Να αναλάβει ο Δήμος Θεσσαλονίκης τις ευθύνες του στη διαχείριση των αδέσποτων ζώων!

Σήμερα, 4 Απρίλη, είναι η παγκόσμια ημέρα αδέσποτων ζώων· ως «Η Πόλη Ανάποδα» διεκδικούμε την άμεση εφαρμογή των παρακάτω μέτρων προστασίας, φροντίδας και διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, υπό την ευθύνη και εποπτεία του Δήμου Θεσσαλονίκης:

  1. Περισυλλογή των αδέσποτων με ειδικά καταρτισμένα συνεργεία για κτηνιατρικό έλεγχο και σήμανση και επανένταξή τους στο φυσικό τους περιβάλλον εφόσον είναι υγιή και άνω των 5 μηνών.
  2. Εμβολιασμό, σήμανση, στείρωση, έλεγχο για Leishmania spp και περίθαλψη των αδέσποτων σε δημοτικά κτηνιατρεία ή καταφύγια αδέσποτων ζώων. Καταγραφή των αδέσποτων σε ειδική ηλεκτρονική βάση του Δήμου.
  3. Συγκρότηση πενταμελούς επιτροπής από έναν κτηνίατρο που ορίζεται από τον Δήμο και είναι υπεύθυνος για το πρόγραμμα προστασίας αδέσποτων ζώων συντροφιάς, έναν εκπαιδευτή σκύλων, έναν εκπρόσωπο του Δήμου και δύο μέλη από φιλοζωικές ενώσεις και σωματεία που λειτουργούν νόμιμα και εδρεύουν στο Δήμο.
  4. Ίδρυση και Λειτουργία Δημοτικού Καταφυγίου για αδέσποτα ζώα συντροφιάς και δημοτικών κτηνιατρείων για τον έλεγχο και τη φροντίδα της ευζωίας τους.
  5. Φύλαξη δεσποζόμενων ζώων που έχουν αφαιρεθεί από τον ιδιοκτήτη τους με εισαγγελική παραγγελία.
  6. Επιβολή διοικητικών προστίμων για τις παραβάσεις του ν.4039/2012 αναφορικά με τις υποχρεώσεις ιδιοκτητών και την κακοποίηση ζώων (μη ενημερωμένο βιβλιάριο υγείας ζώου, κακοποίηση ζώου, μη τοποθέτηση ηλεκτρονικής σήμανσης κ.α).

Τα παραπάνω μέτρα, που ουδέποτε εφαρμόστηκαν από τον Δήμο Θεσσαλονίκης, δεν είναι κάποιο ρηξικέλευθο αίτημα από πλευράς μας. Στην πραγματικότητα, περιλαμβάνονται στο άρθρο 9 του ν.4039/2012 που αφορά την διαχείριση των αδέσποτων ζώων από τους Δήμους. Αποτελούν λοιπόν πάγια υποχρέωση του Δήμου Θεσσαλονίκης, για τη μη εφαρμογής της οποίας δεν κλήθηκε ποτέ να απολογηθεί καμία αρμόδια υπηρεσία του.

Το αποτέλεσμα αυτής της αδιαφορίας είναι η κατάσταση να φτάνει ενίοτε σε κρούσματα επιθετικών αδέσποτων ζώων, για τα οποία η μοναδική απάντηση από επίσημα χείλη είναι η λογική της ευθανασίας, ενώ, ακόμη χειρότερα, όχι σπάνια εμφανίζονται αντικοινωνικές συμπεριφορές από ασυνείδητους, όπως η τοποθέτηση δηλητηριασμένων δολωμάτων (φολών), που θέτουν σε κίνδυνο την ζωή όχι μόνο ζώων συντροφιάς, αλλά και ανθρώπων.

Τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς δεν είναι αναλώσιμες εικόνες στον αστικό ιστό. Είναι πλάσματα που μπορούν και θέλουμε να ζουν ανάμεσά μας, μαζί μας. Τα όποια προβλήματα συνύπαρξης μπορούν να εξαλειφθούν σταδιακά με την κατάλληλη φροντίδα και διαχείριση από πλευράς του Δήμου, ο οποίος πρέπει να αναλάβει επιτέλους την πρωτοβουλία μιας καμπάνιας για την υιοθεσία αδέσποτων ζώων.

One thought on “Να αναλάβει ο Δήμος Θεσσαλονίκης τις ευθύνες του στη διαχείριση των αδέσποτων ζώων!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *