Κυκλοφόρησε το ημερολόγιο της Πόλης Ανάποδα για το 2023!

Η Πόλη Ανάποδα ετοίμασε και παρουσιάζει το Ιστορικό και περιηγητικό ημερολόγιο 2023 «Στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης» που κυκλοφορεί από σήμερα!

Όπως αναφέρει το εισαγωγικό κείμενο, «…χρειάζεται να περπατήσουμε ξανά στην πόλη, να την αγγίξουμε, να τη θυμηθούμε ή να τη γνωρίσουμε. Αυτό είναι το φετινό μας Ημερολόγιο. Μια πρόσκληση να κάνουμε μια μεγάλη βόλτα στην πόλη. Όχι όμως μόνο στο κέντρο, αλλά στις γειτονιές. Στους Άγιους Πάντες και την Ξηροκρήνη, την Φανερωμένη, τα Κάστρα, τις 40 Εκκλησιές, την Τριανδρία, την Παπάφη, την Τούμπα, την Αγία Τριάδα, την Ανάληψη, τη Χαριλάου, το Ντεπώ. Να δούμε και να δείξουμε που μένουμε οι άνθρωποι αυτής της πόλης, την ιστορία του κάθε τόπου, τα προβλήματα και τις ανάγκες.»

Το ημερολόγιο θα το βρείτε από σήμερα το απόγευμα σε μικρά βιβλιοπωλεία, καφέ και στέκια της πόλης.

Ακολουθεί ολόκληρο το εισαγωγικό σημείωμα του ημερολογίου:

Από άκρη σε άκρη

Αγαπάμε ακόμα αυτή την πόλη; Το Καπάνι, τα παγώνια, τα γρασίδια της Γεωπονίας, τις αποθήκες στο λιμάνι της, τα γύφτικα, τα αγροτικά, τις τρύπες και τις λέξεις της, το φεστιβάλ, το εβραϊκό νεκροταφείο, το Στέκι στο Βιολογικό, τα πεζούλια στην παραλία, τα τζαμιά και τους χαμένους μιναρέδες, τα παγκάκια στο Σέιχ Σου, το πάρκο των σκύλων, την Ηλεκτρική του ΕΛΑΣ, τα παλιά σφαγεία, το καραβάκι, τα μαγαζιά των μεταναστών;

Ή μήπως μας νικήσανε τα πακτωμένα λεωφορεία, οι υπερχειλισμένοι κάδοι, τα διπλοπαρκαρισμένα ΙΧ, τα κατειλημμένα πεζοδρόμια, τα καρατομημένα δέντρα, οι θαμμένες πλατείες, τα νοίκια, το κρύο; Για να απαντήσουμε, χρειάζεται να περπατήσουμε ξανά στην πόλη, να την αγγίξουμε, να τη θυμηθούμε ή να τη γνωρίσουμε. 

Αυτό είναι το φετινό μας Ημερολόγιο. Μια πρόσκληση να κάνουμε μια μεγάλη βόλτα στην πόλη. Όχι όμως μόνο στο κέντρο, αλλά στις γειτονιές. Στους Άγιους Πάντες και την Ξηροκρήνη, την Φανερωμένη, τα Κάστρα, τις 40 Εκκλησιές, την Τριανδρία, την Παπάφη, την Τούμπα, την Αγία Τριάδα, την Ανάληψη, τη Χαριλάου, το Ντεπώ. Να δούμε και να δείξουμε που μένουμε οι άνθρωποι αυτής της πόλης, την ιστορία του κάθε τόπου, τα προβλήματα και τις ανάγκες. 

Και όταν λέμε πρόσκληση σε μια βόλτα, δεν το λέμε μεταφορικά, «μέσα από τις σελίδες κοκ». Το εννοούμε κυριολεκτικά: όπως ξεφυλλίζετε το ημερολόγιο, θα δείτε ότι κάθε διβδόμαδο αφιερώνεται σε μια γειτονιά της πόλης. Το ίδιο διάστημα, η Πόλη Ανάποδα θα επισκέπτεται τη γειτονιά αυτή, θα περιηγείται, θα θυμάται την ιστορία, θα ανακαλύπτει άγνωστα σημεία, θα αναδεικνύει προτάσεις, αιτήματα, αφηγήσεις, θα μαθαίνει από τους κατοίκους της.

Ξεκινάμε λοιπόν από τα δυτικά. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *