Δήλωση αποχής από την ειδική συνεδρίαση για την εκλογή Προέδρου Δημοτικού Συμβουλίου

Θεσσαλονίκη, 7/3/2020

Η διαδικασία που προβλέπεται από τον νόμο για την εκλογή του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου είναι πολύ προβληματική και ελάχιστη σχέση έχει με τους δημοκρατικούς θεσμούς: στην πραγματικότητα, η διοικούσα παράταξη υποδεικνύει τον εκλεκτό της και έπειτα οι δημοτικοί σύμβουλοι επικυρώνουν την εκλογή του υποδειχθέντα, ο οποίος καταλαμβάνει τη θέση ακόμη και αν η υποψηφιότητά του συγκεντρώσει λιγότερες θετικές από αρνητικές ψήφους! Πρόκειται δηλαδή για διαδικασία ορισμού που δεν έχει καμία σχέση με εκλογές.

Τη διαδικασία αυτή την είχαμε καταγγείλει ήδη την πρώτη φορά που έλαβε χώρα, κατά τη σχετική ειδική συνεδρίαση της 1ης Σεπτεμβρίου 2019. Τότε η προεδρεύουσα κα. Σπανού είχε ρωτήσει απλώς το σώμα αν επικυρώνεται η εκλογή του υποδειχθέντος από την παράταξή του προέδρου και η σεμνή τελετή έλαβε τέλος μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα με ένα απλό «Επικυρώνεται». Σημειώναμε μάλιστα στην ανακοίνωσή μας την επόμενη μέρα ότι με αυτόν τον τρόπο ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, που κατέλαβε θέση με βαρύνουσα σημασία, έχαιρε της εκπεφρασμένης (μειοψηφικότατης) αποδοχής μόνο της επταμελούς παράταξης του δημάρχου και των τριών δημοτικών συμβούλων που είχαν καταθέσει δήλωση σύμπραξης.

Κατά συνέπεια, η παράταξή μας «Πόλη Ανάποδα – Δύναμη Ανατροπής» θα απέχει από τη συγκεκριμένη συνεδρίαση για την εκλογή Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, διαμαρτυρόμενη με τον τρόπο αυτό για τον «νομότυπο» ευτελισμό και αυτού του κορυφαίου θεσμού του δημοτικού συμβουλίου. Ένας ευτελισμός μάλιστα που ενισχύθηκε περαιτέρω από όλα όσα έχουν συμβεί τις τελευταίες μέρες με την αποπομπή του κ. Τσαβλή, τις διεργασίες που ακολούθησαν στη διοικούσα παράταξη και την ανεξαρτητοποίηση της κας Σπανού αφότου είχε αποστείλει η ίδια την πρόσκληση για την ειδική συνεδρίαση.

Η παραπάνω δήλωση απεστάλη από τον δημοτικό σύμβουλο της Πόλης Ανάποδα – Δύναμης Ανατροπής, Κώστα Ξενόπουλο, στο προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς και στον δήμαρχο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *