Η εξέγερση του Πολυτεχνείου φάρος για τους αγώνες του σήμερα

Η καταστολή και οι αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις δε θα περάσουν

Η φετινή επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου συμπίπτει με μια πραγματικότητα εξαιρετικά ζοφερή. Βρισκόμαστε εν μέσω ενός δεύτερου κύματος πανδημίας με χιλιάδες κρούσματα, εκατοντάδες διασωληνωμένους, δεκάδες νεκρούς. Σε μια σειρά περιοχών της χώρας η κατάσταση μοιάζει να είναι εκτός ελέγχου και το δημόσιο σύστημα υγείας στα όριά του. 

Η εξέλιξη αυτή δεν ήταν ούτε μοιραία ούτε αναπόφευκτη. Η ελληνική κοινωνία στο πρώτο lockdown, στην συντριπτική της πλειοψηφία, επέδειξε αντανακλαστικά και αυτοπειθαρχία. Δόθηκε, έτσι, πίστωση χρόνου στην Κυβέρνηση, η οποία είχε τη δυνατότητα να κρατήσει τους θανάτους από covid-19 σε πολύ χαμηλά και διαχειρίσιμα επίπεδα. Αυτόν το πολύτιμο χρόνο, όμως, τον πέταξε στην κυριολεξία στα σκουπίδια. 

Το άνοιγμα του τουρισμού χωρίς κανένα μέτρο, η μηδενική πρόνοια για τα ΜΜΜ, τα σχολεία, τους εργασιακούς χώρους, η μη διενέργεια μαζικών τεστ στον πληθυσμό, η απουσία ενός σχεδίου πρωτοβάθμιας περίθαλψης και ιχνηλάτησης του ιού και οι συνεχείς αντιφάσεις στις οδηγίες που έδιναν στον πληθυσμό (μάσκες, άνοιγμα σχολείων, κτλ.) μας οδήγησαν στην κατάσταση που είμαστε σήμερα. Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι εγκληματικές. 

Από τη μία τα αδιέξοδα της κυβέρνησης αποκαλύπτονται και διευρύνονται συνεχώς. Από την άλλη η αγωνία και η φτώχεια μεγαλώνουν. Μέσα σ’ αυτή την συνθήκη, η Νέα Δημοκρατία αντί να επιλέξει να ενισχύσει γενναία το ΕΣΥ και να στηρίξει τους εργαζόμενους/ες και τα κοινωνικά στρώματα που πλήττονται, αποφασίζει να επενδύσει μαζικά στην καταστολή και τους μηχανισμούς προπαγάνδας. Αντί να καταπολεμήσει τον ιό, κηρύσσει τον πόλεμο στην κοινωνία που «δεν συμμορφώνεται». Το μόνο που έχει να επιβάλλει είναι απαγορεύσεις, πρόστιμα και αφήγημα περί ατομικής ευθύνης. 

Εμείς επαναλαμβάνουμε: Η πανδημία δεν αντιμετωπίζεται με γκλομπ και βία, αλλά με ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, προστασία των εργαζομένων και των μικρών επιχειρήσεων. Η ΝΔ μας ζητά να μείνουμε σιωπηλοί ενώ την ίδια στιγμή αξιοποιεί το lockdown για να περάσει μια σειρά μέτρα κατά παραγγελία του κεφαλαίου. Τον πτωχευτικό κώδικα, που χτυπά την περιουσία των πιο φτωχών εργατικών στρωμάτων, το νομοσχέδιο Βρούτση, που νομιμοποιεί την απλήρωτη υπερωρία και στρέφεται ενάντια στο δικαίωμα στην απεργία, τον νόμο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων που χτυπά το δικαίωμα στη διαμαρτυρία και τη συλλογική διεκδίκηση.

Μετά τη χυδαία, απρόκλητη επίθεση στο εφετείο στην Αθήνα, τις βίαιες επιθέσεις στο μαθητικό κίνημα, τα χημικά σε γιατρούς και νοσηλευτές, περνάνε στην απαγόρευση των συναθροίσεων τις μέρες του Πολυτεχνείου. Και για να το επιβάλλουν αυτό επιτίθενται με μανία απέναντι σε όσους αμφισβητούν τις πολιτικές τους επιλογές. Μόνο τις τελευταίες μέρες είχαμε συλλήψεις για «πρόκληση σε διέγερση» στη Θεσσαλονίκη, εισαγγελική παρέμβαση σε συνδικαλιστές της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) γιατί καλούν σε κινητοποίηση τη 17η Νοέμβρη προβάλλοντας αιτήματα για ενίσχυση της Υγείας, εισβολή των ΜΑΤ στο ΕΜΠ και δεκάδες συλλήψεις στο σωρό, με τους μεταπτυχιακούς φοιτητές να καταγγέλλουν καταστροφές, μετά την εκκένωση και τον έλεγχο του Πολυτεχνείου από την αστυνομία, κυνηγητό στα Εξάρχεια, με ελέγχους και εκφοβισμό οποιουδήποτε βρισκόταν έξω, κλήσεις ατόμων σε απολογία επειδή δήλωσαν στο facebook ότι θα συμμετέχουν στην πορεία του Πολυτεχνείου στην Καρδίτσα. 

Σε αντίθεση με τη κυβέρνηση, εμείς αναλαμβάνουμε πλήρως τις ευθύνες μας, το καθήκον μας να αγωνιστούμε. Γνωρίζουμε ότι έχουμε ένα μακρύ δρόμο μπροστά μας και γι’ αυτό ο αγώνας μας για την προάσπιση της δημόσιας υγείας και της εργασίας θα πρέπει να έχει διάρκεια και σχέδιο. 

Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα ο δημοτικός μας σύμβουλος, Αντώνης Γαζάκης, συνυπογράφει, μετά από συλλογική απόφαση, και το κείμενο ενάντια στον αυταρχισμό της κυβέρνησης και την προσπάθεια απαγόρευσης του εορτασμού του Πολυτεχνείου.

Το καθεστώς τρομοκρατίας που επιχειρούν να επιβάλλουν δε θα περάσει!

Τα δημοκρατικά μας δικαιώματα είναι αδιαπραγμάτευτα!

Αντιπροσωπεία της Πόλης Ανάποδα θα βρεθεί στο Πολυτεχνείο την 17/11 για κατάθεση στεφάνου, τηρώντας αυστηρά όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας (μάσκες, αποστάσεις, κτλ). Οι αγώνες του χθες αποτελούν φάρο για τις μεγάλες μάχες του σήμερα. Μας εμπνέουν, τους τιμούμε και συνεχίζουμε στον δρόμο που χάραξαν.

Η Πόλη Ανάποδα – αριστερό ριζοσπαστικό σχήμα στον Δήμο Θεσσαλονίκης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *