Η Θεσσαλονίκη εκπέμπει SOS! Οι προτάσεις μας

Το κείμενο που ακολουθεί αποτέλεσε τη βάση της τοποθέτησης του δημοτικού συμβούλου της Πόλης Ανάποδα – Δύναμης Ανατροπής, Αντώνη Γαζάκη, στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης για τις εξελίξεις στο ζήτημα της πανδημίας. Μπορείτε να ακούσετε το σχετικό ηχητικό εδώ

Οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας στη χώρα είναι δραματικές. Για την κατάσταση αυτή υπάρχουν τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες. Η αυτοπειθαρχία που επέδειξε ο ελληνικός λαός στο πρώτο, γρήγορο, lockdown -αποτέλεσμα της γύμνιας του ΕΣΥ- έφερε μονοψήφιο αριθμό κρουσμάτων τον Μάη. 

Ο κίνδυνος ενός δεύτερου κύματος όμως καραδοκούσε και η κατάσταση που έπρεπε να διαχειριστεί η κυβέρνηση δεν ήταν πλέον ούτε πρωτόγνωρη ούτε απρόσμενη. Αντιθέτως ήταν σε μεγάλο βαθμό διαχειρίσιμη καθώς δόθηκε μεγάλη πίστωση χρόνου στην κυβέρνηση προκειμένου να λάβει δράση. 

Η κυβέρνηση όμως πέταξε στα σκουπίδια αυτόν το χρόνο και μαζί τη θυσία του κόσμου καθώς, μετά τον μηδενισμό σχεδόν των κρουσμάτων, τον Ιούνη επιδόθηκε σε ανούσια επικοινωνιακά πανηγύρια και σε ανεξέλεγκτο άνοιγμα της οικονομίας. Από τη μία μεριά το πανηγυρικό κλίμα έδινε λάθος μήνυμα στην κοινωνία, από την άλλη το άνοιγμα αυτό είχε μεγάλο ρίσκο και για την υγεία και για την οικονομία. Τελικά το τζογάρισμα της ΝΔ οδήγησε στις σημερινές τραγικές συνθήκες και για την υγεία και για την οικονομία.

Το δεύτερο κύμα θα μπορούσε να αποφευχθεί αν:

  • Αντί για τα ανούσια επικοινωνιακά πανηγύρια και το ταυτόχρονο ανεξέλεγκτο άνοιγμα στον μαζικό Τουρισμό (που απέφερε μόλις το 20% της κίνησης), η κυβέρνηση έπαιρνε μέτρα ελέγχου των εισερχόμενων στη χώρα και πολύ περισσότερο των επιχειρήσεων διασκέδασης στις οποίες δόθηκε μάλιστα διπλάσιος χώρος για να αναπτύξουν δραστηριότητες σύμφυτες με τον συνωστισμό.
  • Είχε ενισχυθεί έγκαιρα ο στόλος των ΜΜΜ, για να μη στοιβάζεται καθημερινά ο κόσμος που δεν έχει άλλη δυνατότητα για να μετακινηθεί.
  • Είχε επιβληθεί έλεγχος στους μαζικούς χώρους δουλειάς με τεστ και μέτρα προστασίας.
  • Υπήρχε σχέδιο για την παιδεία και τα σχολεία με μικρότερες τάξεις και περισσότερους εκπαιδευτικούς.
  •  Είχε  ενισχυθεί έγκαιρα το δημόσιο σύστημα υγείας και ειδικά τα μέσα πρόληψης, όπως μαζικά τεστ στον πληθυσμό και ιχνηλάτηση των κρουσμάτων για περιορισμό της διασποράς.

Ακόμα και τώρα, με ένα δεύτερο κύμα πολύ πιο επιθετικό, το οποίο κοστίζει δεκάδες ζωές καθημερινά και φέρνει το ΕΣΥ κάθε μέρα πιο κοντά στα -πολύ στενά, λόγω της διαχρονικής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων μέχρι και τη σημερινή- όρια του, η κυβέρνηση της ΝΔ αρνείται την πραγματικότητα σε βαθμό αδιαφορίας. Ακόμα και τώρα, η κυβέρνηση συνεχίζει να πάσχει από ιδεολογική τύφλωση και να αρνείται να ενισχύσει ουσιαστικά το δημόσιο σύστημα υγείας, αφήνοντας τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες σ’ αυτό εκτεθειμένους και αβοήθητους.

Εκεί, όμως, που η κυβέρνηση δείχνει πολύ μεγάλο ζήλο είναι στο να κουνάει το δάχτυλο στην κοινωνία πιπιλίζοντας συνέχεια την καραμέλα της ατομικής ευθύνης καθώς και στο να στοχοποιεί όσους την αμφισβητούν αποκαλύπτοντας τα ψέματά της. Σε αντίθεση με την δημόσια υγεία, την παιδεία και τις συγκοινωνίες που αρνείται πεισματικά να χρηματοδοτήσει, είναι απλόχερη στην προπαγάνδα και την καταστολή, και παρά τις διακηρύξεις για «πόλεμο» ενάντια στον «αόρατο εχθρό», στην πραγματικότητα έχει κηρύξει  πόλεμο στα δημοκρατικά και τα εργασιακά δικαιώματα.

 Περιττό να συμπληρώσουμε ότι οι προβλέψεις για τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες που πλήττονται, όπου υπήρξαν, είναι εντελώς ελλειμματικές και ανεπαρκείς. Ίσα ίσα η κυβέρνηση αξιοποιεί την πανδημία για να περάσει νέα μέτρα  εναντίον των εργαζομένων και αδιαφορεί για τον κίνδυνο μαζικών λουκέτων σε μικρές επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους.

Μέσα σ’ αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα η πόλη μας, η Θεσσαλονίκη, κατέχει μια θλιβερή πρωτιά. Είναι η πόλη με τα περισσότερα κρούσματα, είναι η πόλη όπου η πανδημία βρίσκεται επί της ουσίας εκτός ελέγχου και τα νοσοκομεία της, εξαιτίας της εγκληματικής κυβερνητικής αδράνειας και της χρόνιας συνειδητής υποβάθμισής τους, έχουν ξεπεράσει τα όρια των αντοχών τους. 

Σ’ αυτό το σημείο θέλουμε να σταθούμε και στις ευθύνες της διοίκησης του Δήμου, τις οποίες θεωρούμε εξαιρετικά σημαντικές. Όλο το προηγούμενο διάστημα, υιοθετώντας πλήρως το κυβερνητικό αφήγημα περί ατομικής ευθύνης και ανεύθυνης νεολαίας, έστρεψε τα βέλη προς την κοινωνία της πόλης και όχι προς την πλευρά της πολιτείας. 

Ακόμα και όταν όλες οι μελέτες έδειχναν ότι ο ιός μεταδίδεται κατά βάση σε κλειστούς χώρους με συνωστισμό (με τον ΟΑΣΘ να αποτελεί έτσι μια από τις μεγαλύτερες υγειονομικές βόμβες), η διοίκηση, πιστή στη γραμμή της ΝΔ, έδειχνε με το δάχτυλο προς την παραλία (με τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις μέσω των κυριολεκτικά παραμορφωτικών φακών των ΜΜΕ) ,το δάσος, τα πάρκα και τις πλατείες. Αν δεν θες να στραφείς προς τον πραγματικό υπεύθυνο για όλη αυτή την κατάσταση, που δεν είναι άλλος από την κυβέρνηση, κατασκευάζεις έναν, τους ανεύθυνους πολίτες.

Μπορεί ο Δήμος να μην είναι σε θέση να προσλάβει προσωπικό στα νοσοκομεία και να τα εξοπλίσει με νέες ΜΕΘ, έχει όμως τη δυνατότητα να διεκδικήσει δυναμικά λύσεις προς όφελος της κοινωνίας, των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων και όσων πλήττονται από την υγειονομική και την οικονομική κρίση. Κάτι τέτοιο δεν ήταν και δεν είναι στην αντίληψη αυτής της διοίκησης.

Εμείς από την πλευρά μας θεωρούμε χρέος μας, πέρα από την αυτονόητη τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας (μάσκες, αποστάσεις, κτλ.), να διεκδικήσουμε δυναμικά τα εξής:

  • Άνοιγμα των κλειστών νοσοκομείων που βρίσκονται στην πόλη (Λοιμωδών, Παναγία, πρώην 424). Αυτό το άνοιγμα μάλιστα να μην αποτελεί προσωρινό μέτρο, αλλά να ενταχθεί σ’ ένα συνολικό σχέδιο ουσιαστικής και με μακροπρόθεσμο ορίζοντα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας στην πόλη. Παράλληλα, μπορούμε να συζητήσουμε και έκτακτα μέτρα όπως το άνοιγμα του Βελλιδείου ή αντίστοιχων χώρων.
  • Επίταξη των ιδιωτικών κλινικών χωρίς αποζημίωση στους μεγαλομετόχους και ένταξή τους, μαζί με τους εργαζόμενους και εργαζόμενες σ’ αυτές, στο ΕΣΥ.
  • Να προχωρήσουν άμεσα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος όλες οι απαραίτητες προσλήψεις σε γιατρούς και νοσηλευτές με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας (όχι επικουρικούς με συμβάσεις ορισμένου χρόνου κλπ.).
  • Να διπλασιαστούν άμεσα οι κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ με στόχο να φτάσουμε πανελλαδικά τις 2.500 κλίνες ΜΕΘ και 1.000 ΜΑΦ, όπως απαιτεί η ΟΕΝΓΕ.
  • Μαζικά, δωρεάν, επαναλαμβανόμενα τεστ στον πληθυσμό, στις γειτονιές, στους χώρους εργασίας και εκπαίδευσης με ιχνηλάτηση όλων των κρουσμάτων. Σ’ αυτό ο Δήμος θα μπορούσε να πρωτοστατήσει εκκινώντας από τους δικούς του χώρους.
  • Δωρεάν διάθεση στον πληθυσμό αντισηπτικών, μασκών και των άλλων μέσων ατομικής προστασίας. Και σ’ αυτό το ζήτημα η τοπική αυτοδιοίκηση θα έπρεπε να μπει μπροστά στην υλοποίησή του.
  • Άμεση ενίσχυση του ΟΑΣΘ με καινούρια, ασφαλή και φιλικά προς το περιβάλλον λεωφορεία προκειμένου να διασφαλίζονται τα υγειονομικά πρωτόκολλα μετά την άρση των περιορισμών κίνησης. Μέχρι να συμβεί αυτό, επίταξη ιδιωτικών λεωφορείων.

Πέρα απ’ αυτά, έχουμε να αναμετρηθούμε και με το ζήτημα της τεράστιας πληγής που έχει ανοίξει σε εργαζόμενους/ες, αυτοαπασχολούμενους και μικρές επιχειρήσεις. Σε επίπεδο δήμου διεκδικούμε:

  • Αύξηση της χρηματοδότησης προς την τοπική αυτοδιοίκηση με στόχο την κάλυψη των αναγκών στον τομέα της καθαριότητας. Οι αναγκαίες προσλήψεις να αφορούν σταθερό και μόνιμο προσωπικό.
  • Ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης προς τον κόσμο της πόλης που πλήττεται.
  • Απαλλαγή των ανέργων, των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών επιχειρήσεων από τα δημοτικά τέλη.
  • Στήριξη όσων εργαζομένων κινητοποιούνται. Αγώνας ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία. Έλεγχος σε μαζικούς χώρους δουλειάς ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία που θέτει σε κίνδυνο την υγεία των εργαζομένων και τη διασπορά του ιού.
  • Ενίσχυση των εργαζομένων στον χώρο του πολιτισμού. Ο δήμος, προς την κατεύθυνση αυτή, μπορεί να αξιοποιήσει τα κονδύλια που έχει για πολιτιστικές εκδηλώσεις και τις δυνατότητες που έχει σε ηλεκτρονικά μέσα.

Έχουμε μπροστά μας μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο και απέναντι μας μια κυβέρνηση που αρνείται να προασπίσει το δικαίωμά μας στην υγεία και την εργασία. Μόνη επιλογή μας η συλλογικότητα, οι μαχητικές διεκδικήσεις και η ενωτική δράση.  Εμείς θα συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις προς αυτήν την κατεύθυνση για την ουσιαστική διασφάλιση της υγείας εν μέσω πανδημίας.

2 thoughts on “Η Θεσσαλονίκη εκπέμπει SOS! Οι προτάσεις μας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *