Πριν λίγους μήνες κατεδαφίστηκε ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα βιομηχανικά συγκροτήματα της Θεσσαλονίκης, που μετρούσε σχεδόν έναν αιώνα ζωής, το παλιό εργοστάσιο παραγωγής παπουτσιών «Αλυσίδα» στη Χαριλάου. Έστεκε εγκαταλελειμμένο εδώ και δεκαετίες, ενώ σχέδια που υπήρχαν για σχολική στέγη στη θέση του δεν προχώρησαν ποτέ.
Αυτή τη στιγμή η ιδιοκτησία ενός μεγάλου τμήματος του οικοπέδου βρίσκεται στα χέρια της Τράπεζας Eurobank, η οποία σύμφωνα με δημόσιες ανακοινώσεις της σκοπεύει να ανεγείρει εκεί νέα κτίρια γραφείων. Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει αγανάκτηση στη γειτονιά. Ο χώρος αυτός αποτελεί τεράστια ευκαιρία για δημιουργία πάρκου πρασίνου, σε μια πόλη που βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης στους δείκτες πρασίνου και ποιότητας αέρα που αναπνέουμε και σε μια γειτονιά που πνίγεται από το τσιμέντο.
Όχι στα κερδοσκοπικά παιχνίδια της Eurobank
Μπορεί να αναρωτιέσαι πώς θα ζεσταθείς τον χειμώνα, πώς θα πληρώσεις το νοίκι, πού θα βρεις λεφτά για την αποπληρωμή της δόσης του δανείου και του λογαριασμό του αερίου, υπάρχουν όμως κάποιοι που μέσα στις συνθήκες της ακρίβειας και του πληθωρισμού κερδίζουν. Οι ιδιωτικές τράπεζες σπάνε το ένα ρεκόρ κερδοφορίας μετά το άλλο. Συγκεκριμένα, η Τράπεζα Eurobank το πρώτο εννιάμηνο του 2025 έχει καταγράψει κέρδη 1,06 δις ευρώ.
Όπως εύκολα μπορούμε να καταλάβουμε η εμπορική αξία του οικοπέδου μπροστά σε τέτοια μεγέθη κερδοφορίας είναι σχεδόν αμελητέα. Αντίθετα, η αξία χρήσης του οικοπέδου, η δυνατότητα δηλαδή να γίνει ένα όμορφο πάρκο πρασίνου, με φύτευση ψηλών δέντρων, ελεύθερο για όλη τη γειτονιά, είναι ανεκτίμητη.
Επιπλέον, οι τράπεζες, οι οποίες ανακεφαλαιοποιήθηκαν την περίοδο της κρίσης (την οποία σε μεγάλο βαθμό προκάλεσαν οι ίδιες) κοστίζοντας στο Δημόσιο πάνω από 50 δις, τα τελευταία χρόνια επιδίδονται σε ένα ακόμα κερδοσκοπικό παιχνίδι.
Τόσο οι ίδιες, όσο και τα περιβόητα funds που σχετίζονται με το τραπεζικό σύστημα, έχουν αποκτήσει μέσω πλειστηριασμών, αξιοποιώντας ένα σκανδαλώδες θεσμικό πλαίσιο, τεράστια ακίνητη περιουσία. Εδώ προκύπτει ένα εύλογο ερώτημα: Με τόσα ακίνητα στην κατοχή της, γιατί η εν λόγω Τράπεζα θέλει να χτίσει νέα κτίρια; Γιατί δεν αξιοποιεί τα ήδη διαθέσιμα; Ο παραλογισμός του συστήματος του κέρδους σε όλο του το μεγαλείο.
Όσο παραμένει το τραπεζικό σύστημα σε χέρια ιδιωτών, και όχι στην ιδιοκτησία του Δημοσίου και της κοινωνίας όπως θα έπρεπε, θα συνεχίσει να κερδοσκοπεί σε βάρος των κατοίκων και του περιβάλλοντος.
Για ακόμα μια φορά βρισκόμαστε μπροστά στο δίλημμα «Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας».
Εμείς θα συνεχίσουμε να επιλέγουμε τη ζωή.
Νίκη στον αγώνα των κατοίκων
Συμμετέχουμε ενεργά και στηρίζουμε τον αγώνα των κατοίκων της Αλυσίδας. Η συλλογή 1.200 υπογραφών από κατοίκους της περιοχής και η στήριξη από 40 επιστήμονες της πόλης αποδεικνύουν ότι το αίτημα για χώρο πρασίνου πέρα από δίκαιο έχει και πολύ μεγάλη κοινωνική αποδοχή.
Καλούμε τη διοίκηση της Eurobank να σταματήσει άμεσα κάθε σχέδιο για ανέγερση νέων κτιρίων στην περιοχή.
Καλούμε τη διοίκηση Αγγελούδη του Δήμου Θεσσαλονίκης να προχωρήσει άμεσα σε εκ νέου χαρακτηρισμό του οικοπέδου σε χώρο πρασίνου.
