Να ανοίξει τώρα το «Λοιμωδών»!

Ενίσχυση του ΕΣΥ – Μαζικές προσλήψεις υγειονομικών

Βρισκόμαστε εν μέσω νέου κύματος της πανδημίας, με δεκάδες διασωληνωμένους και νεκρούς συμπολίτες μας καθημερινά. Η κυβέρνηση όμως συνεχίζει την εγκληματική της πολιτική και αρνείται να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας. Αντίθετα, επιτίθεται στο ΕΣΥ, απαξιώνει τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες σε αυτό, μειώνει τον προϋπολογισμό για την υγεία και αντί για μαζικές προσλήψεις έχουμε μείωση του αριθμού των υγειονομικών. Το ποσοστό κάλυψης των οργανικών θέσεων στο ΕΣΥ είναι κάτω από το 60% και οι απώλειες σε προσωπικό για φέτος 9000 άνθρωποι (αναστολές εργασίας , συνταξιοδοτήσεις-παραιτήσεις).

Ως αποτέλεσμα: 

  • Με τις ΜΕΘ γεμάτες, διασωληνώνονται άνθρωποι σε χειρουργεία και σε ακατάλληλους θαλάμους με φορητούς αναπνευστήρες. Γιατροί, νοσηλεύτριες και νοσηλευτές καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες, στα όρια της εξάντλησης, αλλά πλέον η κατάσταση στα νοσοκομεία της πόλης είναι μη διαχειρίσιμη. 
  • Μετατρέπονται κλινικές και ολόκληρα νοσοκομεία σε χώρους covid έτσι οι άνθρωποι με χρόνια προβλήματα υγείας βρίσκουν τις πόρτες του δημόσιου συστήματος υγείας κλειστές και παραιτούνται από κάθε ιατρική φροντίδα, ακόμα και από την φαρμακευτική αγωγή τους. 

Φυσικά, όλα αυτά αποτελούν δώρα της κυβέρνησης στα ιδιωτικά συμφέροντα που λυμαίνονται τον χώρο της υγείας.

 

Το νοσοκομείο «Λοιμωδών»

Δεν υπάρχει κάτοικος της Θεσσαλονίκης που να μην γνωρίζει το «Λοιμωδών». Παραχωρήθηκε από το Ιταλικό κράτος στο ελληνικό δημόσιο έναντι συμβολικού μισθώματος 74 ευρώ με τον όρο να λειτουργεί αποκλειστικά ως υγειονομική δομή. Από το 1945 λειτουργούσε αδιαλείπτως καλύπτοντας τις ανάγκες δεκάδων χιλιάδων ασθενών ετησίως από όλη την Βόρεια Ελλάδα. Απασχολούσε 200 εργαζόμενους-ες ενώ είχε την δυνατότητα για 100 κλίνες. Η κυβέρνηση της ΝΔ όμως το 2013, επί υπουργίας Άδωνι Γεωργιάδη, αποφάσισε να το κλείσει στα πλαίσια μνημονιακών περικοπών. Η επίθεση στην δημόσια υγεία είναι μια διαχρονική τους επιλογή. Έκτοτε, καμία από τις κυβερνήσεις που ακολούθησαν δεν το άνοιξε, παρά τα σχέδια που υπήρχαν κατά καιρούς, εγκαταλείποντας και τα απαραίτητα έργα συντήρησης.

 

Εκστρατεία για να ανοίξει το «Λοιμωδών»!

Ως Πόλη Ανάποδα θεωρούμε εγκληματική οποιαδήποτε απόφαση για κλείσιμο υγειονομικής δομής σε οποιαδήποτε περίοδο, πόσο μάλλον στην εποχή που δίνουμε μάχη απέναντι στην πανδημία. Ανταποκρινόμενες και ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης μπαίνουμε δυναμικά στον αγώνα με αίτημα να “Να ανοίξει το νοσοκομείο «Λοιμωδών» ΤΩΡΑ! Στελεχωμένο και εξοπλισμένο.”

Απαιτούμε η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης να σταματήσει να αρνείται να δει την πραγματικότητα, κάνοντας πλάτες στην κυβέρνηση, και να πάρει θέση. Έχει ευθύνη απέναντι στους δημότες και τις δημότισσες.

Συμμετέχουμε στην καμπάνια συλλογής υπογραφών, στις κινητοποιήσεις του επόμενου διαστήματος και στις εξορμήσεις στις γειτονιές. Επίσης, θα συνεχίσουμε να επαναφέρουμε το θέμα και στα επόμενα δημοτικά συμβούλια, όπως κάναμε ήδη τόσο πέρυσι, όσο και πρόσφατα (22/11).

Μέσα στην πανδημία αποδείχτηκε περίτρανα ότι ο ιδιωτικός τομέας δεν μπορεί να προστατεύσει την δημόσια υγεία, καθώς προτάσσει το κέρδος έναντι των κοινωνικών αναγκών. Γι’ αυτό, δεν θα σταματήσουμε να παλεύουμε υπερασπιζόμενοι και υπερασπιζόμενες ένα δημόσιο, καθολικό, σύγχρονο, ποιοτικό σύστημα υγείας όπου θα έχουν δωρεάν πρόσβαση όλοι και όλες. Συντασσόμαστε με το υγειονομικό κίνημα και διεκδικούμε αύξηση των δαπανών για υγεία και πρόνοια, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, όχι στην επιχείρηση ιδιωτικοποίησης της υγείας μέσω των εργολαβιών.

 

Η Πόλη Ανάποδα
Αριστερό Ριζοσπαστικό σχήμα στον Δήμο Θεσσαλονίκης

One thought on “Να ανοίξει τώρα το «Λοιμωδών»!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *