Διεκδικούμε το δικαίωμα για αξιοπρεπή κατοικία: Σπίτι-Ενέργεια-Νερό-Επικοινωνία

Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα Κατοικίας, μέλη της Πόλης Ανάποδα πραγματοποιήσαν παρέμβαση ενάντια στην ανεξέλεγκτη αύξηση των ενοικίων. Την ώρα που ο δήμαρχος Ζέρβας διεξάγει την προεκλογική του φιέστα, χωρίς να έχει πάρει εδώ και 3 χρόνια το παραμικρό μέτρο για την προστασία των ενοικιαστών, θεωρήσαμε σημαντικό να αναδείξουμε το σοβαρό αυτό ζήτημα και να συλλέξουμε δεκάδες νέες υπογραφές ως μέτρο πίεσης. Ακολουθεί η ανακοίνωσή μας:

Η πρώτη Δευτέρα του Οκτώβρη έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ ως «Παγκόσμια Ημέρα Κατοικίας» για να υπενθυμίζει στη διεθνή κοινότητα ότι η διαβίωση σε μία αξιοπρεπή κατοικία είναι δικαίωμα όλων. Είθισται σε παγκόσμιες ημέρες τα δημόσια πρόσωπα που ασκούν πολιτικές να τοποθετούνται μέσω κάποιας ανακοίνωσης ή συμβολικής ημερίδας ευχόμενοι να πάνε τα πράγματα καλύτερα. Κάτι που φυσικά ξεχνάνε για όλο τον υπόλοιπο χρόνο. Παρεμπιπτόντως αυτήν την παγκόσμια ημέρα την ξέχασαν τελείως! 

Από την άλλη μεριά, εμείς που βιώνουμε τις συνέπειες της ακρίβειας και της αλματώδους αύξησης των ενοικίων τα τελευταία χρόνια, που χρειαζόμαστε το μισό μισθό για το ενοίκιο και τον άλλο μισό για να φωτίσουμε και να ζεστάνουμε το σπίτι, να μαγειρέψουμε, να πλύνουμε πιάτα και ρούχα και να κάνουμε μπάνιο, θυμόμαστε κάθε μέρα πως η πρόσβαση σε αξιοπρεπή και οικονομικά προσιτή κατοικία είναι δικαίωμα που πλέον δεν προστατεύεται ούτε από το κεντρικό Κράτος ούτε από τον Δήμο.

Ως Πόλη Ανάποδα από τη σύστασή μας ορίσαμε ως κεντρική πτυχή του προγράμματός μας το ζήτημα της στέγης· μια από τις πρώτες μας δράσεις μάλιστα αφορούσε τον περιορισμό της βραχυπρόθεσμης μίσθωσης (τύπου Airbnb). Σε αυτό το πλαίσιο τον Δεκέμβριο του 2019 ξεκινήσαμε καμπάνια συλλογής υπογραφών με απαίτηση να λάβει ο Δήμος Θεσσαλονίκης πρωτοβουλίες για την ενεργοποίηση των περιορισμών όπως προβλέπει ο ίδιος ο Νόμος 4472/17 (άρθρο 111, παρ. 8 ). Η καμπάνια μας τότε δυστυχώς διακόπηκε από την πανδημία. Οι εκατοντάδες υπογραφές όμως που είχαν ήδη συλλεγεί κατατέθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο όπως υποχρεούνταν πραγματοποίησε -έστω και δύο χρόνια μετά- ειδική συνεδρίαση για το θέμα. Δεν πήρε θέση όμως στο συγκεκριμένο θέμα ούτε και κάποια απόφαση που θα βοηθούσε τους κατοίκους στο ζήτημα της στέγασης, πέρα από την ανακοίνωση ενός πιλοτικού έργου για 30 κοινωνικές κατοικίες. Μάλιστα, ο Δήμαρχος δεν ντράπηκε να διαδώσει ότι η συγκεκριμένη συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε μετά από δική του πρωτοβουλία (δείτε σχετικό βίντεο εδώ και διαβάστε την περιγραφή του).

Το ζήτημα κάπου εκεί ξεχάστηκε για τη δημοτική αρχή Ζέρβα. Ενδεικτικό της αντιμετώπισης του προβλήματος της έλλειψης αξιοπρεπούς και προσιτής κατοικίας από τον κο Ζέρβα είναι το γεγονός πως δεν πραγματοποίησε ούτε αυτό που είθισται να κάνει, δηλαδή μια απλή ανακοίνωση για την παγκόσμια ημέρα. Είναι ξεκάθαρο πως για τη δημοτική αρχή δεν υφίσταται πρόβλημα ή ότι η έλλειψη κατοικιών με λογικό ενοίκιο είναι η παράπλευρη απώλεια της ανάπτυξής τους. Τι να πει όταν διακηρυγμένος και βασικός της στόχος είναι να τουριστικοποιήσει επιπλέον το κέντρο της Θεσσαλονίκης; Τι να πει για το δικαίωμα στη στέγη όταν γνωρίζει πως το σχέδιό του για την πόλη δεν περιλαμβάνει το δικαίωμα στην κατοικία, αλλά αντιθέτως τη μετατροπή του κέντρου σε ένα πεδίο κερδοφορίας στο οποίο οι κάτοικοί του δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά; Τι να πει για τους αναγκαστικούς πλειστηριασμούς και τις ανατιμήσεις στην ενέργεια όταν κάτι τέτοιο προϋποθέτει τη σύγκρουση με την αγαπημένη του κυβέρνηση της ακρίβειας και της παράδοσης όλων των δημόσιων αγαθών στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα;   

Εμείς ξαναθέτουμε το ζήτημα των ενοικίων συνολικά στο επίκεντρο της κουβέντας, επανεκκινούμε την καμπάνια μας που διακόπηκε από την πανδημία. Γνωρίζουμε πολύ καλά πως το ζήτημα των ενοικίων δεν εξαντλείται στον περιορισμό της βραχυπρόθεσμης μίσθωσης και πως απαιτούνται και άλλα μέτρα. Επαναλειτουργία του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, ενίσχυση του θεσμού φοιτητικής εστίας, παροχής κατοικιών σε ανέργους και σε ευάλωτες  κοινωνικές ομάδες, αξιοποίηση των κενών διαμερισμάτων, πρόνοια για όλους και όλες, έλεγχο στα ενοίκια στην αγορά κατοικίας, προστασία της κατοικίας από πλειστηριασμούς είναι κάποια βασικά. Όσο όμως συνεχίζει τα λειτουργεί ανεξέλεγκτα και χωρίς περιορισμούς η βραχυπρόθεσμη μίσθωση, ακόμα και σε περιοχές που το πρόβλημα εύρεσης μόνιμης κατοικίας έχει οξυνθεί σε επικίνδυνο βαθμό, όλα τα παραπάνω θα αποτελούν απλώς διακηρυκτικούς στόχους, καθώς η μη ρύθμιση της βραχυπρόθεσμης μίσθωσης αποτελεί επιλογή που θέλει να δώσει το σήμα στην αγορά πως εδώ τα σπίτια είναι εμπόρευμα και μόνο και πως έχουν χάσει πλήρως το χαρακτήρα δικαιώματος, ότι δηλαδή οι επενδυτές είναι ελεύθεροι να κάνουν ό,τι θέλουν (στον σύνδεσμο οι αναλυτικές μας θέσεις για τη στέγαση).

Ως Πόλη Ανάποδα θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις εντός και εκτός δημοτικού συμβουλίου για να υπάρξει οικονομικά προσιτή και αξιοπρεπής κατοικία για όλους και για όλες. Γιατί πρέπει να μπει φρένο στις ανεξέλεγκτες αυξήσεις του κόστους διαβίωσης, των ενοικίων, της ενέργειας, των ανατιμήσεων. Το Δημοτικό Συμβούλιο δεν μπορεί να κωφεύει αναπαράγοντας γενικά πως έρχεται δύσκολος χειμώνας. Δύσκολοι θα είναι πολλοί χειμώνες αν δεν αντισταθούμε τώρα. Γι’ αυτό, εκτός από το ζήτημα που θα θέσουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο θα συμβάλουμε όπου και όπως μπορούμε σε πρωτοβουλίες κατοίκων, στην οργάνωση καμπάνιας σε γειτονιές, στην ανάπτυξη δικτύων αλληλεγγύης ενάντια σε εξώσεις και κοψίματα ρεύματος και στο άνοιγμα της συζήτησης για τη δημιουργία συλλόγου ενοικιαστών για την προστασία από τις ξέφρενες αυξήσεις μισθωμάτων.

Μπορείτε να υπογράψετε ηλεκτρονικά την καμπάνια εδώ: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfDAQByZTAzSKFCHqOyFeNkpxuFiR45r4I7CVIZLkF3lpSbQw/viewform

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *