Μη μετάδοση τηλε-συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβουλίου: Έλλειμμα ενημέρωσης, έλλειμμα δημοκρατίας

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, χάρη στο γεγονός ότι διαθέτει δικά του ραδιοτηλεοπτικά μέσα, είχε δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια μια ωραία και δημοκρατική παράδοση, τη ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση των συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου από την TV100. Οι δημότες και οι δημότισσες είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθούν ιδίοις όμμασι όσα διαμείβονταν στο δημοτικό συμβούλιο και να σχηματίζουν αδιαμεσολάβητη άποψη για αυτά. 

Δυστυχώς, η έλευση του κορονοϊού και τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας έχουν διακόψει αυτή την παράδοση. Από τις αρχές Μαρτίου μέχρι σήμερα, με εξαίρεση δύο συνεδριάσεις κεκλεισμένων των θυρών τον Ιούλιο στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, όλες οι συνεδριάσεις πραγματοποιούνται μέσω τηλεδιάσκεψης (οι πρώτες δύο μάλιστα έγιναν δια ηλεκτρονικής περιφοράς), η οποία δεν μεταδίδεται στο κοινό με κανέναν τρόπο (ζωντανή/ βιντεοσκοπημένη, τηλεοπτικά/ ραδιοφωνικά/ διαδικτυακά, ολόκληρη/ αποσπάσματα). 

Η μοναδική ενημέρωση του κοινού λοιπόν για το τι συμβαίνει σε αυτές τις συνεδριάσεις προέρχεται από τα δελτία τύπου της διοίκησης του δήμου και των δημοτικών παρατάξεων και από τα ρεπορτάζ των διαπιστευμένων δημοσιογράφων στους οποίους και τις οποίες δόθηκε από τον Μάιο η δυνατότητα να παρακολουθούν τις συνεδριάσεις. 

Δεν χρειάζεται μάλλον να επιχειρηματολογήσουμε ιδιαίτερα για τους λόγους που δεν μπορεί να συγκριθεί το επίπεδο δημοσιότητας και ενημέρωσης του κοινού σε σχέση με την πρότερη κατάσταση, τη στιγμή μάλιστα που δεν μπορεί κανείς να υποχρεώσει εργαζόμενους/ες δημοσιογράφους να παρακολουθούν μέχρι τέλους συνεδριάσεις των οποίων η διάρκεια ξεπερνά συχνά τις 7-8 ώρες.

Αυτή η πολύ μικρότερη δημοσιότητα, μαζί με τα αναπόφευκτα τεχνικά προβλήματα σύνδεσης τόσων ατόμων σε μια τηλεδιάσκεψη, αλλά και η αυξημένη δυσκολία συγκέντρωσης και παρακολούθησης μιας ηλεκτρονικής διαδικασίας, θα ήταν ευχής έργον να θεραπευτούν με επιστροφή σε συνεδριάσεις κεκλεισμένων των θυρών στις οποίες θα τηρούνταν πολύ αυστηρά υγειονομικά μέτρα και οι οποίες θα μεταδίδονταν και πάλι τηλεοπτικά. 

Σεβόμενοι όμως την επιστημονική ιδιότητα του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου (ο κ. Τσαβλής είναι πνευμονολόγος), δεχόμαστε τη θέση του ότι μια τέτοια λύση παρουσιάζει τη στιγμή αυτή αυξημένο υγειονομικό κίνδυνο. Έτσι, το αίτημα για δημόσια μετάδοση των συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου που πραγματοποιούνται μέσω τηλεδιάσκεψης αποτελεί μονόδρομο. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι τόσο εμείς, όσο και άλλες παρατάξεις το έχουμε θέσει συχνά-πυκνά τους τελευταίους μήνες στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου.

Μας βρήκε λοιπόν αυτονόητα σύμφωνους η πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης να συζητηθεί το συγκεκριμένο θέμα εκτός ημερησίας διάταξης στη χθεσινή συνεδρίαση και να διατυπωθεί με τον πλέον επίσημο τρόπο το αίτημα αυτό στο δημοτικό συμβούλιο. 

Όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης επιχειρηματολόγησαν υπέρ του αιτήματος, υπογραμμίζοντας τη σημασία της μετάδοσης για όλους τους λόγους που αναφέραμε ήδη και τονίζοντας ότι είναι τεχνικά εφικτή. Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου όμως, αφού μας ενημέρωσε ότι έκανε σχετική έρευνα, επέμεινε ότι δεν συμφωνεί με την τηλεοπτική μετάδοση για λόγους προστασίας προσωπικών δεδομένων, επειδή η κάμερα δείχνει το σπίτι/γραφείο του καθενός/της καθεμιάς (παρότι η σχετική γνωμοδότηση DPO που μας απέστειλε καθόλου δεν την αποκλείει, αλλά επισημαίνει ότι απαιτείται η γραπτή μας συναίνεση), αλλά και για λόγους χαμηλής ποιότητας παραγόμενου τηλεοπτικού προϊόντος, δηλαδή κακής εικόνας/ήχου, προβλημάτων σύνδεσης κοκ., όπως τον ενημέρωσαν από την πλευρά της TV100.

Σε όλα αυτά επαύξησαν και κάποιοι αντιδήμαρχοι, αλλά και σύμβουλοι της συμπολίτευσης, οι οποίοι έφτασαν σε λογικές ακροβασίες υποστηρίζοντας ότι η τηλεοπτική μετάδοση δεν προσφέρει κάτι παραπάνω στη δημοσιότητα από τη στιγμή που παρακολουθούν τις τηλεδιασκέψεις δημοσιογράφοι! Αυτές οι ακροβασίες μάλιστα έφτασαν σε αστειότητες όταν πρόταση δημοτικού συμβούλου για μετάδοση των συνεδριάσεων και της Οικονομικής Επιτροπής (που έχει πλέον υπερεξουσίες) σχολιάστηκε από αντιδήμαρχο ως προσπάθεια να μετατρέψουμε τον Δήμο σε Big Brother…

Λυπούμαστε, αλλά για μας αυτά είναι απλώς προφάσεις. Είναι φανερό πως η διοίκηση του δήμου έχει βολευτεί με αυτό το έλλειμμα δημοσιότητας που έφερε ο κορονοϊός. Είναι φανερό ότι η διοίκηση προτιμά να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο αδιαμεσολάβητη η ενημέρωση του κοινού για όσα συμβαίνουν στο δημοτικό συμβούλιο. Είναι φανερό ότι δεν θέλει όχι μόνο την τηλεοπτική μετάδοση, αλλά τη μετάδοση των τηλεσυνεδριάσεων καθ’ οιονδήποτε τρόπο. 

Διαφορετικά, θα είχε ήδη προτείνει η ίδια η διοίκηση και το προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου εναλλακτικούς τρόπους μετάδοσης των τηλε-συνεδριάσεων που θα παρέκαμπταν τις υποτιθέμενες ή μη δυσκολίες της τηλεοπτικής μετάδοσης: live streaming, ραδιοφωνική μετάδοση, μαγνητοσκόπηση/μοντάζ.

Όταν επισημάναμε μάλιστα μέσω του δημοτικού μας συμβούλου, Αντώνη Γαζάκη, ότι δημοτικά συμβούλια όπως αυτό των Χανίων κάνουν ήδη live streaming των συνεδριάσεών τους μέσω τηλεδιάσκεψης, και άρα έχει παρακαμφθεί εκεί ο σκόπελος των προσωπικών δεδομένων, η απάντηση ήταν ότι είναι άλλο πράγμα η τηλεοπτική μετάδοση και άλλο το live streaming, επιχείρημα που θα είχε νόημα μόνο αν το live streaming είχε αντιπροταθεί ως λύση από την πλευρά της διοίκησης. 

 Στην ονομαστική ψηφοφορία που έγινε επί του θέματος η πρόταση υπέρ της τηλεοπτικής μετάδοσης πήρε 18 ψήφους, αλλά δεν εγκρίθηκε καθώς την καταψήφισαν 24, ενώ υπήρξε και ένα λευκό. Σε κάθε περίπτωση, αναμένουμε την άμεση ευόδωση των πρωτοβουλιών που τελικά υποσχέθηκε να αναλάβει κάτω από την πίεσή μας ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου για μεγαλύτερη δημοσιότητα των τηλεδιασκέψεων, έστω και μέσω της μετάδοσης live-streaming.

Ως τότε θα έχουμε κάθε δικαίωμα να πιστεύουμε ότι η δημοτική αρχή προτιμά να κρύβεται από τις δημότισσες και τους δημότες.

One thought on “Μη μετάδοση τηλε-συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβουλίου: Έλλειμμα ενημέρωσης, έλλειμμα δημοκρατίας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *