Αλληλεγγύη στον δίκαιο αγώνα των διανομέων!

Δεν έχει στεγνώσει ακόμη το μελάνι του αντεργατικού Βεεμώθ που η κυβέρνηση ψήφισε παρά τις τεράστιες αντιδράσεις, και ήδη οι εργοδότες προσπαθούν να επιβάλλουν ένα οργουελικό/δυστοπικό περιβάλλον για τους εργαζόμενους.

Έχει (ορθώς και δικαίως) λάβει τεράστιες διαστάσεις το τελεσίδικο, και προκλητικά εκβιαστικό μήνυμα που ελαφρά τη καρδία καλούσε/απειλούσε 115 εργαζόμενους διανομείς της e–food να αλλάξουν τη φύση της σύμβασής τους, και να δεχτούν τη μετατροπή από μισθωτοί εργαζόμενοι σε freelancers (υποτίθεται συνεργάτες), ειδάλλως δεν θα ανανεώνονταν οι τρίμηνες συμβάσεις τους. Η δημόσια κατακραυγή που ακολούθησε ήταν μεγάλη, αλλά ακόμη πιο ελπιδοφόρα ήταν και είναι η δράση των διανομέων.  

Η e-food δεν (θα) είναι ούτε η πρώτη, αλλά ούτε και η τελευταία εταιρεία που εκμεταλλεύεται με αυτόν τον ανάλγητο τρόπο το λαμπρό πεδίον δόξης που υπήρχε ήδη για την εργοδοτική αυθαιρεσία και εντείνεται με το εργασιακό έκτρωμα Χατζηδάκη, έναν νόμο εκπάγλου κάλλους για την εργοδοσία.  Η μετατροπή των μισθωτών εργαζόμενων σε freelancers παρέχει την δυνατότητα στην εργοδοσία να αποποιηθεί οποιαδήποτε ευθύνη για εργατικά ατυχήματα (τα οποία δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στον συγκεκριμένο κλάδο κάθε άλλο παρά σπάνια είναι –και πολλές φορές αποβαίνουν θανατηφόρα), ασφάλιση, ιατρικά έξοδα κοκ., μετακυλίοντας τα στην πλάτη και τον μόχθο του εργαζόμενου, ο οποίος απεκδύεται μόνο τυπικά την πραγματική του φύση για να παρουσιαστεί ως κάτι που ποτέ δεν ήταν.

Οι εργαζόμενοι διανομείς της e-food στη Θεσσαλονίκη προχώρησαν τη Δευτέρα 20/9 σε στάση εργασίας που προκηρύχθηκε από το ΣΕΤΕΠΕ Θεσσαλονίκης, Πιερίας, Χαλκιδικής και πραγματοποίησαν μαζικότατη και ελπιδοφόρα συνέλευση έξω από το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης όπου και αποφάσισαν:

* Στάση εργασίας την Τετάρτη 22/9 12:00-16:00

* 24ωρη Απεργία την Παρασκευή 24/9 

Απαιτώντας μεταξύ άλλων: 

* την άμεση ανανέωση των συμβάσεων των 115 εργαζομένων διανομέων 

* την σύναψη συμβάσεων αορίστου χρόνου με την  ίδια την εταιρεία e-food

* Ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά

* Αποσύνδεση του συστήματος αξιολόγησης από τη διενέργεια απολύσεων

Οι εικόνες έξω από ΕΚΘ δείχνουν την πραγματική δύναμη και την ομορφιά του συλλογικού αγώνα και της διεκδίκησης.

Ως Πόλη Ανάποδα, ανέκαθεν δίναμε το παρών στους αγώνες των εργαζομένων της πόλης μας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Στηρίζουμε τον δίκαιο αγώνα των διανομέων της e–food, καθώς και τα αιτήματά τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *