Ανάγκη για δράση απέναντι στον εφιάλτη της πυρκαγιάς και την εγκληματική κυβερνητική ανεπάρκεια

Μια αδιανόητη κατάσταση επικρατεί στην χώρα τις τελευταίες μέρες. Ολόκληρες δασικές εκτάσεις εκατοντάδων χιλιάδων στρεμμάτων φλέγονται, σπίτια και ζώα έχουν γίνει παρανάλωμα του πυρός, περιουσίες και ζωές ανθρώπων καταστρέφονται. Το κύμα καύσωνα, το οποίο συνδέεται με την κλιματική κρίση, προφανώς διαδραματίζει έναν κρίσιμο ρόλο. Αυτό όμως δεν αθωώνει τις τόσες κυβερνήσεις που συστηματικά -και με πολύ μεγαλύτερη ένταση την περίοδο των μνημονίων- έχουν κυριολεκτικά αποσκελετώσει την Πολιτική Προστασία, τις υποδομές της και τα μέσα της, δεν ανανέωσαν συμβάσεις και επί της ουσίας αφήνουν τον λαό έκθετο σε μια κόλαση, με αποτέλεσμα ανυπολόγιστες καταστροφές ή ακόμη και εκατόμβες. Προφανώς για αυτούς που βλέπουν τα πάντα, ακόμα και τη φύση, μέσα από την οπτική του κέρδους, η στελέχωση των μέσων πρόληψης και κατάσβεσης πυρκαγιών δεν αποτελεί προτεραιότητα.

Η καταστροφή των δασών λοιπόν δεν είναι τυχαίο γεγονός, αλλά αποτέλεσμα πολιτικών επιλογών. Και η καταστροφή αυτή κινδυνεύει να ολοκληρωθεί, από τις διάφορες επενδύσεις που σχεδιάζονται σε δασικές, ακόμα και σε καμένες περιοχές, όπως αυτές στη Βαρυπόμπη. Τι να περιμένουμε άραγε όταν από τα ίδια τα χείλη του πρωθυπουργού ειπώθηκε «το δάσος κάποια στιγμή θα καεί», για να υποστηρίξει επένδυση ξενοδοχειακής μονάδας σε δασική έκταση;

Πέρα από τον πόνο και την καταστροφή που γεννούν οι δασικές πυρκαγιές, η κατάσταση φέτος είναι ακόμα πιο εξοργιστική, για έναν επιπλέον λόγο. Η ίδια κυβέρνηση που απέτυχε με μακάβριο τρόπο στην αντιμετώπιση της πανδημίας, επιστρατεύοντας μονάχα περιορισμούς και αρνούμενη την ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ, η ίδια κυβέρνηση που έδωσε εκατοντάδες εκατομμύρια σε εταιρείες, ομίλους, ΜΜΕ, οπλικά συστήματα, και πρώτα από όλα στην αστυνομία (με κολοσσιαίες αγορές εξοπλισμών και νέες προσλήψεις –όπως για την υπό ίδρυση Πανεπιστημιακή Αστυνομία), η ίδια κυβέρνηση δηλώνει σήμερα αυτάρεσκα πως «δεν βρέθηκε απροετοίμαστη».

Το δηλώνει μάλιστα δια στόματος του Μ. Χρυσοχοΐδη, του Υπουργού της Βίας και της Αστυνομικής Αυθαιρεσίας, οι άνδρες του οποίου πλεονάζουν σήμερα στα σημεία πυρκαγιών αντί των πυροσβεστών (μιας και οι δεύτεροι δεν επαρκούν), χωρίς να κάνουν απολύτως τίποτα άλλο παρά μόνο εκκενώσεις χωριών –οι οποίες έχουν επιλεγεί ως ο μόνος τρόπος διαχείρισης αυτής της καταστροφής μέχρι στιγμής.

Τεράστιες δασικές εκτάσεις και σπίτια καταστρέφονται και η μόνη εντολή ενός ανίκανου μηχανισμού είναι η εκκένωση, η μόνη απάντηση για τα αίτια η επίκληση της κλιματικής αλλαγής. Παρά τις σχετικές φλυαρίες ωστόσο, η υποτιθέμενη αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια εγκληματική επανάληψη, με μεγαλύτερη ένταση, θράσος και υποκρισία, των ίδιων πολιτικών που έχουν κυριολεκτικά μαυρίσει τον ουρανό, τους πνεύμονές μας και τις ψυχές μας. Είναι βαθιά υποκρισία να μιλάς για κλιματική αλλαγή και ταυτόχρονα να παραδίδεις τους τελευταίους ανοιχτούς χώρους, όπως το Ελληνικό στην Αθήνα και τη ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη, στο τσιμέντο.

Για εμάς, αντίθετα, η αντιμετώπιση της κλιματικής και περιβαλλοντικής κρίσης περνά μέσα από συγκεκριμένες δράσεις: τη διεκδίκηση ελεύθερων χώρων πρασίνου, τον περιορισμό της αυτοκίνησης και την ουσιαστική ενίσχυση των δημόσιων μέσων μετακίνησης, την προστασία των φυσικών οικοτόπων από την επιχειρηματική «αξιοποίηση» και τις επενδύσεις, την αντίσταση στους περιβαλλοντοκτόνους νόμους.

Τέλος, για να έρθουμε στα πιο κοντινά μας, θέτουμε το ερώτημα εάν η διοίκηση Ζέρβα, αλλά και οι υπόλοιποι Δήμοι, είναι έτοιμη απέναντι σε αντίστοιχους κινδύνους στην περιοχή μας. Αναρωτιόμαστε αν η διοίκηση Ζέρβα θα αποκαλύψει επιτέλους τη γύμνια του κρατικού μηχανισμού, ζητώντας ουσιαστική ενίσχυση από το κράτος, ή αν θα προσπαθήσει για άλλη μια φορά να συγκαλύψει τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης και σε αυτόν τον τομέα. Για να μη γίνουμε και εμείς μάρτυρες δαντικών σκηνικών, όπως σε όλη τη χώρα.

Δεν υπάρχει χρόνος για να «λογαριαστούμε μετά». Ο λόγος και η κριτική είναι αναγκαία εδώ και τώρα, το ίδιο όμως και η δράση. Για αυτό, ως Πόλη Ανάποδα – Δύναμη Ανατροπής, απευθυνθήκαμε στην Πολιτική Προστασία του Δήμου Θεσσαλονίκης και δηλώσαμε τη διαθεσιμότητα μας να συμβάλλουμε συντονισμένα με ομάδες στην επόπτευση δασικών εκτάσεων και την πρόληψη πυρκαγιών στην περιοχή μας, διαθέτοντας την κατάλληλη τεχνογνωσία. Ενημερωθήκαμε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ανάγκη για συγκεκριμένες βάρδιες, αλλά θα ειδοποιηθούμε όταν προκύψει. Ελπίζουμε να ισχύει αυτή η επάρκεια και παραμένουμε σε επιφυλακή.

Όσα μέλη ή φίλοι/ες θέλουν να συμμετέχουν στις ομάδες πρόληψης, ας στείλουν όνομα, τηλέφωνο, τόπο κατοικίας και μέρες/ώρες διαθεσιμότητας στο mail ipolianapoda@gmail.com ή στο inbox της σελίδας μας στο Facebook.

Επίσης, ξεκινάμε να συμβάλλουμε κι εμείς στο εντυπωσιακό κύμα αλληλεγγύης που απλώνεται στη χώρα, συγκεντρώνοντας υλικό ανάγκης για τους πληγέντες από Δευτέρα – Παρασκευή, 8-9 μμ, στον χώρο των Αναιρέσεων, στη Ζαλίκη 7 (θα ακολουθήσει τη Δευτέρα νεότερη ανακοίνωση ανάλογα με τις ανάγκες που θα υπάρχουν).

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *