Αλληλεγγύη στους διωκόμενους από την εταιρεία ONEX Ναυπηγείων Σύρου

 ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΟΝΤΟΣ ΣΥΡΟΥ

Την Παρασκευή 10/12/2021 θα εκδικαστούν 3 αγωγές σε βάρος μελών του Παρατηρητηρίου Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου με αξίωση να καταβληθούν αποζημιώσεις συνολικού ποσού άνω των  3.000.000 € στην εταιρεία ONEX. Οι αγωγές ασκήθηκαν από την ΟΝΕΧ (εταιρεία εκμετάλλευσης των Ναυπηγείων Σύρου) που διεκδικεί αυτά τα εξωφρενικά ποσά, επισύροντας σε βάρος του Παρατηρητήριου τις κατηγορίες της συκοφαντικής δυσφήμησης, της ηθικής βλάβης και της διαφυγής κερδών.

Η δράση δηλαδή του Παρατηρητήριου Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου, οι συνεντεύξεις τύπου των εκπροσώπων του που δημοσιοποιούσαν στοιχεία του ΕΛΚΕΘΕ για τη ρύπανση με βαρέα μέταλλα της θαλάσσιας περιοχής γύρω από τα Ναυπηγεία και η προβολή της απαίτησης των κατοίκων για την προστασία του περιβάλλοντος και την τήρηση της νομοθεσίας και των περιβαλλοντικών όρων προστασίας αποτελούν συκοφαντική δυσφήμιση και βλάβη της εταιρείας.

Οι μεθοδεύσεις για οικονομική εξόντωση όσων ζητούν προστασία του περιβάλλοντος και ο νόμος σιωπής που θέλουν να επιβάλλουν συνθέτουν ένα σκηνικό τρομοκρατικής και ανεξέλεγκτης λειτουργίας της εταιρείας στην περιοχή. Είναι προφανές ότι πρόκειται για στρατηγικές αγωγές κατά της συμμετοχής του κοινού (SLAPP), μια όλο και πιο συχνή τακτική που ακολουθούν εταιρείες εναντίον όσων πολιτών και δημοσιογράφων τους ασκούν κριτική (όπως στην υπόθεση της μήνυσης εναντίον της δημοσιογράφου Σταυρούλας Πουλημένη και του alterthess από στέλεχος της «Ελληνικός Χρυσός»), με σκοπό πρωτίστως όχι την καταδίκη, αλλά τον εκφοβισμό τους, μέσω της ηθικής και οικονομικής εξουθένωσής τους.

Σε συνδυασμό με όσα έρχονται στο φως για αποσιώπηση των θέσεων και δελτίων τύπου του Παρατηρητήριου από τοπικά ΜΜΕ, την οργανωμένη από την εταιρεία κινητοποίηση κάποιων εργαζόμενων της εταιρείας κατά του Παρατηρητηρίου, και για απειλές  σε βάρος όσων απαιτούν περιβαλλοντικούς ελέγχους και προστασία της δημόσιας υγείας δημιουργούν καθεστώς ομερτά στην περιοχή.

Καταγγέλλουμε τους εκφοβισμούς, τις απειλές, τους προπηλακισμούς σε βάρος όσων τολμούν να υψώσουν τη φωνή τους για την  υπεράσπιση του περιβάλλοντος από την ανεξέλεγκτη δράση της εταιρείας. Η διάδοση της διαστρέβλωσης  ότι όσοι ζητούν ελέγχους στην εταιρεία στρέφονται κατά των θέσεων εργασίας στην περιοχή είναι μια τακτική που χρησιμοποιούν επιχειρηματικοί όμιλοι σε διάφορες περιοχές για να επιβάλλουν την ανεξέλεγκτη και περιβαλλοντικά ζημιογόνα λειτουργία τους.

Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα έκφρασης γνώμης και της κινηματικής δράσης για την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος.

Απαιτούμε την απαλλαγή των μελών του Παρατηρητήριου από κάθε απαίτηση αποζημίωσης της εταιρείας και την παύση κάθε δίωξης σε βάρος τους.  

Πόλη Ανάποδα – Δύναμη Ανατροπής στον Δήμο Θεσσαλονίκης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *