρχει κάτι σχετικό στο Τεχνικό Πρόγραμμα. Γιατί; Δεν υπάρχουν προβλήματα με τα αδέσποτα σε αυτή την πόλη; Δεν χρειαζόμαστε ένα καταφύγιο για τα αδέσποτα; Έχετε κάποιο άλλο σχέδιο ή θα βρείτε τα χρήματα από κάπου αλλού; Ή απλά δεν προλάβατε, δεν είχατε το χρόνο; Αν είναι το τελευταίο, επειδή το πρόβλημα είναι πολύ κρίσιμο και η προθεσμία πολύ πιεστική, πείτε να σας την ετοιμάσουμε εμείς.
- Πλατεία Ελευθερίας
Επειδή πολλά διαρρέουν άτυπα, χωρίς ποτέ να μπαίνει το θέμα ευθέως για συζήτηση, θέλουμε να τονίσουμε το εξής: το πρόβλημα που υπάρχει με τον ιδιώτη εργολάβο, ο οποίος αποδείχθηκε αφερέγγυος, άφηνε τους εργαζόμενους απλήρωτους, δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για να προωθηθεί η λύση του υπόγειου πάρκινγκ. Μια τέτοια λύση θα σημαίνει ντε φάκτο τον αποκλεισμό του χώρου με λαμαρίνες για χρόνια. Το λέμε και το ξαναλέμε: η πρώτιστη ανάγκη αυτής της πόλης δεν είναι περισσότερος χώρος για τα ΙΧ, αλλά περισσότερος ζωτικός χώρος για πεζούς, για ποδήλατα, για μέσα μαζικής μεταφοράς. Ειδικά στο σημείο αυτό, όπου υπάρχουν άλλες υπαρκτές εναλλακτικές για το παρκάρισμα, όπως οι διπλανοί χώροι στο λιμάνι που ποτέ δεν διεκδίκησε πραγματικά ο Δήμος. Ζητάμε λοιπόν να προχωρήσουν γρήγορα όλες οι νόμιμες διαδικασίες ώστε να γίνει η πλατεία Ελευθερίας πάρκο υψηλού πρασίνου. Και η αναξιοπιστία του ιδιώτη εργολάβου να γίνει μάθημα σε όσους υμνούν την ελεύθερη αγορά, τις εργολαβίες και τους ιδιώτες.
- ΟΑΣΘ
Και η μεγαλύτερη απουσία από κάθε συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της πόλης και κυρίως των εργαζομένων, των φοιτητών, των φτωχών, όλων αυτών που δεν κινούνται με ΙΧ για να τους απασχολούν τα υπόγεια πάρκινγκ, αλλά με το λεωφορείο. Θα συζητήσουμε ποτέ οργανωμένα εδώ μέσα για τον ΟΑΣΘ; Θα ανταλλάξουμε συγκεκριμένες προτάσεις για τη διαχείριση, τα δρομολόγια, τις λεωφορειολωρίδες; Πότε θα γίνει η ειδική συνεδρίαση που προαναγγείλατε; Δεν θέλουμε να ανοίξουμε το θέμα μόνοι μας για να κάνουμε εντύπωση. Θέλουμε μια οργανωμένη συζήτηση. Σας καλούμε λοιπόν να ορίσετε άμεσα την ειδική συνεδρίαση, αλλιώς θα μας αναγκάσετε να το ανοίξουμε μόνοι μας με ψηφίσματα.
- Ανταποδοτικά τέλη
Και αυτό μας φέρνει στο τελευταίο θέμα, την ανάγκη για εκδημοκρατισμό, για ουσιαστική πολιτική λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου.
Την προηγούμενη φορά καταθέσαμε, όπως οφείλαμε, αφού διαφωνούσαμε με την εισήγηση της οικονομικής επιτροπής, μια εναλλακτική πρόταση για τα ανταποδοτικά τέλη. Δεν είχατε καν το θάρρος να τη θέσετε σε ψηφοφορία, απορρίπτοντάς την με διαδικαστικά τερτίπια. Ο κ. Κυριζίδης ισχυριζόταν αναληθώς ότι η εισήγησή μας δεν ήταν ισολογισμένη, ενώ ήταν, και ότι δεν είχε όλους τους κωδικούς, ενώ τους είχε. Σήμερα, μας φέρνει να ψηφίσουμε διορθώσεις στη δική του εισήγηση, γιατί είχαν αντιγράψει λάθος συντελεστές (κάτι το οποίο το είχαμε δει και διορθώσει στη δική μας). Ποια εισήγηση ήταν πρόχειρη και λανθασμένη κ. Κυριζίδη;
Παρότι ήταν παράτυπο το ότι δεν τέθηκε -και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες- σε ψηφοφορία, αποφασίσαμε να μην προσφύγουμε στην αποκεντρωμένη, γιατί ο σκοπός μας δεν είναι να δημιουργήσουμε εντυπώσεις. Έτσι κι αλλιώς δεν θα κερδίζαμε την πλειοψηφία, η οποία χάρη στις ψήφους συμβούλων σαν τον κ. Μωυσίδη, είναι ακόμα αρραγής. Αυτό που θέλουμε είναι να γίνεται πολιτική συζήτηση. Να εκδημοκρατιστεί το Δημοτικό Συμβούλιο και η λειτουργία του, να μην είναι μόνο διακοσμητική. Να μπορούν όλοι οι σύμβουλοι να καταθέτουμε προτάσεις, να βάζουμε θέματα, όχι μόνο να καλούμαστε εδώ για να βγάζουμε λόγους και μετά να εγκρίνουμε ή να καταψηφίζουμε βιαστικά τις εισηγήσεις των υπηρεσιών. Σε αυτή την κατεύθυνση θα επανέλθουμε στις επόμενες συνεδριάσεις με συγκεκριμένες προτάσεις και ελπίζουμε να μην χρειαστεί να συγκρουστούμε για τα αυτονόητα, ούτε με τη διοίκηση ούτε με το προεδρείο.
- Τεχνικό Πρόγραμμα
Το καταψηφίζουμε, γιατί διαφωνούμε και με τη λογική του και με συγκεκριμένα έργα.
Σε σχέση με τη λογική του. Ποια είναι η στόχευση του προγράμματος, με ποιο σχέδιο συντάχθηκε; Εμείς λέμε ότι σε ένα τόσο υποβαθμισμένο αστικό περιβάλλον, στόχος των έργων θα πρέπει να είναι να πάρει η πόλη κι οι κάτοικοί της μια ανάσα. Να ανοιχτούν χώροι και να αποδοθούν στους πεζούς, τα ποδήλατα, τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Να δημιουργηθούν ελεύθεροι, δημόσιοι χώροι. Να ομορφύνουν οι γειτονιές, εκεί που κατοικεί η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων. Εσείς από την άλλη, στοχεύετε κυρίως στον αιώνιο εξωραϊσμό του κέντρου, ώστε να λειτουργεί ως ένα ψεύτικο φόντο για τους τουρίστες. Χρησιμοποιείται το δημόσιο τεχνικό πρόγραμμα μόνο για να ενισχύσετε τη μόνη ανάπτυξη που σας ενδιαφέρει, δηλαδή τον τουρισμό και την εστίαση.
Δείτε την κατανομή των πόρων ανάμεσα στις κοινότητες: η 4η κοινότητα για παράδειγμα, με το 25% του πληθυσμού παίρνει το 14% των κατανεμημένων πόρων, ενώ η 1η κοινότητα, το κέντρο, με το 14% του πληθυσμού παίρνει το 37% των πόρων, δηλαδή 4μιση φορές παραπάνω. Το ίδιο ισχύει για την Τούμπα και το 5ο διαμέρισμα.
Τί σημαίνει αυτό σε επίπεδο έργων: σημαίνει για παράδειγμα 100άδες χιλιάδες ευρώ μόνο για μελέτες για μελλοντικά έργα ανάπλασης στο κέντρο, πχ δίνονται 150.000 ευρώ μόνο για τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την ανάπλαση της Πλ. Αριστοτέλους. Ακόμα και αν συμφωνούσαμε ότι χρειάζεται ξανά ανάπλαση η Αριστοτέλους, σε αυτή την πόλη, δεν είναι αυτή η προτεραιότητα για τους πολλούς.
Και μια ερώτηση: γιατί να δώσει ο Δήμος 800.000 για την ανέγερση νέου ναού, ακόμα κι αν είναι στα κοιμητήρια, ακόμα κι αν είναι πληρωμένος από τα τέλη ταφής; Τα πανάκριβα τέλη ταφής, θα έρθουμε σε αυτό μετά, τα πληρώνουμε αναγκαστικά οι δημότες.
Είναι τόσο αναγκαίος ένας νέος ναός; Είναι υποχρέωση του Δήμου; Είναι προτεραιότητα; Γιατί δεν τον πληρώνει η εκκλησία, η οποία θα τον χρησιμοποιεί και θα απολαμβάνει τα έσοδα από αυτόν; Απλά ρωτάμε, μιας και δύσκολα ακόμα και να τολμήσει να ρωτήσει κανείς τέτοια θέματα.
- Τέλη ταφής
Τα τέλη ταφής, τα οποία δυστυχώς τα πληρώνουμε όλοι χωρίς διακρίσεις, πλούσιοι και φτωχοί, είναι πανάκριβα. 400 ευρώ για αρχή και άλλα 100,200,400 ευρώ το χρόνο.
Είναι πάρα πολλά για μια φτωχή οικογένεια, η οποία μάλιστα μπροστά σε μια τραγική στιγμή θα χρειαστεί να χρεωθεί, να δανειστεί, χωρίς δεύτερη σκέψη.
Λέτε σωστά ότι δεν αυξήθηκαν από πέρσι. Προσπαθήσατε όμως να μειωθούν; Πριν λίγες ημέρες πανηγυρίζατε για τη μείωση των ανταποδοτικών τελών, τα οποία είναι πολύ λιγότερα. Μάλιστα, για να τηρήσετε την προεκλογική σας υπόσχεση, έστω κατά 25%, ξοδεύετε το πλεόνασμα που έχει συγκεντρωθεί από την υπερφορολόγηση.
Εμείς, λέμε ότι υπάρχουν σοβαρά περιθώρια μείωσης. Αναφέραμε πριν την ανέγερση νέου ναού.
Βλέποντας τον προϋπολογισμό όμως, υπάρχουν ακόμα πιο άμεσα περιθώρια. Στην κατηγορία 7 για παράδειγμα, αγορές για οχήματα και εξοπλισμό, φέτος προβλέπεται να ξοδευτούν 6 εκατομμύρια. 6 από τα 10 εκατ. του συνολικού προϋπολογισμού του 2020. Ενδεικτικά, 480 χιλ για προμήθεια μηχανημάτων, και άλλες 280 χιλ για μικρομηχανήματα, 400 χιλ για φορτηγά, 200 χιλ οχήματα καθαριότητας, 46 χιλ για γερανούς, 20 χιλ για δίκυκλα και ποδήλατα. Και όλα αυτά, φανταζόμαστε, μόνο για τις ανάγκες των κοιμητηρίων. Ενδεικτικά, στην ίδια κατηγορία 8, το 2019 υπήρχαν μόνο 300.000 ευρώ για αναβάθμιση εγκαταστάσεων. Θα μας πείτε ίσως ότι για αυτό χρειάζεται να αγοραστούν τόσα τώρα πολλά.
Εμείς σαν παράταξη δεν λέμε όχι στις δημόσιες επενδύσεις. Ίσα-ίσα, λέγαμε την προηγούμενη φορά ότι το πλεόνασμα των ανταποδοτικών τελών θα έπρεπε να πάει σε επενδύσεις για τη δημιουργία ενός νέου μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων και ανακύκλωσης. Όμως, όλες αυτές οι επενδύσεις, αν δεχθούμε αβλεπί ότι χρειάζονται και ότι αφορούν μόνο τα κοιμητήρια, είναι υποχρεωτικά να γίνουν όλες μαζί φέτος; Αλλιώς δεν λειτουργούν τα κοιμητήρια; Πώς γίνεται να λειτουργούσαν ως τώρα; Δεν μπορούν να μοιραστούν τις επόμενες χρονιές;
Να δούμε ένα εναλλακτικό σενάριο. Απλώστε την επένδυση των 6 εκατομμυρίων για νέο εξοπλισμό στα 4 χρόνια της θητείας, όπως κάνατε με τη μείωση των ανταποδοτικών τελών. Θα μειωθεί έτσι η αντίστοιχη δαπάνη φέτος στο 1,5 εκ. και ο συνολικός προϋπολογισμός των δαπανών στα 7,5 εκ. Αυτό δίνει περιθώριο για μια μείωση των τελών ταφής κατά τουλάχιστον 30% που θα δώσει μεγάλη ανάσα στους συμπολίτες μας.