Μαθητικές παρελάσεις: «Μούχλα από το παρελθόν, φορμόλη για το μέλλον»

Με αυτό το σύνθημα, πριν 15 χρόνια η αριστερά και οι αντιεθνικιστικές, αντιρατσιστικές συλλογικότητες της Θεσσαλονίκης, ήταν οι πρώτες που κατάφεραν να ανοίξουν το θέμα των παρελάσεων, για να υποστηρίξουν το αυτονόητο: οι μαθητικές παρελάσεις, πρέπει επιτέλους να καταργηθούν.

Από τότε, πολλοί και πολλές συμφώνησαν με τις θέσεις μας. Οι παρελάσεις εμφυσούν στα παιδιά ένα μείγμα εθνικισμού και μιλιταρισμού. Παιδαγωγικά, αναπαράγουν όλα τα στερεότυπα και τις ιεραρχίες που το σχολείο θα έπρεπε να καταπολεμά: πρωτοπορία των «άριστων», ανωτερότητα των σωματικά άρτιων και των …ψηλών, διαχωρισμός των φύλων, τυφλή υπακοή στα στρατιωτικά κελεύσματα των ανωτέρων. Και -για να τελειώνουμε με ανιστόρητα επιχειρήματα- οι επίσημες σχολικές παρελάσεις είναι κατάλοιπο του φασιστικού, μεταξικού καθεστώτος και δεν έχουν καμία σχέση με αυθόρμητα ξεσπάσματα και αντιστάσεις της νεολαίας και του ελληνικού λαού. Οι παρελάσεις δεν προετοιμάζουν ούτε αγωνιστές, ούτε πολίτες με κριτική σκέψη. Προετοιμάζουν πειθήνιους υπηκόους, κρέας για τα κανόνια των εθνικιστικών και ιμπεριαλιστικών πολέμων.

Ταυτόχρονα, είναι ένας θεσμός τόσο παρωχημένος και αντιαισθητικός, που ακόμα και αυτό το κάνει αποτυχημένα. Για αυτό και έχει εγκαταλειφθεί από όλα σχεδόν τα κράτη της υφηλίου. Μόνο εδώ κάποιοι ριγούν ακόμα από «πατριωτισμό» βλέποντας ανήλικα παιδιά να προσποιούνται τους φαντάρους και να αναπαράγουν το βηματισμό της χήνας, αυτόν που μόνο εφιάλτες θυμίζει στην ανθρωπότητα.

Παρόλα αυτά, κανένας θεσμός, κανένας υπεύθυνος, δεν τόλμησε μέχρι τώρα να συγκρουστεί με τον κραταιό ελληνικό εθνικισμό και να πράξει το αυτονόητο. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις περί αντιθέτου διακηρύξεις της όσο ήταν στην αντιπολίτευση, και σε αυτό το πεδίο όπως και σε τόσα άλλα, γρήγορα προσαρμόστηκε και κράτησε για τους πολιτευτές της μια θέση στην εξέδρα των επισήμων, δίπλα σε στρατηγούς και μητροπολίτες. Ο Δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, επιδόθηκε κι εδώ στο αγαπημένο άθλημα της διγλωσσίας: το 2017 δήλωνε (σωστά, αλλά ανέξοδα) ότι είναι «αντίθετος στις μαθητικές παρελάσεις» γιατί «καλλιεργούν στρατιωτικό πνεύμα», ενώ το 2018 δήλωσε ότι «οι παρελάσεις εμψυχώνουν τον πατριωτισμό μας» και απειλούσε με μηνύσεις όσους θύμιζαν τις προηγούμενες δηλώσεις τους!

Εμείς, από την πλευρά μας, θα το πούμε άλλη μια φορά δημόσια και καθαρά: οι μαθητικές παρελάσεις πρέπει να καταργηθούν. Ακόμα περισσότερο σήμερα, που οι κάθε λογής εθνικισμοί στα Βαλκάνια απειλούν ξανά το μέλλον των ίδιων παιδιών που καλούνται να παρελάσουν «υπερήφανα» μπροστά στις «αρχές του τόπου». Τους ίδιους δηλαδή πολιτικούς, ιεράρχες και στρατιωτικούς που υπονομεύουν με την πολιτική και τη δράση τους τους το μέλλον αυτών των παιδιών.

Μέσα σε αυτό το κλίμα άλλωστε, είναι φανερό ότι οι φετινές παρελάσεις της 25ης Μαρτίου θα χρησιμοποιηθούν από ακροδεξιούς, εθνικιστές και φασιστικές ομάδες ως ένα ακόμα βήμα για να προωθήσουν την προπαγάνδα μίσους, μέσα κι έξω από τα σχολεία. Φοβόμαστε λοιπόν ότι η επέτειος μιας επανάστασης για την ελευθερία, θα είναι μια θλιβερή ημέρα, που θα χαρακτηριστεί από μισαλλόδοξα άσματα, εθνικιστικές κραυγές, ίσως ακόμα και φασιστικές επιθέσεις – με την ανοχή όλων των επίσημων θεσμών.

Η ιστορική μνήμη των αγώνων του ελληνικού λαού δεν διασώζεται και δεν ζωντανεύει μέσα από εθνικιστικούς μύθους και μιλιταριστικές τελετές, αλλά μέσα από την αλήθεια, τη μελέτη, τους αγώνες του σήμερα. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα πρέπει να αρνηθεί επιτέλους τη συμμετοχή του σε αυτό το παλιομοδίτικο, εθνικιστικό πανηγυράκι. Όχι με μισόλογα, αλλά με αποφάσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *