30/5, Πορεία ενάντια στην καύση απορριμμάτων: Ούτε στο ΤΙΤΑΝ ούτε πουθενά!

Η τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ έχει ζητήσει από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας άδεια για καύση SRF-RDF (απορριμματογενή καύσιμα), με σκοπό την παραγωγή ενέργειας. Αυτό που πρόκειται να συμβεί σε αυτή τη φάση είναι να εισάγονται σκουπίδια από το εξωτερικό, όπως συμβαίνει με την ΑΓΕΤ στο Βόλο με καταστροφικά αποτελέσματα.

Η εξέλιξη αυτή δεν είναι αποκομμένη από τον Περιφερειακό Σχεδιασμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων, που προβλέπει δημιουργία δύο Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης (που θα δέχονται τα σκουπίδια όλης της Περιφέρειας πλην της Π.Ε. Σερρών), μία ανατολικά στην περιοχή του Αγ. Αντωνίου και μία δυτικά, η οποία πρόσφατα χωροθετήθηκε εντός της Γ΄ ζώνης προστασίας του Εθνικού Πάρκου των λιμνών Κορώνειας-Βόλβης!

Στη ΜΕΑ ανατολικού τομέα θα λειτουργεί εργοστάσιο παραγωγής SRF-RDF με στόχο την τροφοδότηση των βιομηχανιών ΤΙΤΑΝ και ΧΑΛΥΨ, για παραγωγή φθηνής ενέργειας, ενώ στη ΜΕΑ δυτικού τομέα η καύση θα γίνεται εντός της ίδιας της μονάδας.

Πρόκειται για μια εξαιρετικά ανησυχητική προοπτική. Η καύση απορριμμάτων όχι μόνο δεν είναι φιλική προς το περιβάλλον, αλλά είναι καταστροφική για τη φύση και την ανθρώπινη υγεία, καθώς από τη διαδικασία αυτή παράγονται διοξίνες, φουράνια και άλλες τοξικές ενώσεις, που εκλύονται στην ατμόσφαιρα, καταλήγουν στο έδαφος, διοχετεύονται στους υπόγειους υδροφορείς και τελικά καταλήγουν και στον ανθρώπινο οργανισμό προκαλώντας σοβαρές παθήσεις, ανάμεσα στις οποίες και καρκίνο.

Ως Πόλη Ανάποδα όχι μόνο έχουμε σταθεί από την πρώτη στιγμή ενάντια στη δημιουργία ΜΕΑ που θα παράγουν απορριματογενή καύσιμα, αλλά έχουμε αναδείξει το πολύ σοβαρό πρόβλημα της σημερινής μη αποτελεσματικής διαχείρισης των απορριμμάτων (σύστημα πράσινου και μπλε κάδου), με αρκετές αφορμές, προβάλλοντας παράλληλα την εναλλακτική μας πρόταση που βασίζεται στην μείωση της παραγωγής περιττών συσκευασιών, την επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή και ξεχωριστά «ρεύματα» ανά υλικό, κομποστοποίηση των οργανικών κλπ. Όλη αυτή η διαδικασία θα πρέπει να γίνεται με ευθύνη των δήμων και του κράτους, μακριά από την κερδοσκοπία των ιδιωτών του κλάδου και σε μικρές αποκεντρωμένες μονάδες. 

Για όλους αυτούς τους λόγους καλούμε κι εμείς σε συμμετοχή στην πορεία διαμαρτυρίας που οργανώνει η «Πρωτοβουλία κατά της Καύσης Απορριμμάτων στο ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας», το Σάββατο 30 Μαΐου, στις 11.30 πμ από το Δημαρχείο Παύλου Μελά. 

Ο πρόσφατος αγώνας των κατοίκων της Τήνου ενάντια στις -τεραστίων διαστάσεων και βιομηχανικής λογικής- ανεμογεννήτριες δείχνει ότι οι κυβερνήσεις και οι μεγαλοεπιχειρηματίες δεν είναι αήττητοι, αντίθετα με ενωτικούς και μαζικούς αγώνες τα κινήματα μπορούν να πετυχαίνουν νίκες. Η κινητοποίηση του Σαββάτου θα πρέπει να αποτελέσει την αρχή ενός μεγάλου και μαζικού αγώνα ενάντια στα σχέδια για καύση των απορριμμάτων, τόσο για την περιοχή μας, όσο και για την υπόλοιπη χώρα.

One thought on “30/5, Πορεία ενάντια στην καύση απορριμμάτων: Ούτε στο ΤΙΤΑΝ ούτε πουθενά!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *