Λευτεριά στην Πλατεία Ελευθερίας: ούτε πάρκινγκ ούτε λαμαρίνες!

Η διοίκηση του Δήμου επιμένει στα αντιπεριβαλλοντικά της σχέδια για την Πλατεία Ελευθερίας, ακολουθώντας μάλιστα για άλλη μια φορά την απαράδεκτη πρακτική της να γνωστοποιεί μέσω των ΜΜΕ τις προθέσεις της για σημαντικά ζητήματα της πόλης, κρατώντας παράλληλα στο σκοτάδι το Δημοτικό Συμβούλιο. 

Τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου λοιπόν, ελάχιστες δηλαδή ημέρες μετά το δημοτικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στις 9 του μηνός και στο οποίο δεν υπήρξε καμία σχετική αναφορά, μάθαμε τα νεότερα για την τύχη της πλατείας Ελευθερίας μέσα από δηλώσεις του αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων, κ. Κυριζίδη, σε τοπικό ραδιόφωνο: οι λαμαρίνες θα φύγουν και η πλατεία θα μετατραπεί -και πάλι!- σε πάρκινγκ ενταγμένο στο σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης του δήμου, μέχρι να πραγματοποιηθεί νέος διαγωνισμός που θα ικανοποιεί τον διακαή πόθο του δημάρχου για υπόγειο χώρο στάθμευσης με επιφανειακή ανάπλαση της πλατείας.

Το λέμε για άλλη μια φορά: κάθε έργο, προσωρινό ή μόνιμο, που καλεί τα αυτοκίνητα στο κέντρο της πόλης είναι εγκληματικό. Στην εποχή της κλιματικής αλλαγής, οι χώροι στάθμευσης πρέπει να εξυπηρετούν μια στρατηγική μείωσης της πίεσης του κέντρου από τα ΙΧ και απελευθέρωσης χώρου. Δίπλα στην Πλατεία Ελευθερίας υπάρχει άφθονος χώρος για αυτοκίνητα, εκτός αστικού ιστού, στον χώρο του λιμανιού, ενώ μπορεί να αξιοποιηθεί -επιτέλους- και το πολυώροφο πάρκινγκ στην Πολυτεχνείου.

Είχαμε δηλώσει εγκαίρως ότι η αφερεγγυότητα ενός εργολάβου δεν είναι δυνατόν να οδηγήσει το ψηφισμένο από το Δημοτικό Συμβούλιο έργο σε περαιτέρω καθυστερήσεις ούτε, πολύ περισσότερο, στην υλοποίηση σχεδίων για υπόγειο χώρο στάθμευσης κάτω από την πλατεία! Τα πράγματα είναι απλά: αντί να πεταχτεί στον κάλαθο των αχρήστων η αρχιτεκτονική πρόταση που κέρδισε τον διαγωνισμό για την ανάπλαση της πλατείας, η διοίκηση οφείλει να προχωρήσει το συντομότερο στην υλοποίησή της και να ξεχάσει δια παντός τα σχέδια για υπόγειο χώρο στάθμευσης -σχέδια που ούτε η ίδια δεν έχει ιδέα αν μπορούν να πραγματοποιηθούν, όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις του αντιδημάρχου.

Σε ένα πράγμα θα συμφωνήσουμε με τη διοίκηση: μέχρι να γίνει το έργο –σε κάθε περίπτωση άνευ υπόγειου πάρκινγκ– οι λαμαρίνες πρέπει να φύγουν. Να φύγουν όμως όχι για να έρθουν -κι άλλα- αυτοκίνητα στο πολύπαθο κέντρο, αλλά για να διαμορφωθεί από τις υπηρεσίες του δήμου ένας ελεύθερος κοινόχρηστος χώρος με δέντρα, παρτέρια και υπαίθριους καθιστικούς χώρους, ώστε να αποδοθεί προς χρήση στους κατοίκους της πόλης εντός ολίγων ημερών, όπως ζητάμε επιτακτικά από τον περασμένο Δεκέμβριο (εξάλλου, αν κρίνουμε από πρόσφατες φωτογραφίες, η πλατεία έχει ήδη αποκτήσει μπόλικο πράσινο με φυσικό τρόπο).

Για να γίνει επιτέλους η Πλατεία Ελευθερίας αντάξια του ονόματός της, για να τιμηθεί η ιστορική μνήμη όπως της αρμόζει και για να δημιουργηθεί ένας ελεύθερος δημόσιος χώρος στο κέντρο της πόλης σε μια περίοδο που, όπως όλα δείχνουν, αυτοί οι ελάχιστοι χώροι θα είναι περιζήτητοι λόγω της νέας έξαρσης του COVID-19.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *