Για μια ακόμα χρονιά, οι αγρότες της χώρας μας αναγκάζονται να βγουν στους δρόμους –αυτή τη φορά μάλιστα, πιο μαζικά, πιο αποφασισμένα και πιο δυναμικά από ποτέ. Ζητάνε κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα προϊόντα του κόπου τους, μείωση του κόστους παραγωγής, το οποίο εκτινάσσεται από την άδικη φορολογία και τις ληστρικές τιμές της ενέργειας, δίκαιες επιδοτήσεις και αποζημιώσεις, συνδεδεμένες με την πραγματική παραγωγή, ώστε να κοπούν οι απάτες και η κλοπή του δημόσιου χρήματος.
Με μια λέξη, ζητάνε αξιοπρέπεια. Ζητάνε να μπορούν να ζήσουν από τη δουλειά τους –την πιο αναγκαία και συνάμα την πιο κακοπληρωμένη δουλειά του κόσμου.
Παρότι είμαστε ένα σχήμα που δρα μέσα στην πόλη, στεκόμαστε απερίφραστα στο πλευρό τους. Μέσα σε ένα τοπίο γενικευμένης ερήμωσης της επαρχίας, όπου η γη εγκαταλείπεται ή περνά στα χέρια μεγάλων εταιριών, μέσα στην καρδιά της κλιματικής κρίσης, η οποία απειλεί τους αγρότες με ακόμα μεγαλύτερες απώλειες, μέσα σε μια συγκυρία όπου οι κρατικοί πόροι, αντί για τη στήριξη της παραγωγής, κατευθύνονται σε απάνθρωπες πολεμικές δαπάνες, μέσα σε ένα καθεστώς γενικευμένης διαφθοράς, όπου οι ελάχιστες επιδοτήσεις κατευθύνονται παρανόμως σε τοπικούς κομματάρχες αντί για τους πραγματικούς παραγωγούς, είναι χρέος μας να στηρίζουμε τους αγρότες που παλεύουν να σταθούν όρθιοι, είτε μέσα από τη δουλειά τους, είτε μέσα από τους συλλογικούς αγώνες τους. Ειδικά εμείς, που ζούμε στην πόλη κι εξαρτιόμαστε από την αγροτική παραγωγή.
Παρότι τα προβλήματα και τα αιτήματα των αγροτών αφορούν την κυβερνητική και ευρωπαϊκή πολιτική, ο Δήμος Θεσσαλονίκης δεν θα έπρεπε να μένει άπραγος. Πέρα από την αναγκαία ηθική υποστήριξη, θα έπρεπε να εξαντλήσει κάθε μέσο για την ενίσχυση του εισοδήματος των αγροτών της ευρύτερης περιοχής, αυτών δηλαδή που μας κρατάνε ζωντανούς. Και, αν ήθελε, υπάρχουν τρόποι: αποκλειστική προμήθεια τοπικών προϊόντων για όλες τις ανάγκες του Δήμου (σχολικά γεύματα, παροχές σε εργαζόμενους κα), έμπρακτη πίεση των τουριστικών επιχειρήσεων που λειτουργούν εντός του Δήμου να στηρίζονται σε τοπικά προϊόντα, διευκόλυνση στις αγορές των παραγωγών και στη διακίνηση των προϊόντων χωρίς μεσάζοντες.
Με τις παραπάνω σκέψεις, στηρίζουμε τους αγρότες σε όλες τις κινητοποιήσεις τους, σε όλα τα μπλόκα. Τους υποδεχόμαστε με αλληλεγγύη στο πανελλαδικό συλλαλητήριο που θα γίνει αύριο Παρασκευή στις 12 το μεσημέρι στο λιμάνι και καλούμε τους Θεσσαλονικείς να συμμετέχουν ενεργά. Τέλος, καλούμε τη διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης να πάρει κι αυτή θέση στο πλευρό των αγροτών, αλλά και να υιοθετήσει έμπρακτα μέτρα στήριξης των αγροτών.
