Η Πόλη Ανάποδα στηρίζει το Κινηματικό Μπλοκ στο 8ο Thessaloniki Pride

Η εξέγερση των τρανς, ομοφυλόφιλων, αμφί και λεσβιών της Νέας Υόρκης με αφορμή την επίθεση της αστυνομίας στο μπαρ Stonewall στις 28 Ιουνίου 1969 συμβολίζει μέχρι και σήμερα τη μαχητική αντίσταση απέναντι στον συντηρητισμό και την καταπίεση. Πενήντα χρόνια μετά την εξέγερση του Stonewall για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ* πολιτών/ισσών, μπορούμε να πούμε ότι δυστυχώς -παρά τα όσα θετικά έχουν κερδηθεί με αγώνες- απέχουμε ακόμα πολύ από την πραγματική ισότητα μεταξύ ατόμων με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό, έκφραση, ταυτότητα φύλου κλπ.

Στην Ελλάδα του 2019 τα φαινόμενα βίας ενάντια σε ΛΟΑΤ άτομα και γυναίκες είναι περίπου καθημερινότητα. Στην Ελλάδα του 2019 δολοφονούνται γυναίκες επειδή είναι γυναίκες, δολοφονούνται άτομα επειδή «δεν χωράνε» στα κυρίαρχα πρότυπα, όπως ο Γιακουμάκης στα Ιωάννινα και ο Ζακ/Zackie Κωστόπουλος στην Αθήνα. Στην Ελλάδα του 2019 έχουμε κάθε λόγο να βγαίνουμε στους δρόμους με υπερηφάνεια, να διεκδικούμε την ισότητα και την ελευθερία και να αγωνιζόμαστε για να ζήσουμε όπως θέλουμε.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, πέρα από την επικοινωνιακή στήριξη του στο Pride, θα μπορούσε άμεσα να αγκαλιάσει μια σειρά αιτήματα, ενδεικτικά όπως:

  •    Την ενίσχυση των υπαρχουσών και τη δημιουργία επιπλέον δημοτικών δομών υποστήριξης για τις γυναίκες και τα lgbtqi+ θύματα βίας, ώστε να δίνονται διέξοδοι απομάκρυνσης από τοξικά οικογενειακά περιβάλλοντα.
  •    Την ίδρυση δημοτικών κέντρων οικογενειακού προγραμματισμού με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς που θα παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες γύρω από ζητήματα σεξουαλικής υγείας, σεξουαλικού προσανατολισμού, πρόληψης και θα λειτουργούν συμπληρωματικά με το ΕΣΥ.
  •    Να μεριμνήσουν οι δημοτικές αρχές για δομές φιλοξενίας lgbtqi+ προσφύγων, καθώς και για lgbtqi+ γηροκομείο για την άμβλυνση των φαινομένων ομοφοβίας και τρανσφοβίας.
  •    Την αξιοποίηση των δημοτικών μέσων ενημέρωσης για τη διεξαγωγή εκστρατειών ενημέρωσης για την ισότητα των δύο φύλων, και για ζητήματα προσδιορισμού φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού, με στόχο την ενημέρωση και την ανάπτυξη του σεβασμού στη διαφορετικότητα.
  •    Τη διοργάνωση ενημερωτικών ημερίδων, εκδηλώσεων και σεμιναρίων από το τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων του Δήμου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τις διευθύνσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, για ενημερώσεις σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, τόσο για θέματα σεξουαλικής υγείας και πρόληψης όσο και για ζητήματα ισότητας και σεξουαλικού προσανατολισμού.
  •    Την ένταξη κύκλου επιμόρφωσης για το φύλο και την σεξουαλικότητα στο πρόγραμμα «Σχολές Γονέων» της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας & Δημόσιας Υγείας του Δήμου Θεσσαλονίκης.
  •    Την αδιάκοπη συνέχεια των πορειών υπερηφάνειας (Pride), που αποτελούν απαραίτητες διοργανώσεις, οι οποίες ενισχύουν την ορατότητα της lgbtqi+ κοινότητας. Οποιαδήποτε φωνή σταθεί εμπόδιο και τροχοπέδη σε αυτες θα μας βρει απέναντι. Σε κάθε περίπτωση βέβαια, τα Pride δεν πρέπει να αποτελούν μέσα κερδοφορίας και ξεπλύματος πολιτικών σκοπιμοτήτων (βλ. αμερικάνικη πρεσβεία, πολυεθνικές εταιρείες κλπ.). Η διοργάνωση πρέπει να επιτρέπει τις από τα κάτω διεργασίες προετοιμασίας και υλοποίησης των Pride, με την προάσπιση των δημοκρατικών διαδικασιών και την ανοιχτή συμμετοχής όλων των συλλογικοτήτων.

Αυτά τα ζητήματα, μαζί με άλλες διεκδικήσεις που έχει το ΛΟΑΤ κίνημα, θέλουμε -ανάμεσα σε άλλα- να προβάλουμε και να παλέψουμε τόσο μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, όσο και στον δρόμο, συμμετέχοντας και στηρίζοντας κινηματικές και ριζοσπαστικές πρωτοβουλίες.

Καλούμε όλες, όλους και όλ@ το Σάββατο 22 Ιούνη στις 18:00 στον Λευκό Πύργο για μαζική συμμετοχή στο Κινηματικό Μπλοκ στο 8ο Thessaloniki PRIDE, όπου θα βρίσκεται και η Πόλη Ανάποδα με το δικό της πανό.

*Λεσβίες, Ομοφυλόφιλοι, Αμφιφυλόφιλοι/ες, Τρανς άτομα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *