Ούτε στον Βόλο ούτε στη Θεσσαλονίκη ούτε πουθενά καύση απορριμμάτων! Η τρομοκρατία δεν θα περάσει!

Η Πόλη Ανάποδα καταγγέλλει τη βάρβαρη και δολοφονική στάση της αστυνομίας απέναντι στην πολύ μαζική διαδήλωση ενάντια στην καύση απορριμμάτων που πραγματοποιήθηκε στον Βόλο το Σάββατο 13/6.

Τα ΜΑΤ έξω από τις εγκαταστάσεις της ΑΓΕΤ πέταξαν δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης μέσα στο σώμα των διαδηλωτών ανάμεσα στους οποίους υπήρχαν μικρά παιδιά, ΑΜΕΑ και άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας. Έκαναν συνεχείς επιθέσεις, ενώ ο κόσμος επιχειρούσε να απομακρυνθεί. Υπήρξαν περιστατικά λιποθυμίας, ενώ αρκετοί εγκλωβίστηκαν στην παραλία για να σωθούν από τα χημικά. Στη συνέχεια επιτέθηκαν απρόκλητα, και ενώ η πορεία έφτανε στο τέλος της, έξω από το νοσοκομείο της πόλης! Διαδηλωτές ξυλοφορτώθηκαν άγρια ενώ το κρεσέντο αστυνομικής βίας κορυφώθηκε έξω από το ΑΤ Βόλου όπου είχαν συγκεντρωθεί κάποιες δεκάδες πολίτες για να απαιτήσουν την απελευθέρωση των προσαχθέντων. Εκεί εντελώς απρόκλητα οι αστυνομικές δυνάμεις βγήκαν από το κτίριο και επιτέθηκαν στους συγκεντρωμένους με άγριο ξύλο και κυνηγητό ως το στρατόπεδο Γεωργούλα. Τέλος, επιτέθηκαν στους/ις αλληλέγγυους/ες έξω από τα Δικαστήρια. Μάλιστα, ένας διαδηλωτής νοσηλεύεται αυτή την στιγμή με σοβαρά τραύματα.

Την ίδια στιγμή χαιρετίζουμε τους χιλιάδες εργαζόμενους/ες και νέους/ες που κατέβηκαν στον δρόμο μαχητικά και δηλώνουμε ρητά ότι ο αγώνας για την υπεράσπιση των ζωών μας και του περιβάλλοντος θα συνεχιστεί μέχρι την τελική δικαίωση.

Μέλη της Πόλης Ανάποδα και της Επιτροπής Αγώνα Θεσσαλονίκης Ενάντια στην Καύση Απορριμμάτων έδωσαν το παρών, όπως και συλλογικότητες του περιβαλλοντικού κινήματος από όλη την Ελλάδα. Θεωρούμε την αλληλεγγύη και τον συντονισμό κινημάτων και αγώνων σε πανελλαδικό επίπεδο ως απαραίτητες προϋποθέσεις προκειμένου να ανατρέψουμε τις κυβερνητικές επιθέσεις.

Η ακροδεξιά, τραμπούκικη διοίκηση Μπέου στον Δήμο Βόλου έχει εδώ και καιρό στοχοποιήσει όσους και όσες αγωνίζονται είτε ενάντια στην καύση απορριμμάτων είτε ενάντια στο ξεπούλημα του νερού. Βρίσκεται υπό την προστασία της κυβέρνησης της ΝΔ στη βάση της κοινής τους ατζέντας λεηλασίας της τοπικής κοινωνίας.Ο δήμαρχος Βόλου λειτουργεί ως λαγός, ως πρωτεργάτης σε μια συνολική προσπάθεια κυβέρνησης και κομματιών της τοπικής αυτοδιοίκησης να προσφέρουν γη και ύδωρ στο μεγάλο κεφάλαιο με τεράστιο κοινωνικό και περιβαλλοντικό κόστος. Όλα αυτά γίνονται, μάλιστα, σε μια εποχή όπου η κλιματική κρίση και η πανδημία κάνουν πολύ πιο επιτακτική την ανάγκη υπεράσπισης του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Η υποκρισία των κυβερνώντων είναι άνω ποταμών.

Η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης δεν είναι έξω από το κάδρο. Κινείται προς την ίδια κατεύθυνση. Η πρόσφατη καταψήφιση ψηφίσματος ενάντια στην καύση (09/06/2020), σε αντίθεση με την στάση που κρατούν όμοροι Δήμοι, και οι ανεκδιήγητες δηλώσεις στελεχών ότι οι ευθύνες του Δήμου σε σχέση με την ανακύκλωση εξαντλούνται στην παραγγελία νέων μπλε κάδων δείχνουν ότι οι διοικούντες στόχο έχουν να στρώσουν τον δρόμο για αρνητικές εξελίξεις στο ζήτημα. Ο μανδύας του ανεξάρτητου και μετριοπαθή δημάρχου έχει προ πολλού ξηλωθεί. Η στήριξη στην κυβέρνηση και στους μεγαλοεπιχειρηματίες είναι έκδηλη.

Ως Πόλη Ανάποδα απορρίπτουμε τόσο την ταφή των σκουπιδιών, όσο και την καύση. Θεωρούμε απαραίτητο να υιοθετηθεί πλατιά από το κίνημα μια εναλλακτική πρόταση για την διαχείριση των απορριμμάτων, που θα σέβεται τους εργαζόμενους, τις τοπικές κοινωνίες και το περιβάλλον. Μια τέτοια πρόταση θα μπορούσε έχει ως άξονες:

  • τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων, με μείωση των περιττών συσκευασιών και των άχρηστων αντικειμένων. 
  • την ανακύκλωση, η οποία θα πρέπει να έχει ως βάση τη διαλογή στην πηγή (δηλαδή διαχωρισμός ανά υλικό) και την ύπαρξη ξεχωριστών κάδων και ρευμάτων για πλαστικό, γυαλί, χαρτί, μέταλλο, οργανικά κλπ. 
  • τα ανακυκλώσιμα υλικά να οδηγούνται σε δημόσιους-δημοτικούς χώρους διαχείρισης μικρής κλίμακας (και όχι σε ιδιωτικά κέντρα διαλογής – ΚΔΑΥ) και 
  • τα οργανικά να οδηγούνται προς κομποστοποίηση.

Οι διαδηλωτές και οι διαδηλώτριες στον Βόλο βροντοφώναξαν ότι τα σχέδια και οι αποφάσεις τους, που αφορούν μια σειρά περιοχών ανά την Ελλάδα, θα ανατραπούν. Για να συμβεί όμως αυτό απαιτούνται ενωτικοί -με τη συμμετοχή όσων φορέων, συλλογικοτήτων και οργανώσεων θέλουν να δώσουν τη μάχη, χωρίς ξεχωριστές συγκεντρώσεις και πορείες-, μαχητικοί και καλά σχεδιασμένοι αγώνες. 

Σε αυτό το πλαίσιο, στηρίζουμε τη συγκέντρωση κατά της καύσης απορριμμάτων στο ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας αυτήν την Παρασκευή 19 Ιουνίου στις 19:00 στην πλατεία της Ευκαρπίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *